Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Hrvatski filmski savez obilježava Bloomsday u čast Ivanu Ladislavu Galeti

U spomen na irskoga pisca Jamesa Joycea, šesnaestoga dana u lipnju čitav svijet slavi Bloomsday, nazvan po Leopoldu Bloomu, glavnome liku njegova modernog epa Uliks. Od 1954. godine, na dan kada je roman prvi put objavljen (1904), štovatelji Joycea i umjetnici svih profila nadahnuti njegovim djelom sastaju se na trgovima, ulicama i u parkovima, časteći velikog umjetnika vlastitom umjetnošću.

Do 2014. godine Bloomsday se redovito održavao u Zagrebu zahvaljujući hrvatskom filmskom i multimedijskom umjetniku Ivanu Ladislavu Galeti, koji je svoj kapitalni filmski work in progress (V.I.R.á.G.) posvetio Jamesu Joyceu, ugradivši u njega biblijsko načelo Introibo ad altare Dei (Pristupam Božjem oltaru) s početka Uliksa.

U povodu desete godišnjice Galetine smrti, Hrvatski filmski savez, u partnerstvu s Muzejom Grada Zagreba, obnavlja svečanost umjetnosti i kasnog proljeća, posvećujući je Joyceu i svim stvaraocima koji su s njim dijelili osjećaj svijeta. Joyceove rečenice susrest će se 16. lipnja u 21 sat s filmskim slikama Galete i njegovih nasljedovatelja u dvorištu Muzeja Grada Zagreba, povezujući Zagreb sa svim Bloomsday pozornicama diljem svijeta.

Program obuhvaća tri kratkometražna filma popraćena ulomcima iz romana Uliks, koje će čitati glumac Frano Mašković. Uz Galetino eksperimentalno remek-djelo Water Pulu 1869-1986 (1988), vidjet ćemo filmove nastavljača njegove eksperimentalne tradicije ‒ Daily Progress (2001) Ane Hušman i The End/Land (2015) redatelja Tomislava Šobana.

Ulaz na program u čast velikom irskom piscu i istaknutom hrvatskom filmašu je slobodan te otvoren za sve interesente i ljubitelje njihove jedinstvene umjetnosti.