Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Počinje ovogodišnji Filmski program za djecu – KinoKino!

KinoKino Moj mačak Ru

Projekcijom francuskog filma Moj mačak Ru u kinu Metropolispočinju zabavne i edukativne projekcije u gradskim kinima. Uskoro uz dugometražne filmove stiže i program za predškolce – Moj prvi odlazak u kino. 

Projekcijom francuskog filma Moj mačak Ru Guillaumea Maidatchevskog u subotu, 13. travnja, u 18:15 sati u Kinu Metropolis (Muzej suvremene umjetnosti Zagreb) započinje ovogodišnji Filmski program za djecu – KinoKino. 

Ru je znatiželjan mačić koji život počinje na pariškim krovovima. Njegova se sudbina mijenja kada ga desetogodišnja djevojčica Clémence, udomi i povede na odmor u idilično selo smješteno u srcu planina. Tada započinje nevjerojatna pustolovina za Clémence i Ru koja će ih zauvijek promijeniti. Iako prvenstveno namijenjen djeci, film će kvalitetnom kinematografijom, glumačkim izvedbama te temama o odrastanju i slobodi zaintrigirati i odraslu publiku.

KinoKino je cjelogodišnji filmski program za djecu u organizaciji Zagreb Film Festivala. Nastao je iz istoimenog filmskog festivala za djecu koji se održavao u Zagrebu od 2016. do 2022. godine kako bi popularizirao svjetsku kinematografiju za djecu te omogućio, uz brojne edukativne sadržaje, poseban doživljaj odlaska u kino i utjecao na stvaranje novih generacija kinopublike. Zbog potrebe da programi budu učestaliji i dostupniji na repertoarima domaćih kinoprikazivača te da se omogući bolja decentraliziranost i dostupnost publici izvan glavnog grada, KinoKino od 2023. godine postoji kao cjelogodišnji filmski program.

Posebnost je KinoKino projekcija u živahnim i informativnim razgovorima koje stručni moderatori poput glumice Sare Stanić, producentice Tine Tišljar i dr. vode s djecom po završetku filma, s ciljem da ih potaknu na izražavanje stavova i podrže razvoj njihova kritičkog razmišljanja i kreativnosti.

Moj mačak Ru ujedno je i prvi film Glavnog programa KinoKina, a taj će program činiti izbor recentnih dugometražnih filmova za djecu iz cijelog svijeta koje će publika moći pratiti u zagrebačkim gradskim kinima (kino Metropolis, kino Kinoteka i dr) kao i u partnerskim kinima članovima Kino mreže (Art kino Arsen i dr). Filmovi glavnog programa namijenjeni su djeci uzrasta od 7 do 12 godina, dok će predškolci moći uživati u projekcijama popularnog programa Moj prvi odlazak u kino. Djeca će tijekom godine imati priliku pogledati i neke od filmskih klasika za djecu, a u pripremi su i radionički programi za djecu i za edukatore u obrazovnom sektoru. 

Finalno, filmovi Glavnog programa bit će prikazani u sklopu Zagreb Film Festivala od 4. do 10. studenoga 2024., gdje će konkurirati za Nagradu žirija, a publika će na projekcijama ocjenjivanjem putem glasačkih listića sudjelovati u odabiru Nagrade publike!

Ulaznice za projekciju filma Moj mačak Ru mogu se nabaviti na web stranici Kina Metropolis: kinometropolis.eu

Informacije o KinoKino programima moguće je pratiti na službenoj stranici: www.kinokino.hr