Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

20. Ljetna škola filma Šipan

Ljetna škola filma Šipan

Otok Šipan je najveći otok u Elafitskom arhipelagu nedaleko od Dubrovnika. Poznat je po svojoj iznimnoj prirodnoj ljepoti i po čitavom nizu kulturno-povijesnih spomenika i znamenitosti među kojima se ponajviše ističu brojni ljetnikovci i velik broj manjih i većih crkava (ima ih 34). U bogatoj prirodnoj baštini zanimljivost koja se veže uz Šipan jest činjenica da je uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda i to zbog omjera broja stabala maslina u odnosu na ukupnu površinu otoka.

Ono što zadnjih dvadeset godina Šipan, također, čini prepoznatljivim jest po mnogo čemu posebna i jedinstvena kulturno-edukativna manifestacija – Ljetna škola filma Šipan – LjšfŠ koju organizira udruga Škola filma Šipan.

Po čemu je ona jedinstvena i posebna? Nacionalnim programom razvitka otoka Republike Hrvatske je, naime, itekako zadan okvir za razvoj otoka i formalno potaknuto djelovanje otočkih udruga na kulturno-umjetničko stvaralaštvo i obrazovne programe za otočno stanovništvo, osobito djecu i mlade. Međutim, često kulturno-umjetnički razvitak otoka nije moguće ostvariti u željenom obimu zbog nedostatka financijskih sredstava i institucionalnih formi. Upravo to jedan je od glavnih razloga pokretanja programa LjšfŠ-a koji se u kontinuitetu organizira već dvadeset godina i postao je dio dodatne vrijednosti kulturne ponude kao i dio svakodnevnog života na otoku Šipanu. Program se sastoji od potpuno besplatnih filmskih radionica za djecu i besplatnog večernjeg kina na otvorenom u Šipanskoj Luci.

Radionice pohađaju gotovo sva otočka djeca, ali i njihovi vršnjaci koji se u kolovozu zateknu na otoku, a imaju interes za ovom vrstom kulturno-obrazovnih programa. Velik broj njih, zajedno sa svojim obiteljima, ljetovanje organiziraju upravo prema programu LjšfŠ radionica.

LjšfŠ ugošćuje vrhunske predavače raznih struka iz područja sedme umjetnosti: režisere, snimatelje, glumce, montažere, fotografe, scenariste i druge renomirane stručnjake koji rade s djecom i mladima podijeljenim u radionicama igranog i animiranog filma, dokumentarnog filma, fotografije te drugim specijaliziranim radionicama na području audiovizualne djelatnosti. Dio predavačkih aktivnosti se odvija u osnovnoj školi u Šipanskoj Luci dok se praktične vježbe (snimanje itd.) odvijaju po cijelom otoku. Tijekom Ljetne škole filma voditelji ovih kreativnih radionica biraju razne teme o kojima se rade filmovi i fotografije – od promocije ljepota otoka (kulturna i prirodna baština) preko ljudskih prava u smislu razvoja ljubavi prema različitostima i multikulturalnosti do očuvanja okoliša i sličnih tema što ima značajan pozitivan utjecaj na djecu i mlade na otoku. 

Kroz dosadašnji dvadesetogodišnji rad uvidjeli smo da je mladima, osim stjecanja novih multidisciplinarnih znanja i vještina vezanih uz filmsku industriju i razvoj filmske i medijske pismenosti, iznimno zanimljivo i upoznavanje s kulturom i običajima otoka koje se provodi kroz istraživanje putem interneta, razgovarajući s lokalnim stanovništvom i istražujući lokalne legende te pretačući ih uz pomoć suvremene opreme i tehnologije u kreativne uratke (filmove i fotografije). Na ovaj način mladi na otoku kreativno provode slobodno vrijeme te im je kvaliteta života tijekom školskih praznika znatno veća, a neposredan edukativni učinak nezanemariv. Mnogi od polaznika kasnije odlučuju nastaviti osnaživati svoja znanja vezana uz kreativne industrije, a nekima to postane i budući profesionalni poziv. Nekima neprofesijsko bavljenje filmom i fotografijom postane hobi, a svakako svima stečena znanja doprinose općoj kulturi i kvalitetnom provođenju vremena. 

