Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Otvorene prijave za Scenaristički program “Zora Dirnbach” 2024.

Podsjetnik: prijave su otvorene do 1.6.2024.

Iako se filmski radovi često bave društvenim temama, programi razvoja filmskih scenarija uglavnom su fokusirani na razvoj njihovih formalnih aspekata. Za razliku od navedenih scenarističkih programa, ovaj je program usmjeren na bavljenje sadržajnim elementima scenarija. Imenujući platformu po Zori Dirnbach, doajenki domaće scenaristike koja je, osim toga, radila i kao urednica i novinarka, te čiji je rad bio prožet snažnim antifašističkim duhom, ovim programom lokalnoj scenarističkoj sceni želimo omogućiti edukaciju u polju ljudskih i radničkih prava,ženskih,LGBTIQ i prava drugihmanjina, politika stanovanja,feminizma, politika obrazovanja, socioekonomske nejednakosti i klimatske pravde.

Cilj je da odabrani autori i autorice dobiju mogućnost da svoje scenarije, koji se dotiču nekih od navedenih tema, razvijaju u suradnji s istaknutim humanističkim znanstvenicama, aktivistkinjama i istraživačicama koje su angažirane kao mentorice u sklopu programa, a to su Dora Levačić, Petra Šarin, Emina Bužinkić, Maša Grdešić, Karla Lončar, Barbara Matejčić, Marija Brajdić Vuković, Marija (Maruška) Mileta te Iva Marčetić.

Tko se može prijaviti?
Poziv je otvoren za sve članove i članice strukovnih udruga u polju scenaristike kao i studentice i studente dramaturgije i filmske režije umjetničkih akademija!

Kako se prijaviti?
Za prijavu je potrebno ispuniti formular dostupan na web stranici projekta, poslati scenoslijed, treatment ili scenarij, pismo motivacije za sudjelovanje u programu, uz obrazloženje odabira mentorice te plan istraživanja.

Kako izgleda selekcija?
Selekcijski žiri ovogodišnjeg programa sastavljen je od autorica koje su bile angažirane kao mentorice na prethodna tri izdanja programa. Maša Grdešić, Barbara Matejčić i Marija (Maruška) Mileta na temelju kvalitete scenarističkog predloška te kvalitete pisma motivacije, odabiru najmanje dva autora odnosno autorice koji će sudjelovati u programu. Posebna će pažnja biti posvećena relevantnosti teme za suvremeni društveni kontekst, artikulaciji kritičnosti prema određenim društvenim aspektima, inovativnost pristupa temi kao i sposobnosti kvalitetne artikulacije motivacije.

Kako izgleda program?
Za sudjelovanje u programu bit će odabrana najmanje dva autora odnosno autorice koji će tijekom pet mjeseci programa – od 15.6.2024. do 15.11.2024. – imati obvezu minimalno pet radnih susreta sa mentoricom po vlastitom izboru. Sudjelovanje u programu honorirano je stipendijom u ukupnom iznosu od minimalno tisuću i tristopedeset eura bruto. Po završetku programa, odabrani autori i/ili autorice predat će novu verziju scenoslijeda, treatmenta ili scenarija te izvještaj o radu u sklopu programa.