Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Glumačka zvijezda Zlatko Burić na specijalnoj projekciji “Mekanih brodova”

Vrijeme: 17. svibnja 2024., 20:00
Mjesto: Kinoteka Zlatna vrata, Dioklecijanova 7
Web: https://peculiarfamilies.org/predstave/mekani/

Kao najava ovogodišnjeg Festivala neobičnih obitelji, u Kinoteci Zlatna vrata 17. svibnja u 20:00 ROOM 100 organizira projekciju dokumentarnog filma o kazališnoj grupi Kugla glumište uz razgovor s gostima Višnjom Kačić Rogošić i Zlatkom Burićem Kićom uz moderaciju Kristine Tešije.

Mekani brodovi su dokumentarni film o kazališnoj grupi Kugla glumište koja je bila najvažnija avangardna kazališna, multimedijalna i interdisciplinarna umjetničkih skupina u Hrvatskoj i SFRJ od sredine sedamdesetih i početkom osamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Umjesto tradicionalnog kazališta, Kugla je zamišljala teatar kao urbani ritual i socijalnu situaciju. Narušavala je teatar kao „kocku“, u kojoj se unaprijed znalo mjesto za gledatelje, te uspostavljala teatar kao Kuglu, kao ne-dramski teatar, totalni teatar preklopljen sa životom. Grupi je bilo važno kako uspostaviti novi način organizacije rada u proizvodnji kazališta.

U filmu sudjeluju članovi/ce Kugla glumišta, glazbenici iz Kugla benda, teatrolozi/nje, kazališni radnici i radnice, suvremenici/ce i suputnici/ce Kugla glumišta. S dvoje od njih, Višnjom Kačić Rogošić i Zlatkom Burićem Kićom, imat ćemo i priliku razgovarati nakon projekcije filma uz moderaciju Kristine Tešije. Zlatko Burić Kićo poznati je hrvatski glumac koji je dobitnik nagrade za najboljeg glumca u 2022. godini prema Europskoj filmskoj akademiji. Postavit ćemo i pitanje je li Kugla glumišta utrla i put novom cirkusu u Hrvatskoj?

Uz obilje glasnog zvučnog i vizualnog arhivskog materijala uz pitanje „čega se sjećam? čega se ne sjećam?“ prepliće se kronološko dokumentiranje rada tog kulturološki, umjetnički i teatarski važnog dijela nezavisne kulturne scene. Film je jedan je od zadnjih radova intermedijalnog umjetnika Željka Zorice-Šiša (1957.-2013.), člana Kugla glumišta.

Trajanje: 89”
Produkcija: Studio Artless

Ovim projekcijom započinje i program petog izdanja festivala suvremenog cirkusa “Festival neobičnih obitelji” čiji program možete pogledati ovdje: https://peculiarfamilies.org

Projekcija filma i razgovor s gostima dio je programa Mreže Izvedbenih umjetnosti 2024 koji se realizira uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova.

Rad ROOM 100 kolektiva u 2024. godini podržava Zaklada Kultura nova, a ovu projekciju Grad Split i Hrvatski audiovizualni centar.

Fotografije: Mladen Babić Baba