Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Proglašenjem pobjednika zatvoren jubilarni 15. VAFI & RAFI

U subotu, 1. lipnja, u Varaždinu je službeno završen jubilarni petnaesti po redu VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih kojeg organizira udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA. Na ovogodišnje izdanje festivala prijavljeno je rekordnih 1133 animiranih filmova iz 92 zemlje  svijeta, a selekcijske su komisije odabrale njih 162 za službena natjecanja koja su uz Varaždin po prvi puta održana i u Ludbregu, Novom Marofu te Ivancu.

U proteklom tjednu više od 2000 djece i mladih iz Varaždinske županije pogledalo je 72 profesionalna animirana filma koje su za RAFI sekciju selektirali Dubravka Kalinić Lebinec i Boško Picula. Odlučili su da u kategoriji RAFI 0-6 prvu nagradu dobiva film Gospodin Pile ide na Mars iz Australije, zatim u kategoriji RAFI 7-10 film Svinjar iz Danske, u kategoriji RAFI 11-14 film #DouDouIzazov iz Francuske te u kategoriji RAFI 15-18 film Znatiželja ubila mačka iz Hrvatske.  

Nakon RAFI dijela festivala u Varaždinu su održane projekcije u VAFI sekciji u kojoj se natjecalo 90 animiranih filmova mladih autora. Stručni VAFI žiri je pogledao svih šest službenih projekcija te sun a zatvaranju festivala dodijeljene nagrade najboljim animiranim filmovima.

Ovogodišnji stručni žiri djelovao je u sastavu Kata Gugić, animatorica i predsjednica ASIFA Hrvatske, zatim Owen Chan, freelancer iz Hong Konga, animator iz Srbije Rastko Ćirić te Thomas Kunstler, animator iz Grčke, a dodjela nagrada održana je u prostoru Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4. Žiri je odlučio da prve nagrade idu filmovima Herald vrtićkoj skupini iz Estonije u MINI kategoriji, Svemirska turneja skupine autora FKVK Zaprešić iz Hrvatske u MIDI kategoriji tePoštarova sjena iz Slovenije u MAXI kategoriji.

Članice žirija Plavog VAFI-ja u sastavu Ana Dokler, urednica portala medijskapismenost.hr, zatim predstavnica Ureda UNICEF-a Hrvatske Marina Knežević Barišić te Dubravka Novak, dugogodišnja obrazovna djelatnica prvu nagradu su dodijelile filmu Kad odrastem želim biti… iz Španjolske. Smatraju kako ovaj film na zanimljiv i duhovit način progovara o ozbiljnoj temi o kojoj u Konvenciji o pravima djeteta govori članak 12. Kroz taj se članak djeci jamči pravo na slobodu izražavanja mišljenja o svim temama koje ih se tiču u skladu s njihovom razvojnom dobi. Film tematizira pitanje izbora zanimanja. Riječ je o djevojčici koja je pod pritiskom obitelji da nastavi tradiciju i postane odvjetnica, no ona ima druge želje koje odlučuje istražiti i odlučno se zauzeti za njih. Kroz ovaj, kao i sve druge filmove vidi se koliko je važno djeci osigurati priliku da kroz animaciju i pričanje priča progovore o temama koje su im važne.

Nakon ceremonije zatvaranja prisutni su se uputili u kino GAJ gdje su pogledali pobjedničke filmove jubilarnog izdanja VAFI & RAFI festivala koji je ove godine održan uz pokroviteljstvo Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Varaždina i Varaždinske županije. Realizacija se odvija uz pomoć suorganizatora – Centar za mlade i nezavisnu kulturu P4, POU Varaždin i kino GAJ, Centar za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” Ludbreg, POU Novi Marof, POU “Đuro Arnold” Ivanec, ASIFA Hrvatska i Hrvatski filmski savez.