Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Otvorena spomen-izložba Nikole Majnarića – Bača

VANIMA Nikola Majnarić-Bač

U sklopu programa izložbi “Podrum ponedjeljkom” Filmsko-kreativni studio VANIMA uz predstavljanje mladih likovnih umjetnika sjevernog dijela Hrvatske, povremeno priređuje takozvane spomen-izložbe posvećene priznatim i poznatim mladim i talentiranim, a danas pokojnim umjetnicima koji su zbog slabosti i krhkosti ljudskog pamćenja pomalo zaboravljeni, ili o kojima se premalo govori. 

Jednom takvom izložbom, posvećenom Nikoli Majnariću – Baču, tragično preminulom strip autoru koji je u svom kratkom, ali stvaralački iznimno plodnom životnom vijeku, ostvario više od tisuću likovnih radova, od crteža i skica, do kazališnih plakata, karikatura i stripova, 8. siječnja je započela peta sezona programa.

Premda Bača među nama nema već 20 godina, o njemu osobno i o njegovoj umjetničkoj šetnji kroz likovne žanrove govori se i dalje. Veliku zaslugu za to prije svih treba pripisati Bačovu bratu, suradniku i biografu Jurici Majnariću koji je velik dio svog života posvetio, kako kaže Borges “plemenitoj zadaći skupljača vremena” pobrinuvši se da se bratova, ne samo umjetnička ostavština što češće predstavlja javnosti kroz izložbe i novinske tekstove, a treba reći i da je prije nekoliko godina tiskana i zanimljiva monografija “Bač 1975. – 2004.” Izložba u podrumskom prostoru Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 također, uglavnom je rezultat Juričinog angažmana. Četrdesetak javnosti dosad nepredstavljenih izložaka, uglavnom stripova, crteža i slika Nikole Majnarića, ali i fotografija i plakata, te raznih drugih memorabilija vezanih uz Bačov život, dio su ostavštine prerano preminulog umjetnika koju brižno i predano čuva njegov brat. (Srećko Lebinec)

ŽIVOTOPIS
Nikola Majnarić – Bač (Varaždin ,  5. srpnja 1975. – Varaždin, 15. lipnja 2004. ) rodio se u Varaždinu, gdje je pohađao osnovnu školu, te završio i osnovnu Glazbenu školu, smjer truba. Nakon varaždinske gimnazije, upisao je Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu diplomiravši s odličnim. Diplomski rad bio mu je Izrada kostima za Boccacciovog Dekamerona. Proveo je 1986. godine s ocem tri mjeseca u Sjevernoj Americi. Obišao je Greyhound autobusom Detroit, Nijagarine slapove, Ann Arbor, Chicago, Los Angeles,  Hollywood, Flagstaff, Gallup, Cherryville, Washington D.C. i New York, provevši tom prilikom neko vrijeme kod spisateljice, ekologinje i fotografkinje Anne LaBastille. Prvu samostalnu izložbu autorskih radova imao je na Rudarskoj školi u Varaždinu. Između 1989. i 1993.  godine radio je plakate i programe za predstave kazališne dramske grupe Theatron, te sudjelovao u izradi scenografìje za njihovu predstavu Vrata. Osim na dvije samostalne izložbe, svoje je radove izlagao i na više skupnih izložbi u Varaždinu, Zagrebu, Rijeci, Puli i  Vinkovcima. U isto vrijeme objavio je pregršt publikacija – crteža u Varaždinskim vijestima i u fanzinima; Endem, Gaspačo, Graah, Variete Radikale, Striptiz, 4 zida i zvučnik i Katakomba. Povremeno se bavio i oslikavanjem svile i pletiva. U sklopu Art & Music Festivala 1994. godine, u Puli, bio je jedan od polaznika strip kolonije, te učenik poznatog art-crtača stripova, Krešimira Zimonića. Nastupao je na Rock PrVŽioni na sceni Zvonimir Rogoz u varaždinskom HNK izvodeći performance pod nazivom “Ako pak ti koji počivaš na zakonu”. U clubu EX izveo je performance Kera, Prostee and Butch. Za fanzin Gaspačo pisao je kratke priče te je ilustrirao naslovnicu fanzina. Producirao je CD za grupu iz Amsterdama Gone bald prilikom njihovog nastupa u Varaždinu. Dobio je nagradu za inovaciju u stripu 1997. godine na Salonu stripa u Vinkovcima. Časopis Zarez, dvotjednik za kulturna i društvena zbivanja, u srpnju  2013.  godine bio je posvećen sjećanju na Bača. Nikola Majnarić – Bač iza sebe ostavio je preko 1000  slika, stripova i crteža.