Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Masterclass filmske kritike i analize: besplatna trodnevna edukacija za učitelje i nastavnike

Dragi učitelji i nastavnici,

ovim putem vas podsjećamo da prijave za masterclass filmske kritike i analize traju još samo nekoliko dana!

Program ovogodišnjeg masterclassa posvećen je usvajanju metoda analize dugometražnih filmova koji vas u školskoj godini 2024./2025. očekuju u sklopu različitih programskih linija na portalu Vrti svoj film. 

Besplatna trodnevna edukacija s filmskim kritičarom Silvestrom Miletom u dijaloškom i otvorenom formatu pružit će polaznicima filmske alate analize koje će, s obzirom i na vlastito iskustvo i metodološke preferencije, moći kvalitetno uklopiti u rad s mlađim generacijama. Također, u okviru masterclassa polaznici će raditi na analizi i usavršavanju vještina pisanja filmskih osvrta. Masterclass u trajanju od 3 susreta, u dvije sesije od 90 minuta, posvećen je prvenstveno učiteljima i nastavnicima škola koje imaju pretplatu na portal Vrti svoj film, ali i svima onima koji razmišljaju o pridruživanju Portalu u idućoj školskoj godini te planiraju gledati i analizirati filmove s učenicima u sklopu filmskog kluba ili medijske skupine.

Trodnevna edukacija namijenjena je svima koji cijene intenzivan rad u manjoj skupini, koji vole filmsku umjetnost i uporno se trude pronaći zanimljive metode rada s učenicima u sklopu razredne i predmetne nastave.

U nastavku pročitajte najavu voditelja edukacije Silvestra Milete: 

Na masterclassu filmske kritike i analize utvrdit ćemo osnove teorije filma i produbiti spoznaje o nekim temama njegove svjetske i hrvatske, ponajprije estetske povijesti – poput nijemog filma i slapsticka, animiranog dokumentarizma, problematike adaptacije i veza animiranog filma i stripa, statusa dječjeg i ratnog filma u socijalističkom razdoblju domaće kinematografije. Sve navedene teme obrađuju se, međutim, ponajprije s obzirom na izravne implikacije za suvremeno filmsko stvaralaštvo i nastavu. Osnovna je namjera masterclassa uputiti polaznike u promatranje i raščlanjivanje filmske forme kao ne tek stilističke, već također i narativne te svjetonazorske kategorije. Svrha, naime, nije polaznike “pretvoriti u filmske kritičare” već im ponuditi alate filmske analize koje će, s obzirom i na vlastito iskustvo i metodološke preferencije, moći bešavno uklopiti u rad s mlađim generacijama. Masterclass se manjim djelom odvija u formi predavanja, a većim u vođenom razgovoru o filmovima i pisanim osvrtima polaznika.

Vrijeme održavanja

Susreti se održavaju u online formatu, od 8. do 10. srpnja. Svaki susret bit će podijeljen u dvije sesije od 90 minuta uz pauzu. 

PONEDJELJAK 08. 07. 2024. / 10.00 – 11.30; 11:45 – 13:15

UTORAK 09. 07. 2024. / 10.00 – 11.30; 11:45 – 13:15

SRIJEDA 10. 07. 2024. / 13.00 – 14:30; 14:45 – 16:15

Kako se prijaviti

Za prijavu je potrebno poslati kratko motivacijsko pismo (do 500 znakova) na info@vrtisvoj.filmPrijave su otvorene do 30. lipnja, a za sudjelovanje u masterclassu odabrat ćemo maksimalno 10 polaznika/polaznica.

***Odabrani polaznici uoči početka edukacije dobit će poveznice na filmove te odabranu literaturu kao pripremu za edukaciju.

O izboru filmova

Krenut ćemo od nezaobilaznog majstora slapstick nijeme komedije Bustera Keatona i njegovog čarobnog ostvarenja Buster detektiv(6+) . Riječ je o Keatonovu najkompleksnijem ostvarenju, viziji svijeta u kojoj se miješaju zbiljsko i imaginarno, odnosno java, san i film. Priča je to o kinooperateru koji, zaspavši za vrijeme projekcije, sanja o svojim podvizima i “ulazi” u film koji projicira, pretvarajući se u Sherlocka Holmesa. Ono najvažnije jest da Buster detektivpredstavlja filmofilsko iskustvo u kojem će uživati oni najmlađi, kao i najstariji učenici.

Uz autobiografski animirani film Perzepolis (11+), bavit ćemo se pričom o odrastanju jedne od najcjenjenijih strip autorica našeg vremena – Marjane Satrapi. Objavljen u obliku grafičke novele 2000. godine, Perzepolis je oštro, duboko pronicljivo i dirljivo djelo, protkano humorom i rijetkom mudrošću, u kojem iz perspektive 10-godišnjakine promatramo ekstremne suprotnosti između privatnog i javnog života u Iranu, zemlji obilježenoj vjersko-političkim prevratom. Jedna od tema analize bit će svakako i usporedba grafičke novele i ovog hvaljenog filmskog naslova nominiranog za Oscara.

Treći naslov kojem ćemo se posvetiti u okviru Masterclassa kultno je ostvarenje redatelja Obrada Gluščevića, a prema mnogima i najčuveniji te najbolji hrvatski dječji film ikad snimljen – Vuk samotnjak (9+). U naslovnoj ulozi hrabrog i simpatičnog dječaka Ranka debitirao je jedanaestogodišnji Slavko Štimac koji se kasnije premetnuo u jednu od najvećih filmskih zvijezda na ovim prostorima.

*** Masterclass organizira uredništvo portala Vrti svoj film uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra.