Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Otvoreni poziv za studentske filmske projekte u nastanku za razvojnu filmsku radionicu u Temišvaru, Rumunjska

Bacači sjenki TAIFAS logo

ŠTO: Razvojna filmska radionica za studentske filmske projekte u nastajanju (kratke igrane, dokumentarne, eksperimentalne, itd)

GDJE: TAIFAS Film Festival, Temišvar, Rumunjska

KADA: od 8. do 12. studenog 2023.

TKO: bit će izabrana 2 studentska filmska projekta u razvoju

Rok predaje prijava: 20. kolovoz 2023.

Prijave (sinopsis, cv autora/autorice, fotografije, radne materijale, itd) slati na: info@bacaci-sjenki.hr

Bacači sjenki i Filmski Festival TAIFAS (Temišvar, Rumunjska) pozivaju studente filmskih i novomedijskih akademija i sveučilišta u Republici Hrvatskoj (ADU, UMAS, ALU, APU, Algebra, VERN, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, Sveučilište Sjever i druga) da se prijave sa svojim projektima u razvoju na radionicu i rezidenciju gdje će ih dalje razvijati.

Radionica se odvija tijekom programa Temišvar Kulturna prijestolnica Europe 2023 te filmskog festivala Taifas koji se tamo održava od 6-12 studenog 2023. po prvi put.

Program sadrži teorijski dio radionice koji koordiniraju Mustafa Aslan i Serhat Yetimova sa filmskog odsjeka Sveučilišta Sakarya, koje se nalazi stotinjak kilometara jugoistočno od Istanbula. Oni su ujedno producenti i selektori “Sakarya International Short Film Festival”.

Glavno mentorstvo i praktični dio radionice vodi Ivana Mladenović, filmska redateljica koja je diplomirala filmsku režiju na Nacionalnoj školi za film i kazalište (UNATC) u Bukureštu. Njezini su filmovi mješavina dokumentarca i fikcije i obično govore o marginaliziranim ljudima ili obrađuje tabuizirane teme, poput nagrađivanih filmova “Ivana grozna/Ivana the Terrible” (2018),”Vojnici. Piča iz Fernetara/Soldații. Poveste din Ferentari (2017) ili “Turn Off the Lights” (2012). Tijekom festivala koji će pratiti, studenti će imati predavanja i susrete s više poznatih gostujućih redatelja, producenata te selektora drugih festivala.
Na radionici, osim projekata studenata/studentkinja filmskih, likovnih i umjetničkih akademija iz Republike Hrvatske, predstavit će se studentski filmski projekti u razvoju iz Turske, Moldavije, Rumunjske i Bugarske.

Za dvoje studenata čiji će projekti biti izabrani, pokriveni su troškovi puta, smještaja, boravka i radionice.
Bacači Sjenki, koji zajedno s kulturnom organizacijom Contrasens iz Temišvara omogućavaju ovu rezidenciju, su višestruko nagrađivana i hvaljena međunarodna umjetnička i proizvodna platforma za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo te promišljanje intermedijalnih umjetnosti, koja uspješno i bez poteškoća isprepliće međunarodnu suradnju, film, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje.
Podrška radu Bacača sjenki: Program Kultura EU – podprogram Media, Erasmus+, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada kultura nova, Agencija za elektroničke medije, Hrvatski audiovizualni centar, Ministarstvo kulture republike Hrvatske, Grad Zagreb, Grad Rijeka, Grad Koprivnica, Primorsko goranska županija i mnogi drugi.

Mustafa Aslan završio je dodiplomski studij na Ciparskom međunarodnom sveučilištu, odjel za radio TV kino. Aslan je radio na mnogim pozicijama kao što su tonski tehničar, snimatelj, redatelj montaže, redatelj i producent na televizijskim kanalima. Između 2005. i 2008. radio je s predsjednikom TRNC-a Raufom Raifom Denktaşom i vodio program Denktaş’s Agenda. Aslan, koji je doktorirao 2015., iste je godine imenovan za docenta na Fakultetu za komunikacije Sveučilišta Aydın Adnan Menderes (ADU). Od 2014. do 2019. obnašao je dužnost savjetnika rektora ADÜ i glavnog tajnika. Godine 2020. imenovan je izvanrednim profesorom na Sveučilištu Sakarya, Fakultetu za komunikacije, Odsjek za radio, TV i film. Sa svojim prijateljem akademikom osnovao je Udrugu za filmska istraživanja te je izabran za predsjednika Udruge. Aslan još uvijek radi kao voditelj Odsjeka za radio TV kino na Sveučilištu Sakarya, Fakultet za komunikacije.

Serhat Yetimova predaje kolegije o interdisciplinarnoj kinematografiji, novinarstvu i medijskim studijima na Odsjeku za kinematografiju i medijske studije na Sveučilištu Sakarya od 2021. godine. Prije je radio na Odjelu za novinarstvo na Sveučilištu Maltepe u Istanbulu između godina 2014-2018 te na Sveučilištu Aydın Adnan Menderes (između 2018-2021). Napisao je brojne članke, knjige i poglavlja u knjigama o međukulturalnim odnosima, kulturnim pokazateljima institucija, politici, tehnologiji i stilovima kritičkog mišljenja društva kroz kinematografiju, filmsku kritiku i digitalne medije. Godine 2019. Sveučilište Sorbonne Nouvelle III prihvatilo ga je kao postdoktorskog istraživača, a također ga je podržao Program stipendiranja Veleposlanstva Francuske. U Francuskoj je tragao za digitalizacijom politike kinematografskog obrazovanja, filmske pedagogije i međukulturalnog povezivanja francuske kinematografske kulture. Govori engleski, francuski i ruski jezik. Drži seminare o ovisnosti o medijima, radionice kratkog filma i seminare učinkovite komunikacije. Kino programe priprema i vodi na kanalu Cinematic Journeys koji se emitira na Youtubeu. Također je suurednik Turskog časopisa za filmske studije.

Ivana Mladenović je filmska redateljica, scenaristica i glumica rođena 1984. godine u Kladovu. Nakon studija prava u Beogradu, preselila se u Rumunjsku, gdje je 2010. diplomirala filmsku režiju na Nacionalnoj filmskoj i kazališnoj akademiji u Bukureštu. Njezin prvi igrani film bio je “Vojnici. Priča iz Ferentarija” koji je premijerno prikazan 2017. na filmskim festivalima u Torontu i San Sebastianu. Radnja filma temelji se na autobiografskom romanu pisca Adriana Schiopa koji igra glavnu ulogu u filmu i prati odnos između antropologa i bivšeg zatvorenika. Ivana je svoj drugi film “Ivana Grozna” snimila 2018. godine zajedno s prijateljima i obitelji, a prikazuje mučan trenutak redateljičinog života u malom gradu u Srbiji. Film je bio pozvan na Filmski festival u Locarnu (2019.), gdje je imao svjetsku premijeru u sekciji Cinaesti del Presente te je osvojio nagradu žirija Cineplus +. Oba filma prikazana su na preko 50 različitih svjetskih festivala. Trenutno živi i radi na relaciji Srbija-Rumunjska i radi na razvoju svog trećeg igranog filma “Sorella di Clausura” koji je adaptacija autobiografske knjige Liliane Pelici.