Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Filmovi varaždinske VANIME na međunarodnim festivalima

Filmovi varaždinske Vanime na međunarodnim festivalima

Početkom veljače u sklopu 26. BAMkids Film Festivala u New Yorku će biti prikazani animirani filmovi varaždinskog Filmsko-kreativnog studija VANIMA „Što usta zbore to ruke stvore“ koji potpisuju autorice:  Lucija Kranjčić, Kala Šmic, Franka Bogović, Vita Dvoržak i  Anabela Mlinarić i „Bastet-Božica mačaka“ čije su autorice Vita Dvoržak, Sara Majnarić i Inja Đolonga.  Dva filma varaždinskih vanimatorica ušla su u službenu selekciju ove nenatjecateljske smotre filmova iz cijelog svijeta koju već 24 godine zaredom organizira multimedijalni kulturni centar Brooklyn Academy of Music.

Istovremeno, odnosno do kraja siječnja, u San Antoniju u Teksasu traje Josiah Media Festival, međunarodna smotra filmova mladih autora, čiji su organizatori između 50 od 3.000 filmova pristiglih iz cijelog svijeta, za prikazivanje u natjecateljskom programu svog 15. festivala odabrali animirani film varaždinske VANIME „GPT Meni“, stop animaciju koju potpisuju Kala Šmic, Klara Nagy, Franka Bogović, Vita Dvoržak, Sara Majnarić, Anabela Mlinarić i Lucija Kranjčić.

Filmovi Vanimine filmske produkcije protekle su godine, neobično uspješno predstavljali ovaj filmsko-kreativni studio i varaždinske animatore, kako na festivalima i filmskim smotrama u Hrvatskoj i u 
njenom širem okruženju, tako i na brojnim europskim i svjetskim festivalima. Osim projekcija u službenoj konkurenciji Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, te VAFI-RAFI festivala, valja zabilježiti 
posebno priznanje što ga je film “Kamen, škare, papir” dobio u sklopu Stop Motion Scene 2023. u Karlovcu, ulazak filma „Oko moje glave“ autora Viga Gulića, Oleksandra Saška Moskalova, Brune Tomašković, Brune Jovan, Kale Šmic, Bernarda Hercega, Klare Nagy i Lovra Ledenka i filma „GPT Meni“  u selekciju Fifes festivala u Luci, te Animaroolic festivala u Splitu i filma „Što usta zbore to ruke stvore“ u službenu konkurenciju dubrovačkog DUFF festivala.

Četvrtfinalisti ¡Viva el Cine festivala održanog u Buenos Airesu u Argentini bili su filmovi „Oko moje glave i „Bastet-Božica mačaka“, dok se u finalu istog festivala našao film „Što usta zbore, to ruke stvore“. Vanimin film „GPT Meni“ bio je prikazan u konkurenciji Mice festivala u Valenciji u Španjolskoj, a uspješno je prikazan i bio je dio finalnog programa Noe Valley Girls Film Festivala u San Franciscu u SAD. S istim filmom VANIMA je ušla u selekciju međunarodnog festivala Animanie u Plzenu u Češkoj, gdje je prikazan i „Što usta zbore, to ruke stvore“, a „GPT Meni“ je prošle godine bio i u selekciji Giffoni festivala u Skopju u Makedoniji gdje je prikazan i „Što usta zbore, to ruke stvore“. Isti film je prošle godine bio finalist programa Zoom festivala u Ljubljani, te MM festa u Sremskim Karlovcima kao i TrikFilm festivala u češkoj Ostravi, polufinalist Fecea festivala u Brazilu, bio je dio službenog programa SERIES WEB AWARDS festivala održanog u Limi u Peruu te u selekciji Mostra Audiovisual Estudantil Joaquim Venâncio festivala u Rio de Janeiru u Brazilu, gdje je prikazan i film „Bastet-Božica mačaka“.

Zabilježimo i da je film „Pokloni svoj mi foto“ bio dio selekcije festivala Zlatni puž u Vranju, a „Bastet-Božica mačaka“ je prikazan u selekciji Camera Zizanio festivala u Grčkoj.

I dok se uspješan put prošlogodišnje produkcije Vaniminih animiranih filmova po svjetskim filmskim festivalima i smotrama nastavlja, varaždinski animatori redovno se sastaju nekoliko puta tjedno u svojim prostorima u Preradovićevoj 4, učeći, zabavljajući se i intenzivno pripremajući nove filmove čije se finaliziranje očekuje do lipnja ove godine.