Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Međunarodni dan žena uz film Hraniteljica

🎬 The Breadwinner (Nora Twomey, 2017.) 🎞️

Dragi/e nastavnici/e i učitelji/ce,

u idućem tjednu na portalu Vrti svoj film obilježavamo Međunarodni dan žena te tom prilikom od 11. 03. do 14. 03. prikazujemo animirani film HRANITELJICA (The Breadwinner, 2017.). 

Film je prikladan za uzrast 11+,  a preporučujemo ga za gledanje i analizu u sklopu predmetne nastave Hrvatskog jezikaEngleskog jezikaGeografije, Likovne kulturePovijestiPsihologije, Socijologije, Etike i Sata razrednika.

Hraniteljica je priča o Parvani, jedanaestogodišnjoj djevojčici koja odrasta u Kabulu. Kada talibanska vlast uhiti njezina oca, hrabra i tvrdoglava djevojčica prisiljena je prerušiti se u dječaka kako bi nastavila uzdržavati svoju obitelj i spasila oca. Podjednako uzbudljiv i čaroban, za Oscara nominiran film Hraniteljica je aktualna i nadahnjujuća priča o snazi pripovijedanja. Kako bi ujedinila svoju obitelji i otkrila je li njezin otac još uvijek živ, glavna junakinja filma, neustrašiva i ustrajna Parvana, crpi snagu upravo iz priča koje joj je njezin otac pričao. Snimljen prema poznatom romanu Debore Ellis, Djevojčica iz Afganistana, film Hraniteljica je vizualno impresivna priča o hrabrosti i prijateljstvu u ratom zahvaćenom Afganistanu.

Iako se prikazuje u programu Idu dani uz obilježavanje Dana žena, uz film treba osvijetliti sve teme kojima se bavi.

Film Hraniteljica ujedno je i film o ratnom bezumlju, ljudskoj zločestoći, obiteljskoj ljubavi, požrtvovnosti, savjesti, kršenju ljudskih prava, kršenju prava djeteta, ženskim pravima, borbi za život, pravu na dostojanstvo te pravu na izbor.

TRAILER FILMA

Kako biste kvalitetno obradili teme kojima se film bavi pripremili smo metodičke prijedloge, točnijeradne zadatke koji služe kao priprema uoči gledanja, ali i kao smjernice za analizu i razgovor nakon pogledanog filma. 

Filmosferi  ćemo objaviti pretpregled radnih zadataka, dok će cjelovita verzija biti vidljiva učiteljima i nastavnicima koji imaju pretplatu na Portal na stranici filma .

  • Hraniteljica (2017.)
  • Nora Twomey
  • Irska, Kanada i Luksemburg
  • 11+ 
  • 93′ 
  • hrvatski podnaslovi

Ukoliko još niste, sada je krajnje vrijeme da osigurate svojoj školi stalan pristup kvalitetnom filmu! Pretplata na portal Vrti svoj film vrijedi godinu dana od dana uplate za sve vaše učenike, njihove roditelje, nastavnike i školsko osoblje. Za sve informacije javite nam se mailom na info@vrtisvoj.film ili putem kontakt obrasca. Svaka škola koja se pretplati na portal dvije godine za redom dobiva godinu dana besplatnog korištenja Portala.

Projekt Vrti svoj film je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Hrvatskog audiovizualnog centra.