Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Međunarodni dan animacije u VANIMI

Dan animacije VANIMA

Besplatnom projekcijom recentnih animiranih filmova iz svoje produkcije, Filmsko-kreativni studio VANIMA će u petak, 27. listopada u varaždinskom kinu Gaj obilježiti Međunarodni dan animacije.

Program je jedna od brojnih filmskih manifestacija što se odvijaju u pedesetak zemalja svijeta u spomen na dan kad je 1892. Emile Reynaud u Parizu organizirao prvu projekciju animiranog filma na celuloidnoj vrpci. Budući da je Varaždin upravo zahvaljujući VANIMI jedno od važnih središta dječje filmske animacije u Hrvatskoj i u svijetu, Vanimatori u suradnji s ASIFA Hrvatskom i POU Varaždin Međunarodni dan animacije obilježavaju već dugi niz godina.

Tijekom projekcije u petak 27. listopada s početkom u 16:30 u kinu Gaj publika će moći vidjeti raznovrsne animirane filmove koje su protekle godine stvarali djeca i mladi u VANIMI. Bit će prikazani filmovi „Bastet – Božica mačaka“, „Oko moje glave“, „Što usta zbore, to ruke stvore“, „GPT meni“, „Mačji Božić“, „Treće oko“ i „Kad igračke ožive“, a autori ovih animacija će nakon projekcije dobiti i prigodna priznanja VANIME.

Dodajmo kako se filmovi iz ovogodišnje VANIMINE produkcije već nekoliko mjeseci uspješno prezentiraju Varaždin i Hrvatsku na brojnim domaćim i međunarodnim filmskim festivalima, pa su tako prikazani ili će tek biti prikazani u službenoj konkurenciji festivala u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Makedoniji, Grčkoj, Češkoj, Španjolskoj, SAD-u, Argentini, Peruu i u Brazilu.