Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Art-kino i HAVC: otvorena edukacija filmske pismenosti za edukatore

U kinodvorani Art-kina u Dječjoj kući otvorena je dvodnevna edukacija Filmska pismenost za edukatore koja se održava 27. i 28. lipnja u sklopu festivala Tobogan, u zajedničkoj organizaciji Art-kina i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Poticanje filmske pismenosti i obrazovanja ključan je segment rada Art-kina s djecom i mladima, a ovom se edukacijom u taj proces žele aktivnije uključiti edukatori – učitelji, profesori, odgajatelji te stručno osoblje osnovnih i srednjih škola i dječjih vrtića s kojima posljednjih 15 godina Art-kino svakodnevno surađuje u sklopu obrazovnog filmskog programa Škola u kinu.

“Ova edukacija zapravo je prirodan nastavak našeg programa Škola u kinu, projekta koji je započeo davne 2009. godine i koji iz godine u godinu bilježi sve veći broj djece, projekcija, filmskih naslova, ali i škola i vrtića s kojima surađujemo. Samo prošle godine preko 15 tisuća djece i mladih sudjelovalo je u programu Škola u kinu u kinodvoranama u Art-kinu i Dječjoj kući, a sjajan odnos koji njegujemo s riječkim i županijskim odgojno-obrazovnim ustanovama odraz je naše polazišne premise da pravog obrazovanja u kulturi ne može biti bez jake suradnje institucija u kulturi i obrazovanju,” 

poručila je u uvodnom obraćanju ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković, zahvalivši se pritom Hrvatskom audiovizualnom centru i Gradu Rijeci bez čije podrške i dobrih partnerskih odnosa ovaj važan i velik pothvat razvoja filmske i medijske pismenosti u Rijeci ne bi bio moguć.

Otvorenju edukacije u kinodvorani Dječje kuće prisustvovao je i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich, istaknuvši da je filmsko opismenjavanje djece i mladih jedna od ključnih odrednica rada Hrvatskog audiovizualnog centra, a upravo ova edukacija primjer dobre prakse u ostvarivanju tog cilja.

“Hrvatskom audiovizualnom centru filmska pismenost i edukacija jedan su od velikih prioriteta, a protekle dvije godine, pod vodstvom naše Ingrid Padjen Đurić, intenzivirali smo rad na tom polju, radeći sa školama, obrazovnim institucijama i nevladinim organizacijama zbog čega taj program sada počiva na dobrim temeljima,”

kazao je ravnatelj HAVC-a te čestitao Art-kinu na trudu, angažmanu i uspjesima koje na tom polju postižu.

Program edukacije službeno je otvorila pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke, Iva Erceg.

“Filmska i medijska pismenost ključne su vještine u ovom digitalnom dobu i vjerujem da će ova konferencija ponuditi edukaciju i o kritičkom razmišljanju i o razumijevanju filma. Kada integriramo kulturu te odgoj i obrazovanje vjerujem da našim mladima i djeci možemo proširiti horizonte, čime će postati odgovorni, svjesni i informirani građani,” 

poručila je pročelnica Erceg.

Kroz predavanja o filmu, mogućnostima njegove analize i uklapanja u obrazovni plan i proces, ali i načinima kako djeci i mladima stvoriti poticajni impuls za filmsku umjetnost i kulturu tijekom edukacije razgovarat će Ingrid Padjen Đurić (HAVC), viša stručna savjetnica za filmsku pismenost i Marina Zlatarić (OŠ Bartol Kašić Zagreb), profesorica hrvatskog jezika i književnosti. Oba dana, nakon edukativnog dijela, uslijedit će filmska projekcija iz distribucije za djecu i mlade.

Projekt Art-kina – Škola u kinu nastao 2009. godine u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom, Odjelom gradske uprave za odgoj i školstvo te Odjelom gradske uprave za kulturu Grada Rijeke. Od početka je zamišljen kao nadopuna nastavi medijske kulture u riječkim osnovnim školama s ciljem osvješćivanja, promicanja i razvoja filmske kulture kod djece i mladih.

Škola u kinu jedini je obrazovni filmski program u Hrvatskoj ove vrste jer se polaznicima vrtića, osnovnih te srednjih škola omogućavaju svakodnevne posjete kinu, bazirane na pomno kreiranom školskom filmskom katalogu koji se iznova izrađuje na razini svake školske godine, a tijekom godine nadopunjuje prikladnim naslovima te je za sve posjetitelje u potpunosti besplatan, što svakom djetetu i mladoj osobi omogućava pristup kvalitetnom filmu.