Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Počinje 32. Hrvatski festival jednominutnih filmova

Hrvatski festival jednominutnih filmova od 5. do 9. lipnja u Požegi predstavit će svoje 32. izdanje. Ove godine prijavljeno je ukupno 737 filma iz 69 zemalja svijeta, a 60 filmova odabrano je za službeni program festivala.

Ocjenjivački sud ove godine čine: Stanimir Trifonov (Bugarska), Nedžad Begović (BiH), Ivan Salaj (Hrvatska) i Zvonimir Karakatić (Hrvatska, tajnik žirija). 

Od 737 prijavljenih filmova, neki od njih dolaze iz zemalja koje se prvi put prijavljuju na festival (Haiti, Kamerun, Laos, Maldivi, Palestina, Portoriko, Uganda). 

Na 32. izdanju Hrvatskog festivala jednominutnih filmova po prvi puta se za Grand Prix natječu autori iz Vijetnama, Kube i Novog Zelanda. 

“Posebni program jednominutnih filmova s našeg festivala prikazivat će se u Pragu od 15. lipnja do kraja rujna u novootvorenom muzeju u suradnji naše udruge GFR FILM-VIDEO i češke umjetničke organizacije Kar22 s.r.o. i uz posredovanje Umjetničkog muzeja iluzija iz Praga, na što smo posebno ponosni,” istaknuo je programski direktor festivala Željko Balog.

Program festivala počeo je u utorak, 4. lipnja program “Jednominutne priče” u Gradskoj knjižnici Požega, a službeni početak festivala označava izložba fotografija Foto kluba Đakova u Gradskoj kazalištu Požega, 5. lipnja u 18 sati. 

Cijeli program festivala možete pogledati ovdje

Od 60 odabranih jednominutnih naslova, sedam su djela hrvatskih autora. Cijeli filmski program možete pogledati na ovoj poveznici

Organizator Hrvatskog festivala jednominutnih filmova i ove godine je GFR FILM-VIDEO, Požega, a Festival se održava uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Požeško-slavonske županije, Grada Požege, Turističke zajednice Grada Požege i Općina Bresotvac, Kaptol i Velika. 

Hrvatski festival jednominutnih filmova održava se od 1993. godine. Festival je tijekom godina okupio mnoge hrvatske, ali i strane poznate filmske redatelje, scenariste i scenografe poput Petra Krelje, Zorana Tadića, Krste Papića, Vedrana Šamanovića, Kristijana Milića, Rajka Grlića, Branka Ištvančića, Tanje Golić, Ognjena Sviličića, Nebojše Slijepčevića, Zvonimira Rumboldta, Nedžada Begovića, Ahmeda Imamovića, oskarovca Alana Starskog i brojne druge te teoretičare filma i profesore na uglednim akademijama diljem svijeta poput Ante Peterlića i Krešimira Mikića, člana Američke akademije filmskih znanosti i umjetnosti (AMPAS) koja dodjeljuje prestižnu nagradu Oscar.

Festival svake godine posjeti više od 100 filmaša iz svih krajeva svijeta, mahom redatelja i drugih filmskih djelatnika, dok festivalski program na godišnjoj razini pogleda više od 30 000 domaćih i stranih gledatelja.