Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Napredna filmska radionica za mlade: ARHIV, SJEĆANJE, GLITCH

Mjesto: OŠ Dr. Ivan Merz, Račkog 4, 10000 Zagreb
Vrijeme: 24. – 28. lipnja 2024., 9-15h
Dob: 13-18 godina
Jezik: hrvatski / engleski jezik
Kontakt: ivana@bacaci-sjenki.hr

Od 24. do 28. lipnja 2024., u sklopu filmske škole Frooom! i projekta CinEd te u suradnji s umjetničkom organizacijom Format C, održat će se radionica izrade digitalnog glitch filma za mlade od 13 do 18 godina, koju će voditi hrvatski umjetnici i kustosi glitch umjetnosti – Dina i Vedran Gligo (Format C). 

Filmska greška oduvijek je bila jedan od temelja likovnog ekperimenta i umjetničke ekspanzije. Počev s neobičnim rezovima analognog filma i animacije, preko popularizacije magnetske vrpce i iskušavanja katodnih televizora – umjetnici su uvijek pronalazili način da u djelu zrcale i materijalnost samog medija. No što filmska materijalnost može biti u današnjem, gotovo posve digitaliziranom dobu, i kakve veze sveprisutni video klipovi mogu imati s dosad poznatim filmskim narativima?

U tijeku petodnevne radionice vidjet ćemo teorijske primjere, povijesne i recentno važne kratke filmove koji svojom multimedijskom plastičnošću prizivaju emotivne paralele i prikazuju narativne progresije. Proučit ćemo kako “hakiranjem” datotečnog koda video datoteke možemo raditi zanimljive prijelaze mimetičkog filma u kolorističku apstrakciju, kojim audio softverom stvarati raznolike snene efekte i zašto uopće stapanjem kadrova omogućavati efektne rezove. Kombinacijama glitch tehnika u službi stvaranja vlastitog kolažnog filma radit ćemo sa selekcijom hrvatskih filmova iz CinEd klekcije, ali i osobnim arhivima polaznika. Rezultat će biti kratak film koji softverskom automacijom, sistematizacijom i reinterpretacijom daje uvid u mogućnosti novog filmskog jezika te reflektira asinkronost, decentraliziranost i modularnost današnjeg medijskog svijeta.

U tijeku radionice, polaznicima će na raspolaganju za pregled, referencu i rad biti dostupan sadržaj digitalne platforme CinEd – tri kratka eksperimentalna, hibridna filma iz kolekcije Hrvatski filmovi 2. Dio: Protok vremena, koja se bavi temom arhiviranja i manipulacije sjećanja: Plac Ane Hušman, Mjesto odakle vam pišem pisma Nikoline Bogdanović i Babajanja Ante Zlatka Stolice. Sudionici će za rad koristit i osobne arhive video, slikovnih, pisanih i/ili zvučnih zapisa te kolažiranjem raznih materijala napraviti vlastiti kratki eksperimentalni film. Po kreiranju filma polaznici će biti pozvani sudjelovati na izložbi u sklopu jubilarnog 10. Fubar festivala glitch umjetnosti u Zagrebu.

Poseban fokus radionice bit će na materijalnom video eksperimentu kao važnom gradbenom elementu suvremenog digitalnog filma. Radionica je namijenjena početnicima te prethodno znanje terminalskog sučelja i programiranja nije potrebno jer radionica cijeli proces predstavlja od samoga temelja.

Dina Gligo magistra je kiparstva, samostalna multimedijska umjetnica, edukatorica i artisan; aktivna u području eksperimentalnih vizualnih, digitalnih i mrežnih umjetnosti. Od 2014. suosnivačica je i umjetnička voditeljica Format C (formatc.hr), umjetničke organizacije s fokusom na umjetničkom istraživanju, eksperimentalnoj multimediji i suradničkom stvaralaštvu, a koja provodi niz dugotrajnih umjetničkih projekata (Inquiry Inc.FubarPivilion i dr.). Kao članica strukovnih organizacija (HZSU, HDLU, HDLUDU) i umjetničkih kolektiva te suradnica mnogih neprofitnih projekata i organizacija (CTHR, OG, ZKN, SKUPA, …) – aktivno (su)djeluje u suvremenim kustoskim, produkcijskim i zalagačkim praksama suvremene umjetnosti i kulture.

Vedran Gligo samouki je DIY haker / umjetnik / organizator / edukator. U svojoj svakodnevnoj praksi snažno primjenjuje principe slobodnog softvera i osnažuje lokalnu zajednicu održavajući besplatne i otvorene digitalne radionice u zagrebačkom hacklab01 koji je suosnovao 2009. Kroz Format C djeluje u području slobodne kulture, promocije GNU / Linux sustava, glitch stvaralaštva, suradničke online umjetnosti velikog razmjera, nezavisne kulturne produkcije, (h)aktivizma (…). Jedan je od kustosa i osnivača Fubara – godišnjeg novomedijskog okupljanja. Član je Hrvatske udruge interdisciplinarnih umjetnika (HUIU).

Program organizira Udruga Bacači sjenki u sklopu projekta CinEd i filmske škole Frooom!, uz potporu Creative Europe MEDIA, Ureda za udruge RH, Grada Zagreba Ured za kulturu i civilno društvo te HAVC-a.