Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Otvorene su prijave na interdisciplinarni program Skriveni grad 

Interdisciplinarni program Skriveni grad

Otvorene su prijave na interdisciplinarni program iz područja urbanizma, arhitekture i audiovizualnih umjetnosti Skriveni grad koji će se održavati od 1. rujna 2023. Program kombinira urbanizam, arhitekturu i audiovizualne medije a podijeljen je na predavanja, istraživanje, praktični rad, produkciju i prezentaciju radova realiziranih kroz program. 

Urbanizam i prostorno planiranje grada, prostor koji nas okružuje manifestira našu povijest i kulturni identitet. Iako oblikovanje prostora utječe na svakodnevno ponašanje građana, te uvjetuje kvalitetu života, urbani pejzaži uvijek su posljedica odnosa moći i pojedinačnih interesa. Prosječni građani pritom često nemaju priliku dobiti uvid u razloge izgradnje određenih objekata, kompleksa ili čitavih kvartova, pa samim time ni priliku za sudjelovanje u njihovom razvoju. Program teži otkriti i pokazati nove i odbačene, alternativne mogućnosti grada kao drugačijeg mjesta za život, život krojen po mjeri čovjeka.

Predavanja

Predavanja će obuhvaćati različite, manje poznate teme vezane uz planiranje i razvoj Splita u periodu prelaska 19. na 20. stoljeće.

Sandi Vidulić upoznat će nas sa specifičnim lokalnim fenomenima kasnog historicizma i secesije u kontekstu povijesti umjetnosti, ali i društveno-političkih zbivanja, nudeći i suvremenu perspektivu. Daša Gazde govorit će o povijesti i ulozi Društva arhitekata Split, te kapitalnim projektima toga perioda: izgradnji HNK i pošumljavanju Marjana, dok će Jere Kuzmanić uz vođenu turu upoznati zainteresirane posjetitelje s nastankom i životom neformalnih sportsko-političkih društava, lokacijama na kojima su se okupljali pripadnici društava i njihovim aktivnostima. Ana Peraica predstavit će utjecaj zračne fotografije na urbano planiranje Splita od izuma do danas. Cilj je upoznati građane i polaznike programa o tome što je urbanizam, koliko je klasno i politički određen te tko nam gradi grad, tko planira, a tko naseljava. Prvi dio programa počinje s predavanjima koja će se održavati od 1. do 4. rujna i biti otvorena za javnost. Predavanja će se održavati na različitim mjestima u gradu a raspored predavanja objavit će se naknadno. 

Istraživanje, radionica

Šest odabranih polaznika dobit će priliku sudjelovati u praktičnom dijelu programa, istraživačkom i radioničkom. Nakon upoznavanja s temom, polaznici će odabrati oblast koju žele istraživati te dobiti potrebne alate i podršku za predprodukciju vlastitih radova. Predprodukciju i kasnije faze programa vodit će Igor Bezinović i Sunčica Fradelić. Nakon istraživačke faze, intenzivniji rad na pripremi projekata za produkciju realizirat će se u sklopu radioničkog programa u periodu od 29. rujna do 1. listopada

Produkcija

U programu će sudjelovati šest projekata. Svi polaznici radionice imat će na raspolaganju resurse Kino kluba za proizvodnju svojih ideja, a dva odabrana projekta dobit će i mogućnost suradnje sa snimateljima, montažerima i drugim profesionalcima ovisno o potrebama projekata, kako bi projekte realizirali do kraja godine. Projekti nisu ograničeni na filmove, već će se podržavati ideje koje nastaju u različitim audiovizualnim medijima.

Prezentacija

Ovisno o tipu projekata koji će biti odabrani za produkciju planirana je javna prezentacija rezultata projekta kao i njihova dalja distribucija i promidžba. 

Prijave

Prijave na program otvorene su putem online obrasca do 20. kolovoza, a rezultati selekcije će biti objavljeni 24. kolovoza. Ukoliko odabrani sudionici nisu iz Splita bit će im osiguran smještaj u periodu 1. do 5. rujna i 29. rujna do 2. listopada.

Kotizacija za sudjelovanje u programu iznosi 25 eura.