Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Novi filmovi na portalu Vrti svoj film u školskoj godini 2023./2024.

Vrti svoj film katalog filmova

Nakon dvije godine uspješnog rada, portal Vrti svoj film započinje novu školsku godinu donoseći raznolike filmske naslove i metodičke sadržaje u škole iz svih dijelova Hrvatske.

Za školsku godinu 2023. / 2024. uredništvo Portala odabralo je filmove vodeći računa o različitim predmetnim područjima i međupredmetnim planiranjima, potrebama učitelja, nastavnika i knjižničara, te naravno samih učenika, u želji da Vrti svoj film bude platforma uz pomoć koje niz važnih i zanimljivih filmskih tema stiže u učionice.

Filmovi na Portalu podijeljeni su u tri programske cjeline (RondoLicem u lice s hrvatskim filmomIdu dani) kroz koje nastavnici i učenici upoznaju različite rodove, vrste, žanrove, višestruko nagrađivane i publici omiljene animirane, dokumentarne i igrane filmove, u rasponu od nijemih klasika do suvremenih pustolovina u kojima su protagonisti mladi junaci.

Program Rondo u nadolazećoj školskoj godini donosi klasike jednog od najpopularnijih i najutjecajnijih majstora nijeme komedije, Charlieja Chaplina, pa će učenici imati jedinstvenu priliku pogledati restaurirane i rijetko dostupne filmove Mališan (1921.) i Moderna vremena (1936.). U drugom polugodištu program Ronda fokusiran je na velike uspjehe francuske i belgijske kinematografije pa uz još jedan igrani klasik u boji, Crveni balon (1956.), donosimo nagrađivane i raskošne animacije, Život jednog mačka (2010.) proizašao iz slavnog studija Folimage te film Kerity, kuća bajki (1997.) u produkciji kuće Gaumont. Nešto stariji učenici imat će jedinstvenu priliku otkriti audiovizualni dragulj, obiteljsku fantaziju Zazie u metrou (1960.) francuskog redatelja Louisa Mallea. Svaki film u programu Rondo ima okvirnu dobnu preporuku.

Program Licem u lice s hrvatskim filmom u ovoj školskoj godini posvećen je hrvatskom kratkometražnom filmu. U drugom polugodištu gledamo nagrađivane radove autora koji su svojom poetikom snažno obilježili suvremenu hrvatsku kinematografiju istražujući granice filmskih rodova osobnom kao i društveno relevantnom tematikom. Šest naslova, uparenih u 3 različita modula, nudi mogućnost usmjerene analize i interpretacije filmova s fokusom na okvire klasičnog pripovijedanja (Laci bježi u MađarskuU plavetnilo), alternativne oblike pripovijedanja (Onda vidim TanjuOtac) te oblike dokumentarnog izlaganja (BabajanjaMikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio). Program Licem u lice s hrvatskim filmom u ovoj školskoj godini najviše je namijenjen učenicima predmetne nastave, točnije dob 11+ i 13+.

Filmovima iz programa Idu dani nastavljamo pružati umjetničku podlogu za strukturirano obilježavanje obljetnica i važnih datuma u godini (poput Međunarodnog dana djeteta, Dana ljudskih prava, Dana sjećanja na žrtve holokausta, Dana čitanja bajki te brojnih drugih). Program započinjemo obilježavanjem Svjetskog dana mentalnog zdravlja igranim filmom Kraljica komedije (2022.), švedske redateljice Sanne Lenken, koji je u prošloj godini bio nominiran za Nagradu mlade publike. Iz mjeseca u mjesec u vaše učionice donosimo novu temu i novi filmski naslov, s prijedlogom međupredmetne korelacije te radnim zadacima za vaše učenike. Tematski raznoliki filmovi, u rasponu od animiranih, igranih i dokumentarnih, pomno su odabrani za različitu dob.

Posebnu pozornost uredništvo posvećuje i metodičkom pristupu, pripremi materijala, analiza i radnih zadataka uz sve filmove na Portalu, koje nastavnici mogu cjelovito koristiti za provedbu nastave ili druge školske aktivnosti koja uključuje film. Vrti svoj film osigurava kvalitetne kopije i profesionalno prevedene filmove te omogućuje nastavnicima da probranim filmskim naslovima osmisle još zanimljiviju redovitu nastavu ili pak vrijeme u produženom boravku. Svi nastavnici i učitelji koji su do sada razmišljali o pokretanju medijske skupine ili filmskog kluba u svojim školama, sada imaju mogućnost inspirirati se nizom filmova iz programa.

Sadržaj portala Vrti svoj film dostupan je učenicima, učiteljima i nastavnicima, školama i odgojno-obrazovnim ustanovama u cijeloj Hrvatskoj. Zainteresirani učitelji i nastavnici prijavom svoje škole na podstranici PRIDRUŽI SE iskazuju interes za korištenje Portala.

Godišnja pretplata na portal Vrti svoj film iznosi 145 EUR te osigurava pristup sadržajima na Portalu svim djelatnicima i učenicima škole, tijekom cijele godine.

Do 1. rujna vrijedi akcija za ranoranioce zahvaljujući kojoj škole mogu kupiti godišnju pretplatu po iznosu od 133 EUR.

Katalog filmova za školsku godinu 2023. / 2024. dostupan je na poveznici, a za više informacija o pretplati i korištenju Portala škole se mogu javiti na adresu info@vrtisvoj.film.