Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Filmski četvrtak u Hrvatskom državnom arhivu: Tajna Nikole Tesle

Tajna Nikole Tesle

U prvome ovogodišnjem Filmskome četvrtku u Hrvatskom državnom arhivu (dvorana Katalozi) 18. siječnja 2024. u 18 sati prikazat ćemo igrani film Krste Papića Tajna Nikole Tesle (1980., 108 min.).

Taj manje poznat i naoko jedini apolitični Papićev film, opisujući Tesline američke dane i kretanja u američkome visokom društvu kojemu će Teslin lik ostati zagonetan kao i Teslino djelo, govori o vječno važnome trenutku u svačijoj povijesti: koju budućnost financirati.

Uvodnu će riječ održati viši filmski arhivist Juraj Kukoč. Nakon projekcije o filmu i Tesli govorit će Tanja Rudež, po struci fizičarka, znanstvena novinarka Jutarnjeg lista te jedna od autorica knjige Nikola Tesla – istraživač, izumitelj, genij. Program je priredila filmska arhivistkinja Nina Kolar

Ulaz je besplatan.

Mjesec dana prije smrti redatelj Krsto Papić (7. prosinca 1933. – 7. veljače 1913.) razgovarao je za Globus s novinarkom Tanjom Rudež o Nikoli Tesli. Ovo je kratki ulomak iz toga teksta:

Da sada snimam film o Nikoli Tesli, bio bi posve drukčiji. Ne bih se toliko bavio poznatim Teslinim izumima nego njegovim vizijama: bio bi to film o vizionaru 21. stoljeća. Mislim da je Nikola Tesla bio najveći vizionar u posljednja dva-tri stoljeća, možda najveći nakon renesansnog genija Leonarda Da Vincija – priča mi Krsto Papić dok uz kavu pričamo o genijalnom Ličaninu koga je naš poznati redatelj oživio u filmu “Tajna Nikole Tesle” iz 1980. godine.

– Tesla je bio junak moga djetinjstva. Naime, moj otac bio je rudar u Americi i zajedno s grupom naših iseljenika početkom 20. stoljeća primio ga je Nikola Tesla. To je valjda bio najvažniji događaj u njegovu životu i tijekom moga djetinjstva, otac je mnogo pričao o tom izvanrednom čovjeku koji je potekao s ovog podneblja i napravio čudo u Americi. Tako sam o Tesli slušao dok još ništa nisam znao o njegovim izumima – prisjetio se Papić koji je ozbiljno počeo proučavati Teslin lik i djelo za potrebe svoga filma.

– Kada se 1976. godine obilježavala Teslina godišnjica, tadašnja Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti na čelu s akademikom Grgom Novakom pokrenula je incijativu o snimanju filma o Tesli. Izabrali su me za redatelja iako je bilo mnogo negodovanja da nisam politički podoban za takav film – prisjeća se Papić. – Tada sam više od dvije godine ozbiljno proučavao dokumente i literaturu o Tesli. Također, bio sam na mnogo mjesta u SAD i Kanadi kako bih intervjuirao ljude koji su poznavali Teslu. Za potrebe igranog filma, snimio sam dugometražni dokumentarni film o mnogim ljudima koji su na neki način bili povezani s njim: bilo je tu učenih, ali i neukih osoba, kao i pripadnika neke sekte iz San Diega koja je Teslu smatrala svojim svecem – rekao je Papić…

Više o programu na www.arhiv.hr