Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Izložba Vande Kreutz: nevidljiva performativnost na naličju ekrana

Nevidljivo 2

Nova izložba u Galeriji Događanja

Izložbu će, 3. veljače, popratiti interaktivna radionica Tina Dožića ‘Žarišne duljine – crtanje svjetlom’

Izložbena sezona u Galeriji Događanja tijekom 2024. obećava urbana likovna ostvarenja umjetnika nadahnutih postmodernističkim svjetonazorskim motivima, a prvu u nizu otvara mlada umjetnica Vanda Kreutz. Izložbu Nevidljivo koja zalazi u različite registre stvarnosti poigravajući se sastavnicama ekrana moguće je razgledati do 16. veljače.

Posredstvom kamere koja snima pozadinsku performativnost zvuka, slike i svjetlosti, autorica bilježi dinamiku oku nevidljivih kolorističkih linija koje se podebljavaju, isprepliću ili pak poništavaju oblikujući vanjsku stvarnost. Koncipiran kao video instalacija, ovaj višemedijski projekt zapravo oslikava unutarnji život tehnologije čiji mehanizmi pokazujući što nam promiče u spektru stvarnosti na koju nismo minuciozno kalibrirani. 

Dok manipulacijom kamere snimljena fragmentacija i lomovi bijelog projekcijskog svjetla sugeriraju ograničenost i tromost čovječjeg oka, sveprisutan zvuk čiju jakost signala autorica podražuje dodirom s tijelom i video stabilizatorima otkriva da i sluh podliježe ignoriranju disanja, titraja pa i glasnijih šumova i vibracija. 

Poigravajući se elementarnim zakonitostima medija, umjetnica ustvari testira sposobnost promatračeve interpretacije, ali i međuovisnost te ograničenost tehnologije pojašnjavajući da tek krivim korištenjem statična slika postaje pomična i pogrešnim spajanjem kablova video koji je nijem postaje zvučan. Upravo metafizičkim činom transformacije iz očekivanog u eksperimentalno korištenje slike i zvuka, postavljene video instalacije promatraču će razotkriti naličje ekrana čije lice uzima zdravo za gotovo ne misleći o pozadinskim manevrima, a pomakom u stvarnost potaknut će ga na promišljanje o nepoznatim nivoima životnih naličja. 

Za sve interesente fascinirane potencijalom svjetlosti koja je neizostavan element fotografije i filma, ali i pokretač raznih emocija, Vanda Kreutz i eksperimentalni umjetnik Tin Dožić održat će radionicu Žarišne duljine – crtanje svjetlom. Koristeći grafoskop i dijaprojektor uz pomoć raznih boja, folija i crteža ideja je stvoriti svjetlosni laboratorij te saznati kako intenzitet i promjena boja izaziva emocije u gledatelja. Radionica će se održati 3. veljače u Centru KNAP, a trajat će od 11 do 12:15 sati. Ne propustite priliku praktično saznati kako se priča bojom, kako svjetlost straši ili umiruje, potiče mržnju ili simpatije te nagovještava i pojašnjava razne aspekte živog i virtualnog svijeta.

Ulaz na izložbu i radionicu je slobodan. 

Web stranica: https://www.knap.hr/centar/izlozbe/

Izložba: 26. siječnja – 16. veljače 2024., Galerija Događanja


O autorici: 

Vanda Kreutz rođena je 1990. u Zagrebu. Nakon završene Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna diplomira na studiju novih medija pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U umjetničkoj praksi istražuje područje eksperimentalnog filma, animacije, fotografije i audiovizualne instalacije. Izlagala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama, a sudjeluje i u edukaciji djece i mladih kroz filmske radionice, projekte i festivale. Od 2017. godine s Doroteom Cerin tvori eksperimentalni band „Kromaton“ koji se bavi kreiranjem zvuka iz vizualno montirane slike kroz CRT televizore, DVD playere i DIY naprave.