Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Predstava ‘Ex-pozicija’ ponovno u Zagrebu

Ex-pozicija Bacači sjenki

Izvedbe predstave ‘Ex-pozicija’ Bacača sjenki održati će se u prostorima Mjesnog odbora (MO) Voćarska, 05. i 19. studenog, u terminima od 10 do 16 sati.

Pozivamo Vas da se izgubite u labirintima jedne od najneobičnijih i najdugovječnijih predstava hrvatskog nezavisnog kazališta intermedijalnog umjetnika i aktivista Borisa Bakala. Ovjenčana brojnim nagradama u zemlji i inozemstvu, Ex-pozicija, nakon Armenije, Bosne i Hercegovine, Cipra, Crne Gore, Italije, Mađarske, Njemačke, Rumunjske i UK, predstava ponovo igra u Zagrebu! Ona je izvedbeno višesenzorno performativno putovanje te iskustvena avantura tijekom koje vam ispričana priča ulazi u svaku poru vašeg tijela. Kroz igru namjernih slučajnosti isprepliće se povijest jednog zdanja/kvarta i povijest izvođača s osobnim povijestima samih posjetitelja. Igrana je u kontinuitetu na preko 30 festivala u zemlji i inozemstvu od 2005. do 2017., a 2021. godine obnovljena, u novoj, svježoj interpretaciji mlađe generacije hrvatskih glumica i glumaca u ponovo vodi Zagrepčane i njihove goste na uzbudljivo urbano i senzorno putovanje!

Bacači sjenki su višestruko nagrađivana i hvaljena međunarodna umjetnička i proizvodna platforma za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo te promišljanje intermedijalnih umjetnosti, koja uspješno i bez poteškoća isprepliće međunarodnu suradnju, film, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje.

Kao vodeći partner na brojnim malim i velikim projektima na 5 kontinenta, u svom 19-godišnjem radu i javnom djelovanju ostvarili su 500+ profesionalnih suradnji u 50+ zemalja svijeta te realizirali  300+ edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija. U njima potiču rasprave o prirodi i proturječnostima procesa globalizacije, bave se društvenim, političkim i kulturnim pitanjima otkrivajući akutne problemi lokalnih zajednica: politika javnih prostora, posljedica tranzicijskih procesa, statusa i oblika intime, te sustavne proizvodnje amnezije i diskontinuiteta. Temeljito istražuju prošlost i sadašnjost neuralgičnih urbanih lokacija te srodne teme skupnog i pojedinačnog sjećanja, dovodeći projekte na mjesta koja su po prvi put su uključena u suvremeni umjetnički diskurs.

Ex-pozicija Bacači sjenki plakat

Ex-pozicija: Specijalna nagrada, BITEF 2007., Glavna nagrada Oblak, PUF 2009.; Odmor od povijesti:  BITEF 2009.,  Glavna nagrada Oblak, PUF-u 2010.; Proces_grad: Avazov zmaj, MESS 2008.; Nagrada ExOriente za razvoj dok. filma ‘Betonska ljubav’, (Prag, 2012/13); Zlatna Medalja u okviru Hrvatske selekcije za izvedbu ‘Otac Hrabrost’ za korištenje urbanog prostora na 13. praškom Quadrienalu (2015.); Nagrada za inovaciju, Youki festival, Wels/Austrija, glavna nagrada festivala Small Axe Radical Film Festival, Tolpuddle/UK obje za film ‘Druga strana predstave’, i dr.

Produkcija: Bacači sjenki

Koncept i režija: Boris Bakal

Dramaturgija: Katarina Pejović, Stanko Juzbašić, Boris Bakal, Anja Pletikosa i autori-izvođači

Autori-izvođači: Boris Bakal, Bojan Navojec, Lucija Alfier, Katija Bratković, Tomislav Krstanović, Mirna Ostrošić, Tea Šimić, Zdenka Šustić

Koncept prostora: autori-izvođači i Bacači sjenki

Glazba i zvukovi: Stanko Juzbašić, Boris Beštak i Maden Hrvoje Ilić

Manipulacija prostora i vremena: Zvonimir Bešlić, Pavle Perković

Tehnička podrška: Čuvari vremena

Dokumentacija: Hrvoje Podobnik Gero

Prva izvedba: Urban Festival Zagreb, 18. rujna 2005.

Nova premijera: program 20-godišnjice Bacača sjenki – “Sve-jedno 20”, 12. prosinac 2021.

Izvedbe 2023.: 05.  i 19. studeni 2023.

Koprodukcija: MO Voćarska

Gdje: Voćarska ulica 72, MO Voćarska

Kada: 05. i 19. studenog od 11 do 16 h – ulaz publike svakih pola sata 

Cijena ulaznica u predbilježbi: 8€, na dan izvedbe 10€

Predbilježbe i upiti na: info@bacaci-sjenki.hr s naznakom “Ex-pozicija” te dan i termin na kojem želite prisustvovati.

Više: https://bacaci-sjenki.hr/ex-pozicija-opet-u-zagrebu/