Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Besplatna kino projekcija filma “Mi smo najbolje” švedskog redatelja Lukasa Moodyssona

URBOGLIFI: MNOŽENJE GRADA

[urboglifi [lat. urbs = grad]+[grč. glyphē = graviranje] su simboličke i prostorne nakupine znakova i značenja stvorene višeslojnim upisivanjem raznih događaja u isto mjesto zbivanja, pomoću kojih onda iščitavamo urbanu kolektivnu memoriju grada, rekonstruirajući pri tome nematerijalnu kulturnu i političku baštinu urbanih prostora.]

Subota, 27. travnja 2024., u 17:00

Poveznica na trailer: https://youtu.be/Xtd5A9hnjaU

Razgovor nakon filma s gostima i publikom moderira Dorotea Šušak.

Projekt Bacača sjenki, “Urboglifi – množenje grada”, u kojem promišljamo grad na više  razina, odnose u njemu te njegove resurse, nastavlja se već ove subote, 27. travnja od 17:00h u Mjesnom odboru „Matko Laginja“ pomno odabranim kino programom na koji su djeca i odrasli više nego dobrodošli.

Ovog puta u našem programu puštamo igrani film ‘Mi smo najbolje’ Lukasa Moodyssona. Film prati tri djevojke koje u osamdesetima u Stockholmu odluče osnovati pank bend. Unatoč tome što nemaju instrumente, niti velikog glazbenog talenta djevojke su odlučne u svojoj namjeri da formiraju grupu u sredini gdje se vjeruje da je pank već mrtav. Prateći ove tri djevojke, buntovnice s irokezom te stidljivu kršćanku, ovaj film prati njihovu mladost i odrastanje, a nas potiče na razgovor o razumijevanju i podršci. S prva tri filma – Pokaži mi ljubavZajedno i Lilja zauvijek, redatelj ovog filma Lukas Moodysson afirmirao se kao jedno od vodećih autorskih imena svjetskog filma na početku 21. stoljeća, ovaj njegov nagrađivani i hvaljeni film, iz 2013. je povratak motivima s početka karijere.  Posebno je zanimljiv je također i prikaz društvenih dinamika Stockholma s početka 80-tih te njegovog urbaniteta.

Moderatorica Dorotea Šušak je izvršna direktorica Centra za ženske studije u Zagrebu. Diplomirala je Dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Doktorandica je na poslijediplomskom studiju Znanosti o književnosti, teatrologije i dramatologije, filmologije, muzikologije i studija kulture pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te je edukantica realitetne psihoterapije i teorije izbora. Trostruka je laureatkinja nacionalne nagrade Marin Držić za najbolje dramske tekstove, Rektorove nagrade za umjetnički projekt, nagrade Radiofonton za radio dramski tekst, kao i nagrade HNK Mostar za najbolji, suvremeni dramski tekst. Njezina je poezija uvrštena u nekoliko različitih izdanja i regionalnih antologija. Potpisuje dramaturgiju i/ili režiju niza kazališnih i drugih umjetničkih projekata na nezavisnoj i institucionalnoj sceni u Hrvatskoj i regiji. Višegodišnja je aktivistkinja u polju socijalne dostupnosti i kvalitete obrazovanja te feminizma. Alumni je OSCE/ODIHR-ovog programa ‘Advocacy School on Gender and Politics’ te je članica američkog edukacijsko-zagovaračkog programa organizacije Vital Voices pod nazivom ‘Intergenerational Fellowship on Women, Peace and Security in South Central Europe’.

“Urboglifi – množenje grada” je višemjesečni urbani program Bacača sjenki koji se nastavlja na našu dvadesetdvogodišnju praksu bavljenja gradom, njegovom materijalnom i nematerijalnom baštinom, čitanjem prostora i edukacije građana o resursnosti dijeljenih prostora. On je nastavak našeg promišljanja grada, arhitekture i umjetnosti u ozračju suvremenih kultura “drugim sredstvima” te poziv na suradnju, interakciju, dogovor i pristanak na “otvoreno polje razlika” kao nužan preduvjet aktivnog umjetničkog stvaralaštva. U temelju takvog promišljanja je ideja o nužnoj interdisciplinarnoj i polimedijskoj praksi te su-djelovanju s (mogućim) korisnicima-su-autorima te prakse.

„Urboglifi: Množenje grada“ se nastavlja u nedjelju 28. travnja na krovu kuće jedne zgrade u Martićevoj gdje će se voditi predavanje, a potom i razgovor s građanima. Broj mjesta ograničen.

Prijave na: https://forms.gle/aBk9rGX5pcpJP8Cu6

O Bacačima sjenki

Podrška projektu: Grad Zagreb – Ured za kulturu i civilno društvo

Podrška Bacačima sjenki: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada kultura nova, Hrvatski audiovizualni centar, Agencija za elektroničke medije i drugi.