Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Dugometražni dokumentarni film “Vitić pleše” premijerno u Budimpešti

Vitić pleše

Dugometražni dokumentarni film “VITIĆ PLEŠE”  redatelja Borisa Bakala te ko-scenarista i montažera Martina Semenčića, (producenti Boris Bakal, Adrijana Prugovečki, Tibor Keser i Ivan Kelava) imat će mađarsku premijeru 09. ožujka u 21h u sklopu 16. Budimpeštanskog filmskog festivala arhitekture. Međunarodni festival filmova o arhitekturi održava se u Budimpešti u kinu Toldi od 7. do 10. ožujka. 

Vitić pleše je dugometražni dokumentarni prvjenac redatelja Borisa Bakala koji prati slavni istoimeni projekt umjetnosti zajednice Bacača sjenki o borbi za obnovu te samu obnovu stambeno poslovnog bloka Narodne Banke šibenskog arhitekta Ive Vitića. Ta amblematska zgrada u gradu Zagrebu posljednji je sačuvani objekt arhitekta Vitića koji ima te arhitektonske, vizualne i konceptualno graditeljske karakteristike dok su njegovi pandani ili preteče Hotel jadran u Šibeniku, Vila Meje te neboder i depandansa u Splitu posve devastirani ili preinačeni do neprepoznatljivosti. Film svojom napetom pričom transformira ovu stambenu zajednicu u metaforu našeg društva ali i današnjeg svijeta u cjelini. 

Film Vitić pleše koji je imao svjetsku premijeru na ZagrebDox-u 2023. godine, a do sada je bio prikazan na desetak međunarodnih festivala te je dobio nekoliko vrijednih nagrada

Autor filma je filmski i kazališni redatelj i glumac te intermedijalni umjetnik i aktivist Boris Bakal u suradnji s nedavno preminulim montažerom i filmskim autorom Martinom Semenčićem. Tijekom dvadeset godina snimanja ovog neobičnog filma kao direktori fotografije i snimatelji na njemu su se izmjenjivali brojni filmski umjetnici poput Davorina Fahna, Jasenka Rasola, Damjana Nenadića, Bojane Burnać, Katarine Pejović, Vena Mušinovića, Vedrana Senjanovića, Tomaša Kratokvyla, Dubravke Kurobase, Danka Vučinovića i mnogih drugih. Glazbu je za film komponirao Stanko Juzbašić, a tonski ga je oblikovao Luka Gamulin. Finalnu montažu filma vodila je Marta Bregeš, a dizajn filma i plakata ostvarila je Mare Šuljak. 

Vitić pleše  imat će mađersku premijeru u art kinu Toldi u Budimpešti 09. ožujka u 21h

Više o festivalu možete pronaći na službenoj stranici.