Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Animafin festival animacije za djecu i mlade

animafin

Festival animacije za djecu i mlade Animafin održava se 16. prosinca 2023. godine u Centru KNAP. Program se sastoji od mnogobrojnih radionica i projekcija animiranih filmova. Ulaz na sva događanja je besplatan. Za filmski program u velikoj dvorani nije potrebna najava. Za radionice u učionicama je obavezna najava mailom na centar@knap.hr, mjesta se zauzimaju do popunjenja kapaciteta od 15 polaznika po radionici. Festival organizira Luma Film u partnerstvu s Centrom KNAP, a sufinanciran je sredstvima Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Glavni dio festivala čine projekcije vrhunskih kratkih animiranih filmova iz cijelog svijeta. Filmovi nastali u proteklih nekoliko godina i osvojili značajne nagrade ne samo stručnih žirija već i publike. Filmovi su namijenjeni prvenstveno djeci i mladima te njihovim obiteljima, ali su prikladni i za sve ljubitelje kvalitetne animacije. Svi uključeni u stvaralaštvo za djecu – ilustraciju, film, kazalište, glazbu, su dobrodošli po dozu inspiracije! Radionice su važna sastavnica festivala jer aktiviraju građanstvo za sudjelovanje u kulturi i omogućuju bolje razumijevanje procesa nastanka umjetničkih djela. Djeca će na radionicama biti potaknuta na čitanje knjiga i pričanje priča, te se okušati u stvaranju vizualnih umjetnosti, kreirati svoje likove i upoznati se s optičkim igračkama.

Prvi Animafin održan je 2. 12. 2022. godine u kinu Tuškanac. Ideja za pokretanjem festivala nastala je tijekom provođenja Škole animacije Luma filma u okviru koje se redovito prikazuju kvalitetni naslovi polaznicima škole. Došlo se do zaključka da šire građanstvo nema puno prilika pogledati kvalitetni animirani film, te se iskristalizirala želja za osnivanjem festivala s fokusom na filmove za djecu i mlade. Kroz festival se djeca i mladi, ali i šira publika može susresti s pravim draguljima animacije iz cijelog svijeta. Kuratorica festivala je producentica Maša Udovičić koja zbog prirode posla pozorno prati svjetske festivale animiranog filma.

Kratki animirani filmovi su prava remek djela koja postavljaju važna pitanja, inspiriraju, nadahnjuju, nasmijavaju i zabavljaju. Vizualno su inspirativni i potiču kreativnost.

Nakon svake projekcije publika će imati priliku glasovati za najbolji film, a rezultati će biti objavljeni na stranicama festivala.

Raspored

11:00 – 12:00

učionica 1 – Likovna radionica kolaž animacije za djecu 6+, voditeljica Ana Kadoić

učionica 2 – Čitaonica-pričaonica za djecu 6+, voditeljica Marija Ott Franolić

12:00 – 13:00

velika dvorana – Kratki animirani filmovi 6+

13:00 – 14:00

velika dvorana – Kratki animirani filmovi 12+

14:00 – 15:00

učionica 1 – Likovna radionica kolaž animacije za djecu 12+, voditeljica Ana Kadoić

učionica 2 – Radionica animacije na zoetrope za djecu 12+, voditeljica Maša Udovičić

Program u foajeu: prigodna prodajna izložba slikovnica izdavačke kuće Sretno srce, optičkih igračaka Croatian Zoetrope i uokvirenih autorskih ilustracija Ane Kadoić.

O filmskom programu

U program je uvršteno četiri domaća filma. U prvom bloku publika će vidjeti dva filma nastala prema slikovnicama domaćih autora. Tako se prikazuje “Crni vuk, bijeli vuk” jedan od najuspješnijih filmova domaće popularne autorice slikovnica i redateljice Ivane Guljašević Kuman, nastao prema slikovnici Brune Kumana. Film govori o dilemama koje ponekad muče i odrasle i djecu i kako ih prevladati. Drugi film nastao je prema istoimenoj slikovnici spisateljice Nine Vađić i ilustratorice Ane Kadoić, a u režiji Ane Horvat, naslova “Crvena jabučica”. Film na djeci pristupačan način govori o osjećajima obitelji koje se odluče na posvajanje djeteta. Valja napomenuti i izvrsnu glazbu domaćeg skladatelja Dubravka Robića.

Domaći filmovi uvršteni u drugi blok su prikladni za nešto stariju djecu i mlade.

