Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Filmska škola za srednjoškolce i mlade Kinokluba Ogulin

Kinoklub Ogulin

Kinoklub Ogulin udruga je s temeljnim ciljem edukacije mladih na području filma, a osnovana je 2021. godine dokad je djelovala kao dio Pučkog otvorenog učilišta Ogulin. Provodi filmske radionice za djecu i mlade, a njihovi članovi osvajaju nagrade na festivalima u zemlji. U suradnji s Blank_filmskim inkubatorom film mladog „klubaša“ Marina Šegana završio je na Dubrovnik film festivalu (za autore 16-20 godina) te film „klubaša“ Ivana Kratofila na Four River Film Festivalu. Provode i filmske radionice za odrasle kojima traže buduće klupske filmaše, a oni najaktivniji nakon nekoliko godina uglavnom upisuju različite smjerove na umjetničkim akademijama poput Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Ciljane su skupine srednjoškolci i srednjoškolke, studenti i studentice, odnosno svi mladi od 15. do 25. godine života. U radionice bi se ovisno o iskazanom zanimanju uključilo i skupinu djece osnovnoškolske dobi 11 – 15 godina. Kinoklub Ogulin u partnerstvu s udrugom Blank iz Zagreba medijske će sadržaje besplatno ponuditi djeci i mladima. U 2 termina finalni proizvod prikazat će se krajnjoj publici.

Za više informacija o školi i prijave obratite se na marinosegan123@gmail.com.

Obrazovni dio

Obrazovni tj. teorijski program radionice zamišljen je kao usmena interakcija sudionika i predavača u kojem sudionici aktivno sudjeluju s predavačem i iznose svoje vlastite stavove i interese.

Prvi dio predviđa 7 termina radionica u (pred)večernjim satima, u kojem će govoriti predavač Mihael Mužević o teorijskom dijelu filmske umjetnosti unutar cjelina: „Odnosu filma i stvarnosti“, „Povijesti izuma i povijesti filma“ , „Filmski prizor i filmski kadar“ te „Tipovi filmskog izlaganja“.

Drugom dijelu predavanja posvećeno je 5 termina radionica u (pred)večernjim satima, u kojem će govoriti predavač Marino Šegan o „Predprodukciji i postprodukciji“ „Osnovama režije i filmskoj ekipi“ „Tehničkim djelatnostima (kamera, ton)“ , „Montažnim sklopovima i prijelazima“ te „Osnovnim pravilima kratkometražnog filma“.

Treći dio predavanja obuhvaća 5 termina radionica u (pred)večernjim satima, u kojem će govoriti predavač Ante Polić o „Osnovama filmske scenografije te scenografskim metodama“, „Kompoziciji kadra“, “Osnovama izrade storyboarda i photoboarda“, “Rasvjeti i osvrt na psihologiju boja“ uz poseban termin gdje će svaki od polaznika simulirati scenu koju želi snimiti te tako povezati svoje poznavanje kamere, tona, scenografije i rasvjete.

Četvrti dio predavanja predviđa 3 termina radionica večernjim satima, u kojem govori predavač Igor Jelinović o izvedbi „Od ideje do scenarija“ , „Knjizi snimanja“ te „Temeljima dramske strukture“.

Praktični dio

Praktične dijelove filmske škole odrađuju svi predavači ili u dogovoru pojedinačno.

PRVI BLOK radionica odnosio bi se na pronalazak vlastite IDEJE (4 termina) u kojoj predavač vodi sudionike kroz aktivna predlaganja vlastitih ideja za buduće scenarije te ih upućuje u tehničke aspekte umijeća pisanja istih.

DRUGI BLOK radionica odnosio bi se na SONDIRANJE LOKALITETA (2 termina) kako bi polaznici znali prilagoditi lokaciju snimanja svom napisanom scenariju te naposljetku samoj izradi knjige snimanja.

TREĆI BLOK radionica odnosi se na samo SNIMANJE (4 termina) napisanih scenarija te uključenost svih članova kluba i polaznika radionice u snimanje filmova.

ČETVRTI BLOK radionica odnosi se na MONTAŽU (5 termina) snimljenih materijala u kojoj svi sudionici programa aktivno predlažu i sudjeluju u montaži te primjenjuju znanje iz teorijske radionice.

PETI BLOK radionice odnosi se na ANALIZU I PROJEKCIJU (2 termina) u kojoj će sudionici aktivno sudjelovati i predlagati za moguće izmjene snimljenih i montiranih kadrova. Nakon promjena slijedi projekcija cjelovitog uratka i njegova analiza te interpretacija.

Kratke biografije stručnih suradnika

Marino Šegan (rođen u Ogulinu 1999.) kvalificirani je tehničar za željeznički promet, vodio je 2 radionice kino kluba u sklopu Pučkog otvorenog učilišta, aktivni je član Udruge Blank i sudjeluje u brojnim snimanjima i radionicama Blank_filmskog inkubatora.

Ante Polić (rođen u Ogulinu 1999.) kvalificirani je scenski tehničar i student Akademije likovnih umjetnosti Rijeka, vodio je 2 radionice kino kluba u sklopu Pučkog otvorenog učilišta te aktivni je izlagač i voditelj vlastitih izložbi.

Mihael Mužević (rođen u Vrbovskom 1974.) diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Od 2003. godine radi u Gimnaziji i strukovnoj školi Bernardina Frankopana kao nastavnik Hrvatskog jezika, a 2019. godine u istoj školi pokrenuo je fakultativni predmet Filmska umjetnost. Pohađao je stručna usavršavanja u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza. Prije pokretanja predmeta Filmske umjetnosti usavršavao se u području scenske umjetnosti jer je vodio dramsku družinu unutar škole.

Igor Jelinović završio je studij komunikologije (MA) u Milanu, 2010, diplomirao diplomski studij Filmske i TV režije – smjer igrani film na ADU, Zagreb, 2017. Scenarist je i redatelj te voditelj brojnih filmskih radionica za djecu i mlade. Mentor je, više u zemlji i inozemstvu, nagrađivanih filmova djece i mladih. Trenutni je predsjednik Udruge Blank iz Zagreba. Član je izvršnog odbora Hrvatskog filmskog saveza te član Društva hrvatskih filmskih redatelja.