Radionice se odvijaju po sistemu od ideje do premijere i to na način da se prvo osmišljava filmska priča koja se pretače u scenarije, a zatim u knjigu snimanja. Istodobno se vrši scauting lokacija i pripreme za snimanje. Snimanje traje obično 3 dana, a nakon toga slijedi montaža i postprodukcija filma. Mentori/voditelji usmjeravaju mladenačku kreativnost i energiju kako bi ishodi bili inovativniji i kvalitetniji, a proces nastanka filmova zanimljiv, edukativan i kreativan. Inovativnost se ogleda i u upotrebi najmodernijih tehničkih pomagala – podvodnih kamera i fotoaparata kao i snimanja dronovima kojima mladi mogu zabilježiti nesvakidašnje prizore, proširiti vidike i stvoriti vrijedne umjetničke fotografije. Snimanje u ranim jutarnjim ili pak kasnim večernjim satima s posebnima efektima te eksperimentirajući sa svjetlošću i vrhunskom opremom u rukama mladih kreativaca osigurava nesvakidašnje umjetničke rezultate. K tome, za ljepotu fotografija i filmskih kadrova zaslužna je i ljepota otoka – kako prirode tako i kulturnog nasljeđa – starih ljetnikovaca i srednjovjekovnih crkvica koje mladi istražuju tijekom deset dana škole te ponovno aktualiziraju njihovu važnost promovirajući skriveno kulturno i prirodno blago stanovnicima i posjetiteljima otoka Šipana. Mjesta snimanja i fotografiranja biraju sami polaznici u suradnji s mentorima te je i u tom pogledu sloboda izričaja nesputana. Svaki film ili fotografija koji nastanu kao ishod ovog projekta spoj su istraživanja, inovativnosti, neuobičajenog načina prenošenja znanja i vještina, kreativnosti, novih tehnologija i mladenačkog nadahnuća, stoga je i kvaliteta uradaka s LjšfŠ-a nadaleko poznata i, usudili bismo se reći, već i prepoznatljiva. Važan čimbenik vezan uz održavanje radionica je i prezentacija radova nastalih u radionicama na završnoj večeri programa. Djeca znaju da u roku od deset dana (između 4. i 14. kolovoza) „moraju“ imati gotov uradak jer se na cijelom otoku očekuje premijera tog filma. Taj relativno kratki rok djeci zadaje i određeni „pritisak“, koji, međutim, u ovom slučaju ima pozitivni učinak, a to je da su svi do kraja održavanja radionice izrazito motivirani. Sve kulminira svečanom premijerom radova koja se svake godine organizira na dan zatvaranja – 14.8., a na kojoj prisustvuje više gledatelja nego otok ima stalnih stanovnika. Svi filmovi proizašli iz LjšfŠ-a dostupni su na YouTube kanalu – Škola filma Šipan.

Život produciranih filmova tu ne staje jer mentori i voditelj projekta, zajedno s polaznicima, tijekom godine predstavljaju filmove na raznim festivalima filmskog stvaralaštva djece i mladih po cijelom svijetu. Nerijetko se osvajaju i zapažene nagrade pa tako primjerice spomenimo nagradu special mention u Plasenciji kao i nagradu publike u Valenciji u Španjolskoj, nagradu za najbolji dječji film na Kratkoj formi u Gornjem Milanovcu u Srbiji, nagrade za najbolji film i nagrade publike na DUFF-u ili jednu od recentnijih nagrada za najbolji igrani film na 58. Reviji filmskog stvaralaštva djece (HFS) za film Ljetna lektira kao i dvostruku nagradu na 59. Reviji za filmove Humbara“ i „Izazov“, što je rijetkost da ista organizacija osvoji više nagrada na istoj Reviji. Posjet filmskim revijama i festivalima u zemlji i inozemstvu ujedno je i način promocije LjšfŠ-a, a posjećivanje tih programa djeci pruža dodatnu mogućnost upoznavanja i usporedbe s onim što rade njihovi vršnjaci u velikim gradovima diljem svijeta.

Zbog svega navedenog Škola filma Šipan je u članstvu i stalnoj suradnji s mnoštvom nevladinih organizacija i ustanovapoput Hrvatskog filmskog saveza, Kinematografa Dubrovnik, Zajednice tehničke kulture itd. S posebnim ponosom ističemo suorganizaciju DUFF-a – festivala filmskog stvaralaštva djece i mladih zemalja Mediterana koji se svake godine u listopadu organizira u organizaciji Kinematografa Dubrovnik, Udruge za promicanje medijske kulture Luža te naše udruge Škola filma Šipan.

I dok se mlađi uzrasti zabavljaju i uče u radionicama, mještani Šipana i ljetni posjetitelji ovog otoka i sami sudjeluju u kreativnoj atmosferi festivala te uživaju u filmovima i popratnim programima u open air kinu u idiličnom ambijentu crkvice sv. Antuna pored krošnje više od četiristo godina starog platnja. Osim ove naše idilične pozornice, projekcije organiziramo i na izdvojenim lokacijama kao što su plaža Priježba i sl. Filmovi koji se prikazuju u večernjim programima promoviraju većinom domaće autore. Kako su titlovani, omogućeno je upoznavanje s hrvatskom kulturom i stranim posjetiteljima otoka te time LjšfŠ-u daju dodatni međunarodni karakter. Sve projekcije i popratni programi open air kina organiziraju se na visokoj tehničkoj razini u smislu kvalitete slike i zvuka, a iste privlače ne samo polaznike LjšfŠ-a već i većinu mještana, ali i turiste koji mogu besplatno uživati u titlovanim filmovima, koncertima ili predstavama. Prilikom odabira večernjih sadržaja vodi se računa da osim suvremene kinematografije mjesto na programu pronađu i stariji domaći klasici koji su djeci i mladima inače nedostupni te da ih se na taj način upoznaje s filmskim uprizorenjima koja su njihovi roditelji u mladosti gledali te koja su dio hrvatske kinematografske kulture. U programu festivala do sada je prikazano više stotina filmova. Osim filmova, publika je uživala i u desecima koncerata, kazališnim predstavama te književnim i tematskim večerima. U sklopu jedne godine program odgleda više od 3 000 gledatelja. Za otok koji broji manje od 500 stanovnika o uspjehu i popularnosti festivala, na koji organizirano dolaze i gledatelji iz Dubrovnika i okolice, brojke sve govore.