Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Poziv na prijave: radionica kreativnog dokumentarnog filma Kumjane Novakove

U okviru Škole nove filmske prakse, od 23. do 28. lipnja  održat će se radionica kreativnog dokumentarnog filma renomirane redateljice Kumjane Novakove. Posebna pažnja obratit će se političnosti filma i filmskih jezika, nerazdvojivost osobnog i političkog, i film kao prostor solidarnosti. Kroz radionicu redateljica će podijeliti vlastite metode i pristupe koje će polaznici moći i sami ispitati u praksi, a jedan dio radionice bit će posvećen radu s arhivima. 

Tematizirat će se i pitanja o čemu raditi film i zašto, gdje i kako pronaći inspiraciju, na koje su sve načine povezani etika i estetika filmske slike i izraza, koja je važnost istraživačkog rada i kako oblikovanju filma pomaže interdisciplinarni pristup. 

Iako nije uvjet, prednost prilikom selekcije imat će oni kandidati i kandidatkinje koji imaju ideje i/ili predzanje o snimanju filmova. Ideje mogu biti u različitim stadijima razvoja ili produkcije. Prijave su otvorene do 14. lipnja putem prijavnog obrasca.

Kumjana Novakova filmska je autorica koja radi i kao filmska kustosica i predavačica i bavi se društvenim znanostima. Godine 2006. suosnivala je Pravo Ljudski Film Festival u Sarajevu, te djeluje kao njegova glavna kustosica i direktorica. Od 2018. do 2021. vodila je filmski odjel Muzeja suvremene umjetnosti u Skoplju. Kao autorica, Kumjana istražuje jezike filma istražujući odnose vezane uz moć, rat, sjećanja i (ne)pripadanje. Zanima je razvijanje strategija stvaranja značenja iz pozicije filmskog stvaralaštva i njegovih potencijala kao teritorija novih kolektiviteta. Njezini su radovi prikazivani i izlagani diljem svijeta. Njezin film “Disturbed Earth” (u korežiji s G.C. Candijem) ušao je u uži izbor za dodjelu Oscara i nominiran za najbolji dugometražni dokumentarac od strane Doc Alliancea. Njezin novi film “Šutnja razuma” prati ženska iskustva seksualnog nasilja i silovanja u ratu u Bosni i Hercegovini. Film je trenutno u festivalskoj distribuciji te je dobio brojne nagrade i priznanja (SFF, Cinema du Reel, Punto de Vista, IDFA, MoMA, FAF, Zagrebdox i brojni drugi).

Za dodatne informacije pošaljite upit na produkcija@kinoklubsplit.hr 
Kotizacija za sudjelovanje u radionici iznosi 20 eura.

Rad Kino kluba Split podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Split, Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Zaklada Kultura nova.