Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Preminuo Ivan Faktor – multimedijalni virtuoz raskošno minimalističkog opusa

Ivan Faktor

Filmska, likovna i izvedbena scena u Hrvatskoj izgubile su jednog od najznačajnijih umjetnika u polju eksperimentalnog filma, konceptualnog autora i performera Ivana Faktora.

Ivan Faktor rođen je 1953. u slavonskom selu Crnac kojemu je ostao vjeran čitavog života. U svijet umjetnosti zakoračio je 70-ih godina eksperimentalno-dokumentarističkim filmovima, a ubrzo se počinje izražavati i putem performansa, instalacija te u fotografiji i videu, pritom iznova dosljedan strukturalističkoj ideji minimalizma.

Samo jedan od radova po kojima pamtimo Faktora iz razdoblja stvaralačkog uzleta jest hrabri doprinos iz 90-ih godina kada je bilježio razaranje Osijeka bez naracije i deskriptivnosti, stvorivši trajnu i emocionalnu posvetu gradu, ali i zapis o nehumanosti. Tragom toga, nastao je i posljednji Faktorov film u produkciji Hrvatskog filmskog saveza ‘Trokut Pravac Točka’, a bilježi dijalog Tomislava Gotovca i Vladimira Dodiga. Radi se o snimci nastaloj prije tri desetljeća kojoj je cilj prenijeti autentičnu atmosferu Zagreba i Osijeka 1991. kao svjedočanstva o jednom povijesnom trenutku uz afirmiranje individualnog i osobnog doživljaja stvarnosti. 

Faktor je u Osijeku aktivno djelovao kao urednik Tribine kluba ljubitelja filma, voditelj filmskog programa Studentskog centra te urednik filmskog programa Kinematografa Osijek. Također, bio je osnivač galerije Kazamat u Osijeku, voditelj Performans art festivala, a istaknuo se i kao ravnatelj Gradskih galerija Osijek. Surađivao je i na nekoliko kazališnih projekata kao scenograf i autor video projekcija (HNK Osijek i Varaždin, Teatar &TD, ZKM), dok je među brojnim zasluženim priznanjima važno istaknuti godišnju nagradu ‘Vladimir Nazor’ za izložbu Prvi program iz 2010. postavljenu u Galeriji Klovićevi dvori te ‘Veliku nagradu 39. zagrebačkog salona’ iz 2005. godine. 

Njegov opus značajno su obilježile posvete Fritzu Langu, redatelju u čijoj je metodici rada na filmovima neprestano pronalazio inspiraciju. Tome u prilog ide i rad u fundusu MSU-a ‘Kangaroo court’, kompleksan fotografski diptih u kojem Faktor ponavlja dugački kadar iz Langova filma u kojemu kamera obuhvaća 177 osoba koje sjede u podrumskoj nadsvođenoj prostoriji pogleda uprta u ubojicu. 

Kao predstavnik Hrvatske na 25. bijenalu u Sao Paulu 2002., Faktor se predstavio instalacijom s četiri video projekcije. Među njima, Eine Stadt sucht einen Mörder prostorno se i vremenski proteže od Langovih preciznih kadrova iz vidokruga promatrača do Faktrovih tome suprotnih kadrova sa snažnom metaforom i elipsom. Nadalje, u Langovom filmu Ranč prokletih pojavljuje se sporedan lik, Jess Factor, koji će postati poveznica između dvojice filmaša, a lik i glas Marlene Dietrich iz tog filma Faktor je nerijetko koristio u svojim radovima, a konkretno u šlageru iz 1965. Das Lied ist aus.