Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Film u bolnici i Animafest i ponovno donose filmsku magiju svjetske animacije djeci u bolnicama

Ovaj svjetski poznati festival animiranog filma u suradnji s udrugom Djeca susreću umjetnost kroz program Sedmi kontinent na platformu filmubolnici.org donosi magiju djeci i mladima diljem hrvatskih bolnica.

Animafest i udruga Djeca susreću umjetnost kroz program Sedmi kontinent i projekt Film u bolnici nastavljaju hvalevrijednu suradnju kojom najbolje filmove svjetske animacije donose hospitaliziranoj djeci i mladima, često i prije projekcija u javnom prostoru te uz gostovanja svjetskih animatora i animatorica. Takvom suradnjom zajednički osiguravaju svima dostupan pristup vrijednim filmskim naslovima te sudjeluju u procesu izliječenja, što je i znanstveno dokazano nedavno provedenim istraživanjem o metodama angažiranja mlade publike u zdravstvenim ustanovama. Istraživanje je u sklopu projekta Film in Hospital provelo milansko sveučilište kroz Università Cattolica del Sacro Cuore u suradnji s Il Nuovo Fantarca – Cinema in Ospedale i drugim projektnim partnerima. 

Nakon prošlogodišnje suradnje Filma u bolnici i Animafesta kada je u KBC Sestre milosrdnice organizirana projekcija uživo kojoj su prisustvovale i dvije autorice — Mirela Ivanković Bielen i Olga Titova (ujedno i pobjednica svoje kategorije!), Animafest je ponovno došao u goste hospitaliziranoj djeci i mladima i to ovoga puta sa 4 filma:

  • Boca, Minseo Kim, Južna Koreja, 2023.
  • Slijedeći san, Yulia Mikushina, Rusija, 2023.
  • Izgubljene čarape, Oskar Lehemaa, Estonija, 2023.
  • Pozdrav ljetu, Martin Smatana, V. Zacharová, Slovačka/Češka/Francuska, 2024.

Projekciji su se pridružili redatelj filma Pozdrav ljetu, Martin Smatana te producentica filma Izgubljene čarape, Kristel Tõldsepp.

Uz gostovanje uživo, Animafest već tradicionalno osigurava pristup najkvalitetnijim animiranim filmovima djeci i mladima u bolnicama diljem Hrvatske kroz online platformu filmubolnici.org kojom udruga DSU osigurava pristup filmu u više od 20 bolnica. Osim gostovanja festivala, revija i različitih filmskih aktivnosti, platforma osigurava besplatan pristup više od 100 kvalitetnih filmova koji su opremljeni metodičkim materijalima, zabavnim kvizovima te video javljanjima autora i filmske ekipe.

Animafest je jedan od onih festivala koji dobro zna moć filma, pogotovo moć animiranog filma. A tome smo svi svjedočili na jučerašnjem susretu u KBC Sestre milosrdnice — sjajni filmovi, sjajni gosti i sjajna atmosfera, bolnički su dnevni boravak pretvorili u epicentar svjetskog animiranog filma. Pogotovo kada nam je Martin Smatana, autor filma Pozdrav ljetu rekao da se radi o — svjetskoj premijeri! Cijela bolnica i Film u bolnici nestrpljivo čekaju proglašenje pobjednika 🙂

— Maja Ogrizović, koordinatorica projekta Film u bolnici

Udruga Djeca susreću umjetnost započela je s provedbom projekta Film u bolnici na odjelima zagrebačkih bolnica 2014. godine. Danas se putem filmubolnici.org provodi u više od 20 bolnica diljem Hrvatske kao dio pan-europskog projekta koji se od 2024. godine provodi u 8 zemalja omogućavajući dostupnost kulturnog sadržaja djeci u ranjivim situacijama. Projekt sufinanciraju MEDIA potprogram, Ministarstvo kulture, HAVC — Hrvatski audiovizualni centar, Grad Zagreb i Ured za udruge.

Besplatan je za sve male pacijente i omogućuje pristup biranoj bazi filmova, edukativnom i interaktivnom sadržaju, sudjelovanje na Zoom radionicama te susrete s filmskim profesionalcima, učenje i ono najvažnije, kreativne razgovore, što čini njihove bolničke dane lakšim i ugodnijim.

Udruga Djeca susreću umjetnost od 2012. mari o filmskoj pismenosti djece i mladih.

O gostima:

Kristel Tõldsepp, producentica filma Izgubljene čarape, autora Oskara Lehemaa redatelja igranih i animiranih filmova iz Estonije. Njegov kratki horor Bad Hair bio je u selekciji više od 50 festivala, uključujući Sundance, a nagrade je između ostalih osvajao na festivalima Fantasia, Scream Fest i Fantastic Fest. Godine 2019. bio je koredatelj i koscenarist dugometražnog animiranog stop-motion filma Old Man Movie, prikazanog na više od 30 festivala diljem svijeta. Oskar je studirao audiovizualne medije na Baltičkoj filmskoj i medijskoj školi, a od 2010. godine režira reklame u Estoniji.

Martin Smatana (Slovačka, 1991.) diplomirao je animaciju na praškom FAMU-u. Tijekom preddiplomskog studija odradio je pripravnički staž u studiju Nukufilm u Tallinnu. Njegov debitantski film Rosso Papavero imao je premijeru na Berlinaleu 2015. i nakon toga osvojio 13 međunarodnih nagrada. Njegov diplomski film Zmaj premijerno je prikazan na Berlinaleu 2019. godine.