Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Počele prijave na 20. Ljetne filmske radionice Filmsko-kreativnog studija VANIMA

Već tradicionalno u srpnju u Varaždinu atraktivna i neobično zanimljiva zbivanja organizirat će Filmsko-kreativni studio VANIMA. Program je uglavnom vezan uz jubilarne 20. Ljetne filmske radionice  u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4.

Ove godine  VANIMA nastavlja tradiciju i za sve zainteresirane priprema dvije različite radionice koje su za polaznike besplatne.

Radionicu animiranog filma vodit je voditelji i osnivači VANIME Dubravka Kalinić Lebinec i Srećko Lebinec. Cilj je radionice upoznati zainteresirane polaznike s osnovama izrade animiranog filma kako bi se lakše odlučili žele li rad u Filmsko-kreativnom studiju VANIMA odabrati kao redovitu izvanškolsku aktivnost tijekom nastavne godine. 

Likovnu radionicu vodit će Gabriela Butković, prof. Likovne kulture. Polaznici će svoje likovno izražavanje tematski vezati uz izradu filmskih plakata. Ovisno o interesu, imat će priliku naučiti i osnove animacije u besplatnim mobilnim aplikacijama za animirani film uz tutorijale nastale u sklopu Erasmus+ projekta Animiraj se! u kojem je jedan od partnera Vanima. S nastalim animacijama polaznici će ,moći sudjelovati u zanimljivom natječaju koji je nedugo objavljen na mrežnim stranicama Filmsko-kreativnog studija VANIMA. Više o natječaju

Radionica animiranog filma namijenjena je osnovnoškolcima. 
Likovna radionica namijenjena je polaznicima  u dobi od 10 do 18 godina.

Obje radionice održavat će se od 8. do 11. srpnja 2024. u prijepodnevnim satima tj. od 9:30 do 11:30. u prostorijama Vanime, Petra Preradovića 4, Varaždin (ulaz s dvorišne strane). Dio programa 20. Ljetnih filmskih radionica već je završen . Tako je radionicu izrade eksperimentalnog filma sa studentima  Sveučilišta Sjever odradila  Monika Rusak, mag. medijske umjetnosti, u sklopu programa Varaždinska tvornica eksperimentalnog filma. 
Dodajmo kako je u prvih devetnaest godina u ljetnim radionicama koje organizira VANIMA sudjelovalo više od 350 polaznika svih dobnih skupina, a kroz četrdesetak različitih radionica je nastalo tridesetak radova. Polaznici su tako izraditi svoje prve animirane filmove u različitim animacijskim tehnikama poput animacije crteža, kolažne animacije, animacije predmeta, ljudi, igračaka, pijeska. Snimali su igrane filmove, stvarali su eksperimentalne filmove i promo videa za društvene mreže i TV reportaže. Učili su osnove fotografije, slikali i crtali te pripremali i izlagali svoje prve izložbe. Sudjelovali su i „mali“ i „veliki“ polaznici, od predškolaca do odgojno obrazovnih djelatnika. Stvorene su nove aktivnosti u vrtićima, osnovnim i srednjim školama koje potiču filmsku i medijsku pismenost na području grada Varaždina i Varaždinske županije. 

Radionički program je financiran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i sredstvima Grada Varaždina.

POVEZNICA NA PRIJAVU ZA RADIONICU ANIMIRANOG FILMA I LIKOVNU RADIONICU