Neobičan, likovno i glazbeno dramatičan film naslova “11” slikara i redatelja Vuka Jevremovića nema klasičnu narativnu nit, ali gledatelje cijelo vrijeme drži na rubu stolca. Na likovno raskošan i uzbudljiv način prikazuje napetost koju nogometaši doživljavaju tijekom utakmica, posebno prilikom izvođenja jedanesteraca. Dojmljivu glazbu za film skladao je i izveo Luka Šulić, bivši član dua 2Cellos. Drugi domaći film u ovom bloku je “Iris” animatorice i redateljice Lucije Bužančić koji svojom nježnom likovnošću i posve osobnom naracijom dočarava intimni svijet jedne teenagerice iz Splita. Vizualno minimalistički, ali emotivno upečatljiv film je inspiriran mitom o Narcisu. Govori o taštoj djevojci Iris koja se zaljubila u svoju projekciju i onda jednog dana nestala u kadi!

Prvi film u bloku za mlađu publiku “Sićušna lisica” je prekrasna nježna priča o djevojčici koja pronalazi malenu lisicu i prihvaća je za ljubimca. Vrhunska kolaž animacija raskošnih vizuala mlade gledatelje uvodi u svijet mašte u kome je sve moguće, pa i da sićušna lisica uz dovoljno zaljevanja postane džinovska. Film “Zebra” njemačke redateljice Julie Ocker najkraći je po trajanju, no vrlo upečatljivo poučava o toleranciji prema drugačijima. Iz Kine stiže studentski film “Kakav si ti cvijet?” grupe autora koji nježno stiliziranim vizualima prikazuje kako se neke stvari ne mogu razumijeti odmah, već je potrebno imati strpljenja. Film “Guska” češkog redatelja Jana Mike govori o snovima dječaka koji s bakom živi na selu o postajanju velikim nogometašem. Na putu realizacije njegove ambicije preprječila se jedna obična guska. 3D animirani film s puno efekata “Boom” vrlo je uzbudljiv. U humoristično-akcijskom tonu prikazuje nastojanje dvije ptice da zaštite svoja četiri jaja od nadolazeće erupcije vulkana.

U drugom bloku filmova izdvaja se “Biti dijete” iz Ujedinjenog kraljevstva, koji vješto spaja vrlo različite animacijske tehnike, povezujući ih govorom djevojčice Severn Cullis-Suzuki na samitu u Riju 1992. godine. Glavni redatelj filma je Simone Giampaolo, a u realizaciji ovog animiranog omnibusa sudjelovalo je čak 23 redatelja-animatora iz cijelog svijeta! Vizualno bogat i dojmljiv film skreće pozornost na klimatske promjene, rasprostranjenost gladi u svijetu i druga važna ekološka pitanja. Nasuprot tome prikazuje se minimalistički video “Suho lišće” njemačko-estonskog autora Lukasa Wintera nastao snimanjem oko 400 suhih jesenskih listova u tehnici stop motion animacije. “Zastavice za plažu” francuski je film iranske autorice Sarah Saidan, koji nježnim vizualima i vješto vođenom pričom prikazuje razvoj međuljudskih odnosa u skupini iranskih sportašica od početnog odbijanja do završnog prihvaćanja. Grčki film “Toplinski val” autora Fokiona Xeonsa prikazuje hrpu ljudi od plastelina koji provode jedan uobičajeni topli dan na plaži, sa svim zgodama i nezgodama koje se usput događaju. Drugi film iz Ujedinjenog kraljevstva je “Suočavanje” mladog Sama Gainsborougha nastao u kompleksnoj, neuobičajenoj tehnici snimanih živih ljudi, animiranih maski od plastelina i vještog kompozitinga. Na vizualno originalan i vrlo upečatljiv način film gledatelje uvodi u emocionalna stanja glavnog lika koji se bori sa svojim osjećajima, pobjeđujući na kraju svoju sramežljivost i nesigurnost. Kraj programa donosi najnagrađivaniji kratki animirani film na svijetu “Svjetiljke” argentinskog animatora Juana Pablo Zaramella, čestog gosta Zagrebačkog Animafesta. Jedini je film u programu izrađen tehnikom pikselacije, tj. animiranjem ljudi, čudesno pretapa rad u tvornici žarulja u sretnu ljubavnu priču.

Raspored filmskog programa

Program kratkih animiranih filmova za djecu od 6 i više godina prikazuje se od 12:00 do 13:00 sati u velikoj dvorani Kazališta KNAP.

