Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Najava i poziv na suradnju: Škola nove filmske prakse

Kino klub Split ŠKOLA NOVE FILMSKE PRAKSE

U narednom periodu klupski program svojim polaznicima omogućit će uvid u alate i znanja koji se mogu primjenjivati prilikom realizacije filmova. Program je usmjeren na razvoj autentičnosti u filmskom mišljenju i izražavanju. Održavat će se kroz predavanja, praktični rad, gostovanja i radionice. 

Kroz program se obrađuju različite vrste pripovijedanja s fokusom na kreativni dokumentarni film, eksperimentalni film, film esej i hibridne forme. Film će se sagledati i kao društvena praksa, a program će nastojati ponuditi odgovore na pitanja:

O čemu raditi film i zašto, gdje i kako pronaći inspiraciju, na koji su način povezani etika i estetika filmske slike i izraza, koja je važnost istraživačkog rada i kako oblikovanju filma pomaže interdisciplinarni pristup. 

Obuhvatit će se upoznavanje sa sistemima i modelima filmske produkcije u nezavisnim produkcijama i kinoklubovima te razmotriti na koje je sve načine filmove moguće dijeliti s publikom. Polaznici će dobiti i mogućnost upoznavanja sa suvremenim kretanjem međunarodne filmske scene. 

 Uz najavu programa pozivamo i zainteresirane kolegice i kolege koji prepoznaju potrebu održavanja ovog tipa programa da se jave ukoliko žele surađivati s Kino klubom Split u budućnosti i imaju svoje prijedloge i ideje kako unaprijediti postojeći program, nastaviti dalje ohrabrivati autore i autorice u nastojanjima da svoje svjetonazore komuniciraju filmom. Iskaz interesa moguće je poslati putem obrasca.

Program počinje seminarom Dore Baras na kojem će polaznici kroz tjedne konzultacije s mentoricom proći pripremu svojih ideja. Priprema će ovisno o idejama polaznika uključivati različite elemente – od pisanja treatmenta i scenarija  do organizacije ideja različitim metodama koje se po potrebi mogu oslanjati na istraživački rad, vizualne i/ili tekstualne reference i izradu moodboardova. Seminar počinje 7. veljače, a prijave se primaju do 2. veljače putem prijavnog obrascaOdržavat će se jednom tjedno do kraja ožujka, a raspored će polaznici dogovarati s mentoricom.

Program se nastavlja radionicom eksperimentalnog filma redatelja i montažera Damira Čučića, te redatelja i snimatelja Borisa Poljaka. Radionica pokriva odabrane projekcije filmova i intenzivan praktični snimateljski i montažerski rad. Kroz program mentori će se osvrnuti i na suvremene tehnologije u stvaranju audio-vizualnih materijala, poput generiranja slike putem umjetne inteligencije ili kombiniranjem različitih digitalnih i analognih formata. Radionica će se održavati u periodu od 25. ožujka do 6. travnja. Prijave za program bit će naknadno objavljene.

Nakon radionice eksperimentalnog filma, slijedi teorijski diskurzivni program istaknutog francuskog teoretičara Jean Michel Frodona o film eseju s posebnom pažnjom posvećenom liku i djelu Chrisa Markera. Predavanja su javna i za sudjelovanje nije potrebna prijava, a održavat će se od 9. do 11. travnja. Još jedno javno predavanje o produkciji filmova u kontekstu kinoklubova i nezavisnih produkcija održat će Sunčica Fradelić 19. travnja.

Na radionici kreativnog dokumentarnog filma renomirane redateljice Kumjane Novakove posebna pažnja obratit će se ulozi angažiranog filma u suvremenom društvu, ispitati granice osobnog i političkog, te sagledati film kao alat solidarnosti. Kroz radionicu redateljica će podijeliti vlastite metode i pristupe koje će polaznici moći i sami ispitati u praksi, a jedan dio radionice bit će posvećen radu s arhivima. Radionica je planirana za kraj svibnja. Prijave za program bit će naknadno objavljene

Za svaki dio programa zainteresirani kandidati prijavljuju se zasebno. Prednost prilikom selekcije imat će kandidati zainteresirani za sve programske module. Selekciju će vršiti mentori i voditeljica programa na osnovu prijava. 

Paralelno s programom Škole nove filmske prakse organizirat će se osnovne filmske radionice (kamera, montaža, zvuk i svjetlo), a u drugom dijelu godine planirano je novo izdanje interdisciplinarnog programa Skriveni Grad.

Za sve dodatne informacije upiti se šalju na mail adresu: program[at]kinoklubsplit.hr

Rad Kino kluba podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova, Grad Split, Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatski audiovizualni centar.