Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Paralel slalom filmskih radionica Frooom!-a u Zagrebu i Rijeci!

Bacači sjenki zima 2024

Ove veljače čak 5 Frooom! filmskih radionica stiže u Zagreb i Rijeku

Inovativna filmska škola Frooom! Bacača sjenki  ponovno otvara svoja vrata od 19. do 23. veljače u Rijeci i Zagrebu. Osim klasičnih početnih i naprednih radionica, u Zagrebu vas častimo i  jednom posebnom filmsko radioničkom poslasticom – masterclassom Domenica Centronea, talijanskog dokumentarista, filmskog edukatora i multimedijskog praktičara, a u Rijeci je naglasak na otkrivanju filmske magije kroz povijest nastanka filma kao medija te kao žanra. 

RIJEKA

Frooom filmska škola sa svojim slavnim radionicama za djecu i mlade u Rijeci donosi vam intenzivni petodnevni program u Dječjoj kući.

U početnoj radionici kroz vesele igre i praktične vježbe upoznajemo se s  osnovama filmske umjetnosti i bilježimo stvaralački njezine početke. Kreće se od igre svjetla i tame, camere obscure, preko različitih izuma koji su pokretali sliku i bili preteča filmske kamere. Ovu radionicu vode Mia Maros Živković, redateljica, snimateljica i montažerka te savjetodavni gestalt terapeut Pavle Perković.

U naprednoj se pak skupini ponavlja što su polaznici usvojili na početnoj radionici i snimaju se svoji prvi igrani, eksperimentalni ili dokumentarni filmovi. Voditeljica ove grupe je Dubravka Kurobasa, kinematografkinja, fotografkinja i dizajnerica svjetla, mentorica nagrađivanog riječkog eksperimentalnog Frooom! filma “Moljci” iz 2023.

Kroz svakodnevne filmske primjere, koji se dublje analiziraju, polaznici ulaze u razlikovanje eksperimentalne, dokumentarne i igrane forme filma. 

Radionice traju cijeli dan, uz mogućnost dolaska od 8:00 sati, a s nastavom od 9:00 do 15:00h, s pauzom za ručak oko 12:30h. Djeca nakon 15:00h mogu ostati i slobodno se igrati uz nadzor voditelja do 16:00h sati.

Početna grupa prima do 16 članova, a napredna 10, stoga što prije najavite svoj dolazak na web stranicama FROOOM!-a.

Prijave: https://www.frooom.eu/shop/

Voditelji: Mia Maros Živković, Pavle Perković, Dubravka Kurobasa, Boris Bakal

Produkcija: Bacači sjenki – https://www.bacaci-sjenki.hr

ZAGREB

U Zagrebu vas čeka radionica snimanja dokumentarnog filma Domenica Centronea pod nazivom „Lovci na duhove“. Važno je napomenuti da je radionica namijenjena mladima s filmskim iskustvom od 13 do 18 godina te će biti vođena na engleskom jeziku. Radionica se održava u Osnovnoj školi dr. Ivan Merz.

U njoj će polaznici, zajedno s mentorom i asistentima, istraživati, zvukom i slikom, “duhove” grada Zagreba, njegovu materijalnu i nematerijalnu baštinu, pogotovo onu vezanu za industrijsko naslijeđe grada, ali i kvarta oko škole dr. Ivan Merz, gdje su se nalazile neke od prvih zagrebačkih tvornica, i čiji duhovi i sablasti kruže od Draškovićeve do Kvaternikovog trga i natrag. 

Inače, Domenico Centrone 2015. godine diplomirao je Vizualnu antropologiju s temom o kubanskim dokumentarnim filmovima. Razvijajući svoj etički i formalni pristup filmu između nekoliko zemalja Europe, Sjeverne Afrike i Bliskog istoka, 2022. godine osnovao je u južnoj Italiji Studio Nuvolari kako bi nastavio karijeru nezavisnog filmskog umjetnika, edukatora i istraživača radikalnih filmskih mutacija.

Osim Centroneovog masterclassa, tu su i klasične početne i napredne radionice koje vode Nada Kovačević, glumica koja se bavi i pedagoškim radom te uspješno vodi skupine mladih polaznika Dječjeg dramskog studija, zatim Iva Gavrilović, montažerka kratkih filmova i komercijalnih video projekata koja djeluje unutar Kinokluba Zagreb kao autor kratkih eksperimentalnih filmova, Anamarija Karin, psihologinja koja promišlja film kroz priče i igru te vodi kreativne radionice za darovitu djecu pri udruzi ‘Vjetar u leđa’, Matej Beluhan, direktor Cherry Pop filmskog festivala, fotograf i voditelj Revije studentskog filma i videoprodukcije FPS Media unutar koje samostalno režira, producira, snima i montira te Mirna Ostrošić, glumica i lutkarica te umjetnička ravnateljica Gradskog amaterskog kazališta “Leo Srdoč Slatin”.

Prijave: https://www.frooom.eu/shop/

Voditelji: Nada Kovačević, Iva Gavrilović, Anamarija Karan, Matej Beluhan, Mirna Ostrošić, Domenico Centrone

Produkcija: Bacači sjenki – https://www.bacaci-sjenki.hr

O FROOOMU

FROOOM! je stvaralački program zabavnog i obrazovnog karaktera koji, u Republici Hrvatskoj i međunarodno, nudi djeci i mladima mogućnost inovativnog ulaska u svijet filma. Program se oslanja na edukacijske i umjetničke metode po kojima je djelovanje Bacača Sjenki prepoznatljivo široj javnosti u Republici Hrvatskoj i međunarodno, a kreće se u rasponu od društvene prakse u lokalnoj zajednici, preko novomedijskih i participativnih izvedbenih umjetnosti, do preispitivanja medija i izmještanja uvriježenih motrišta na goruće probleme i izazove suvremenog društva. Provodi se od 2011. u preko 12 gradova RH, a kroz partnerstva s međunarodnim mrežama i projektima filmskog i medijskog opismenjavanja (ECFA, CinEd, TwistedEdu)  i u više država Europe i svijeta, pa smo tako u 2022. predstavljali Bacače sjenki i Frooom! čak u dalekom Čileu, u predivnom pacifičkom gradu Valparaiso, na festivalu Ojo de Pescado (Riblje oko). 

Podršku FROOOM! – u daju Hrvatski audiovizualni centar – HAVC, Grad Zagreb, Grad Rijeka, Primorsko goranska županija, Grad Koprivnica, Grad Velika Gorica, Agencija za elektroničke medije VRH, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Program Erasmus+ Europske unije te mnogi drugi. 

Partneri Frooom!-a:
Dječja kuća – Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, oš Dr. Ivan Merz-Zagreb, Hrvatski filmski savez.