1. Mala, sićušna lisica – Aline Quertain, Sylwia Szkiladz, Francuska, Belgija, Švicarska

2. Crni vuk, bijeli vuk – Ivana Guljašević Kuman, Hrvatska

3. Zebra – Julia Ocker, Njemačka

4. Kakav si ti cvijet? – Yinuo Li, Yan Gu, Simiao Wang, Shilong Ji, Yaya Li, Kina

5. Guska – Jan Mika, Češka, Francuska

6. Crvena jabučica – Ana Horvat, Hrvatska

7. Boom – Romain Augier, Charles Di Cicco, Gabriel Augerai, Yannick Jacquin, Laurie Pereira de Figueiredo, Francuska

Program kratkih animiranih filmova za djecu od 12 i više godina prikazuje se od 13:00 do 14:00 sati u velikoj dvorani Kazališta KNAP.

1. Biti dijete – Simone Giampaolo, Ujedinjeno kraljevstvo

2. 11- Vuk Jevremović, Hrvatska

3. Suho lišće – Lukas Winter, Estonija

4. Zastavice za plažu – Sarah Saidan, Francuska, Iran

5. Toplinski val – Fokion Xenos, Grčka

6. Suočavanje – Sam Gainsborough, Ujedinjeno kraljevstvo

7. Iris – Lucija Bužančić, Hrvatska

8. Svjetiljke – Juan Pablo Zaramella, Portugal

O radionicama

1. Čitaonica-pričaonica slikovnica “Uljuđeni vuk” Becky Bloom i Pascal Biet, za uzrast 6+, voditeljica je književna kritičarka i teoretičarka koja se dugi niz godina bavi poticanjem čitanja Marija Ott Franolić (11:00 – 12:00 učionica 2).

Voditeljica radionice djeci će pročitati slikovnicu Uljuđeni vuk Becky Bloom i Pascala Bieta. Nakon čitanja, voditeljica će s djecom prepričavati sadržaj priče i zajedno s njima tragati za značenjima nepoznatih riječi s kojima su se mogli susresti u slikovnici – i nuditi im sinonime za svaku pojedinu riječ, kako bi je bolje zapamtili. Razgovarat će o razlici između knjižare i knjižnice i o knjigama koje djeca vole čitati. Na kraju će izmišljati vlastiti kraj priče.

Knjiga je objavljena u izdanju Školske knjige.

2. Likovna radionica dizajna i izrade likova za kolaž animaciju, za uzrast 6+ voditeljica je akademska ilustratorica i edukatorica Ana Kadoić (11:00 – 12:00 učionica 1).

Djeca će dizajnirati svoje vlastite likove, izraditi ih od kartona, te pripremiti za kolaž animaciju. Moguće je dizajnirati mačku, psa, pticu, ali i neko nepostojeće novo biće! Djeca će crtati, rezati i trgati karton, ukrašavati teksturama, bušiti rupice, te postavljati rascjepke. Rezultat radionice biti će vlastiti lik pripremljen za kolaž animaciju. Uz pomoć besplatne aplikacije Stop Motion Studio likove će djeca moći animirati kod kuće.

3. Likovna radionica dizajna i izrade likova za kolaž animaciju, za uzrast 12+ voditeljica je akademska ilustratorica i edukatorica Ana Kadoić (14:00 – 15:00 učionica 1).

Polaznici će dizajnirati svoje vlastite likove, izraditi ih od kartona, te pripremiti za kolaž animaciju. Moguće je dizajnirati mačku, psa, pticu, ali i neko nepostojeće novo biće! Djeca će crtati, rezati i trgati karton, ukrašavati teksturama, bušiti rupice, te postavljati rascjepke. Rezultat radionice biti će vlastiti lik pripremljen za kolaž animaciju. Uz pomoć besplatne aplikacije Stop Motion Studio likove će djeca moći animirati kod kuće.

4. Radionica animacije u zoetrope, za uzrast 12+, voditeljica je animatorica, producentica i edukatorica Maša Udovičić (14:00 – 15:00 učionica 2).

Djeca će se susresti sa zanimljivom optičkom igračkom – zoetropeom i naučiti kako je koristiti. Djeca će prema svojim mogućnostima i trenutnoj inspiraciji nacrtati 15-tak crteža koji će oživjeti vrtnjom zoetropea. Svjedočit će čaroliji animacije – oživljavanju vlastitih crteža. Radionica potaknuti interes za animaciju i pokazati da nije teško animirati, a moguće je i napraviti svoju verziju ove optičke igračke kod kuće.

Web stranica festivala:  www.animafin.eu

Facebook stranica: https://www.facebook.com/LumaFilmZagreb/

Partneri: https://www.knap.hr/ i https://www.sretnosrce.hr/hr