Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Petra Belc i Sonja Leboš predstavljaju filmove Mihovila Pansinija i Valie EXPORT: „Je li ovo uopće film?“

Valie

U Dubrovniku, Korčuli i Splitu od 3. do 7. listopada održavat će se filmski program „Je li ovo uopće film?”, kojim će se ujedno u Korčuli lansirati prva po redu manifestacija „Pansinijevi dani”. Ovaj filmski program kurirala je filmologinja Petra Belc, dr.sc., na poziv kulturne antropologinje Sonje Leboš (Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja), a diskurzivno povezuje Mihovila Pansinija, otorinolaringologa i tvorca koncepta antifilma, značajnog hrvatskog filmskog eksperimentatora, rođenog Korčulanina, i Valie EXPORT, jednu od najvažnijih suvremenih umjetnica njemačkog govornog područja, čija se velika retrospektiva upravo održava u čuvenoj Albertini, bečkom muzeju koji spada u centralna mjesta prezentacije europske i svjetske kulture.

U Kino klubu Split program će se održati 7. listopada s početkom u 20 sati. Ulaz je slobodan.

Izbor filmskog programa i uvodno predavanje na hrvatskom održat će Petra Belc Krnjaić, a slijedi i Q&A sesija na engleskom s Geraldom Weberom, zamjenikom direktora i ključnim logističarem produkcijsko-distribucijske kuće sixpack films iz Beča koja se bavi promocijom eksperimentalnog filma. Događanje će moderirati Sonja Leboš.

Filmski program:

Valie EXPORT (26′)
Selbstportrait mit Kopf (Autoportret s glavom), 1967, 4′
Interrupted line (Prekinuta linija), 1971-72, 6′
Raumsehen und Raumhören (Prostor-Gledanje, Prostor-Slušanje), 1973-74, 6′
Adjungierte Dislokationen (Spojene dislokacije), 1973, 10′

Mihovil Pansini (26′)
Piove, 1959, 6′
Scusa Signorina, 1963, 5′
K3 ili čisto nebo bez oblaka, 1963, 3′
Dvorište, 1963, 12′

Više informacija o programu i organizatorima pronađite na stranicama Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII) kao i u objavi na stranici Kino kluba Split.

Partneri turneje ovog filmskog programa su Art radionica Lazareti (Dubrovnik), Gradska knjižnica „Ivan Vidali” (Korčula), Kino klub Split, te filmska kuća sixpackfilms iz Beča. Program je uvelike inspiriran virtualnom izložbom koju je o Mihovilu Pansiniju priredila Gradska knjižnica „Ivan Vidali”, koja je po prvi put predstavila ovog velikana i kao filmaša i kao liječnika, koji se bavio konceptom spaciocepcije, koji će biti osnova za programiranje „Pansinijevih dana” u budućnosti.

Filmski program i predavanje Petre Belc Krnjaić “Je li ovo uopće film?”. Prošireni film kao kino-akcija: višeslojnost geste u novomedijskoj umjetnosti celuloida proizašli su iz kustoskog istraživanja provedenog u okviru projekta Utopijske disonance II Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII). Rad Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja podržava Zaklada Kultura nova.

Rad Kino kluba Split podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Split i Zaklada Kultura nova.

Pansini antifilm