Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Film svima turneja inkluzivnih filmova stiže u Zagorje

Ljetno kino Martin Kuća Klajn

Film svima turneja, projekt riječke udruge Filmaktiv koji se provodi kroz dugogodišnji inkluzivni program Film svima u 2023. ide na prvu turneju. U svojoj 8. godini postojanja, Film svima ima priliku prikazati inkluzivne filmove dostupne gluhim i nagluhim te slijepim i slabovidnim osobama diljem Hrvatske. Nakon gostovanja u Puli kroz program Kino Katarina te Međimurju u Kreativno edukativnom centru Murai, Film svima turneja stiže u Zagorje u Kuću Klajn gdje gostuje u Ljetnom kinu Martin projekcijama dvaju inkluzivnih filmova — u petak, 18.8. te subotu, 19.8.2023. u 21 sat.

U petak, 18.8.2023. u 21:00 u Ljetnom kinu Martin bit će prikazana inkluzivna verzija dokumentarnog filma redateljice Eve Kraljević — Lijepo mi je s tobom, znaš prilagođena gluhim i nagluhim osobama. Film, koji je nastao 2015. u produkciji Hulahopa, portretira odnos dviju sestara, autorice Eve i Mije, vesele i otvorene djevojke s Downovim sindrom koja ne mari previše za modu i voli ljude. Eva kroz deset godina kamerom bilježi svoja druženja s Mijom kako bi pokušala razumjeti njihov odnos, nadići međusobne razlike i zbližiti se sa sestrom što je rezultiralo toplim i humornim dokumentarnim filmom.

Jutarnji sati subote, 19.8.2023. su rezervirani za Film svima svugdje, radionicu inkluzivnih kulturnih praksi i hrvatskog znakovnog jezika pod vodstvom prevoditeljice za hrvatski znakovni jezik, Ivone Križić i kulturologinje, edukatorice i inicijatorice inkluzivnih projekata u kulturi, Maje Ogrizović. Sudjelovanje je besplatno uz prijave na kucnikolektiv@gmail.com te osobno u Kući Klajn.

Film svima turneja završava u subotu, 19.8.2023. u 21:00 u Ljetnom kinu Martin projekcijom inkluzivnog filma H-8 Nikole Tanhofera iz 1958. koji je po prvi put preveden i prilagođen za gluhe i nagluhe te slijepe i slabovidne osobe 2021. u sklopu Film svima. 

H-8 proglašen je najboljim hrvatskim filmom svih vremena po izboru domaćih filmskih kritičara i filmologa 2020., a to je ujedno i prvi film koji je u projektu Film svima prilagođen slijepim i slabovidnim osobama. Ovaj fantastični triler prati sudbine putnika autobusa i dramu vozača kamiona – dva vozila koja će se sudariti na autoputu jedne kišovite noći i u toj će nesreći samo dio putnika iz autobusa preživjeti. H-8 je dio registarske oznake, odnosno jedina informacija koja se zna o vozilu koje je skrivilo nesreću.

Projekcije su besplatne uz poziv za donošenje vlastitih dekica, jastučića, ligeštula ili štokrlina u Ljetno kino Martin.

Film svima turneja teži senzibilizaciji za potrebe ranjivih društvenih skupina te poticanja solidarnosti i inkluzivnosti na široj društvenoj razini.

Projekt se provodi u okviru programa Clubture-HR programska razmjena i suradnja uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Zaklade Kultura nova, Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kroz program Centri znanja.

Program Ljetnog kina Martin podržavaju Zaklada Kultura nova, HAVC, Krapinsko-zagorska županija i Grad Klanjec.

Film svima!
Kultura svima!
Kino svima!

Program filmova