Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Frooom! filmske radionice ponovo stižu u Zagreb i to na engleskom jeziku

Frooom Zagreb

Prijave: https://www.frooom.eu/shop/

Voditelji: Nada Kovačević, Iva Gavrilović, Anamarija Karan, Matej Beluhan, Mirna Ostrošić, Domenico Centrone (Ivana Šešlek)

Produkcija: Bacači sjenki – https://www.bacaci-sjenki.hr

Inovativna filmska škola Frooom! Bacača sjenki u 2024., ove veljače, u Zagrebu, uz već klasične početne i napredne radionice časti vas i jednom posebnom filmsko radioničkom poslasticom – masterclassom Domenica Centronea, talijanskog dokumentarista, filmskog edukatora i multimedijskog praktičara.

Za ove zimske praznike, od 19. do 23. veljače, Bacači sjenki su za djecu i mlade pripremili radionicu snimanja dokumentarnog filma pod nazivom „Lovci na duhove“. Važno je napomenuti da je radionica namijenjena mladima s filmskim iskustvom od 13 do 18 godina te će biti vođena na engleskom jeziku. 

U njoj će polaznici, zajedno s mentorom i asistentima, istraživati, zvukom i slikom, “duhove” grada Zagreba, njegovu materijalnu i nematerijalnu baštinu, pogotovo onu vezanu za industrijsko naslijeđe grada, ali i kvarta oko škole dr. Ivan Merz, gdje su se nalazile neke od prvih zagrebačkih tvornica, i čiji duhovi i sablasti kruže od Draškovićeve do Kvaternikovog trga i natrag. . 

Inače, Domenico Centrone 2015. godine diplomirao je Vizualnu antropologiju s temom o kubanskim dokumentarnim filmovima. Razvijajući svoj etički i formalni pristup filmu između nekoliko zemalja Europe, Sjeverne Afrike i Bliskog istoka, 2022. godine osnovao je u južnoj Italiji Studio Nuvolari kako bi nastavio karijeru nezavisnog filmskog umjetnika, edukatora i istraživača radikalnih filmskih mutacija.

O Frooomu

FROOOM! je stvaralački program zabavnog i obrazovnog karaktera koji, u Republici Hrvatskoj i međunarodno, nudi djeci i mladima mogućnost inovativnog ulaska u svijet filma. Program se oslanja na edukacijske i umjetničke metode po kojima je djelovanje Bacača Sjenki prepoznatljivo široj javnosti u Republici Hrvatskoj i međunarodno, a kreće se u rasponu od društvene prakse u lokalnoj zajednici, preko novomedijskih i participativnih izvedbenih umjetnosti, do preispitivanja medija i izmještanja uvriježenih motrišta na goruće probleme i izazove suvremenog društva. Provodi se od 2011. u preko 12 gradova RH, a kroz partnerstva s međunarodnim mrežama i projektima filmskog i medijskog opismenjavanja (ECFA, CinEd, TwistedEdu)  i u više država Europe i svijeta, pa smo tako u 2022. predstavljali Bacače sjenki i Frooom! čak u dalekom Čileu, u predivnom pacifičkom gradu Valparaiso, na festivalu Ojo de Pescado (Riblje oko). Filmovi napravljeni na Frooom! radionicama predstavljeni su na svih 7 kontinenata:

PODRŠKA FROOOM-u:

Hrvatski audiovizualni centar – HAVC, Grad Zagreb, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Grad Koprivnica, Grad Velika Gorica, Agencija za elektroničke medije VRH, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Program Erasmus+ Europske unije te mnogi drugi.