Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Inkluzivna projekcija filma H-8 u riječkom Ljetnom Art-kinu

Filmaktiv kroz Film svima i Art-kino donose inkluzivnu filmsku poslasticu — projekciju filma H-8 u Ljetnom Art-kinu. Projekcija će biti održana u srijedu, 10.7. u 21:15 povodom njegovog 66. rođendana filma, premijerno prikazan 15.7.1958., te 3. rođendana inkluzivne verzije filma dostupne gluhim i nagluhim te slijepim i slabovidnim osobama izrađene u sklopu Film svima 2021.

Film koji je kritika 2020. proglasila najboljim hrvatskim filmom svih vremena opremljen je prijevodom na hrvatski znakovni jezik, inkluzivnim titlom i audiodeskripcijom kako bi u filmu mogle istovremeno uživati osobe sa i bez oštećenja vida i sluha.

Ulaz je slobodan uz rezervaciju: ulaznice@art-kino.org.


Akcijska drama, film katastrofe u koji su inkorporirane sudbine putnika autobusa i drama vozača kamiona. Ova dva vozila sudarit će se na autoputu jedne kišovite noći i u toj će nesreći samo dio putnika iz autobusa preživjeti. H8 sve je što se zna o vozilu koje je skrivilo nesreću; tek dio registarske oznake.
Velika prometna nesreća koju je skrivio vlasnik putničkog automobila, pri čemu se svjedoci nakon njegovog bijega sjećaju samo početnih znakova registracijske tablice H-8, dugo je okupirala jugoslavensku javnost. Zvonimir Berković, Tomislav Butorac i Nikola Tanhofer osmislili su priču prema tom događaju, pazeći na autentičnost detalja nesreće, ali stvorivši potpuno fikcionalne likove putnika.
Rezultat je hrvatski filmski klasik kojeg, poput Golikovog Tko pjeva zlo ne misli, podjednako obožavaju publika i kritika, koja je u anketi 2020. godine proglasila ovaj film najboljim hrvatskim filmom svih vremena. Osim sjajne glume uglednih jugoslavenskih glumaca i minuciozno isprofiliranih likova običnih „malih“ ljudi, najviše je hvaljena virtuozna režija Nikole Tanhofera dinamično ostvarena u skučenim prostorima autobusa i kamiona (uz kraće scene u eksterijeru prije polaska na put i za vrijeme odmora na putu).

Film svima, projekt udruge Filmaktiv i Hej! podržavaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Rijeka i Hrvatski audiovizualni centar, a projekcija u Ljetnom kinu se održava u suradnji s Art-kinom.