Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Predavanje i analiza filma Duh u močvari

Lektira u kinu, POU Velika Gorica

Kino Gorica organizira svaki treći četvrtak u mjesecu u školskoj godini 2023./2024. program pod nazivom Lektira u kinu. Kako samo ime kaže riječ je o projekcijama filmova koji su ekranizacije lektira i drugih popularnih djela dječje književnosti. 

Projekcije će po simboličnim cijenama ulaznice od 2,00 € / 15,07 kn biti u slobodnoj prodaji, a postoji mogućnost organiziranog posjeta škola. Program obuhvaća 8 filmskih naslova, domaćih i stranih, i traje od listopada do svibnja. 

Cilj ovog programa je predstaviti djeci hrvatsku (ali i svjetsku) audiovizualnu baštinu, razvijati njihovu filmsku pismenost i motivirati ih za čitanje. Uz to, želja je potaknuti nastavnike da koriste film kao sredstvo u nastavi i da obrađuju cjelokupno filmsko djelo.

U veljači gledamo hrvatski film za djecu i mlade nastao prema pustolovno-kriminalističkom romanu Ante Gardaša “DUH U MOČVARI“. Priča je poznata: brat i sestra, Miron i Melita, odlaze na zimovanje prijatelju Zoltanu u Kopačevo. U tijeku je velika akcija lokalnog stanovništva i lovačkog društva kojom pomažu divljim životinjama iz rezervata da prežive zimu. Po dolasku, iste noći, dječak Halasz nađen je promrzao na obali gdje bunca da ga je napao bijeli duh…

Prema službenim podacima film ‘Duh u močvari’ bio je među deset najgledanijih filmova i drugi hrvatski film po gledanosti u 2006. godini. U hrvatskoj kinematografiji obilježio je povratak prvog igranog filma za djecu nakon 20 godina. Projekcija u Kinu Gorica ovaj put bit će BESPLATNA, s obzirom na to da nam je Interfilm ustupio prava bez naknade.

Film pogledajte u četvrtak, 15. 2., u 16:00 h.

Predavanje i analizu filma u organizaciji Filmske pismenosti Hrvatskog audiovizualnog centra održat će prof. Marina Zlatarić.

Marina Zlatarić

Do kraja školske godine imat ćete priliku pogledati i druge domaće i svjetske filmske uspješnice nastale prema književnim djelima za djecu i mlade.