Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Hrvatski filmski ljetopis – 117/2024

Novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa (212 stranica) otvara opširni temat koji donosi svježe perspektive na klasike filma – Ana Marija Habjan na primjeru Don Kihota Vlade Kristla piše o subverzivnom karakteru redateljeva opusa, a Andrijana Kos-Lajtman i Damir Radić predstavljaju komparativnu analizu Careva novog ruha Hansa Christiana Andersena i istoimenog igranog filma Ante Babaje. Temat donosi i nekoliko intrigantnih eseja – Patrik Gregurec raspravlja o dosljednostima autorskih motiva u Babajinim Kamenitim vratima, Goran Pećanac iz psihoanalitičke perspektive piše o humanističkim odrednicama filmova Érica Rohmera, a Rade Dragojević bavi se nasljeđem Ninočke Ernsta Lubitscha u hladnoratovskom političkom kontekstu.

Novi Ljetopis donosi i studiju povjesničara Aleksandra Stamatovića koja daje historiografski pregled kinofikacije Crne Gore između dva svjetska rata, te tekst Marija Slugana u sjećanje na nedavno preminulog teoretičara filma Davida Bordwella. U novom broju čitajte i tekstove o 70. pulskom filmskom festivalu21. Human Rights Film Festivalu, a osvrtima na domaće festivale pridružujemo i preglede 80. venecijanskog filmskog festivala te beogradskog Festivala autorskog filma. U rubrici “Novi filmovi” možete pronaći i devet eseja suradnika različitih generacija, među ostalima i o nizu hrvatskih filmova (Escort L. Nole, Hotel Pula A. Korovljeva, Samo kad se smijem V. Juranić). Ljetopis donosi i prikaze recentno objavljenih knjiga o filmu, važnog prijevoda knjige velikana filozofije filma Andréa Bazina, monografije o stripu i vizualnoj kulturi u Hrvatskoj, te knjige snimanja filma Martin u oblacima Branka Bauera.

Novi broj (117) po cijeni od 7 eura može se naručiti na www.hfs.hr. Na istoj poveznici dostupni su i prethodni brojevi (s tekstovima o Lukasu Noli, Guillermu del Toru i Dušanu Makavejevu, Seinfeldu i Sluškinjinoj priči, filmovima Michaela Hanekea, i dr.).

Ljetopis možete i osobno kupiti u zagrebačkim knjižarama Vuković & Runjić (Teslina 16) i Superknjižara (Rooseveltov trg 4).