Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Projekcije i razgovori o filmovima iz europske CINED selekcije

Bacači sjenki

Bacači sjenki u suradnji s Pogonom organiziraju razgovore s filmskim profesionalcima i projekcije šest hrvatskih filmova koje je selektirao europski žiri. Tu su filmovi time postali relevantan dio međunarodne CinEd kolekcije.

U Maloj dvorani Pogona Jedinstvo održat će se tri filmske projekcije i razgovori pratiti razgovori sa zagrebačkim autorima i filmskim edukatorima posebno dizajniranim za studente i srednjoškolce, no otvorenim za sve zaljubljenike u europski film. Projekcija filma „Srbenka“ Nebojše Slijepčevića namijenjena je studentima od 18 do 25 godina, „Hrvatski filmovi 1. dio – Tinejdžeri“ projekcija je namijenjena mladima od 14 do 18 godina, a „Hrvatski filmovi 2. dio – Prolaznost vremena“ mladima od 13 do 17 godina.

Projekcijama i razgovorima mogu prisustvovati svi zainteresirani za prvo ili ponovno otkrivanje važnih djela hrvatske kinematografije te razvijanje filmske pismenosti uz vođenu analizu i interpretaciju filmskog jezika.

Hrvatski filmovi: Tinejdžeri

projekcija i razgovor, petak, 17. 11. 2023., 16 – 19h

Kolekcija se sastoji od dva igrana kratkometražna filma „I onda vidim Tanju“ redatelja Juraja Lerotića i „U plavetnilo“ redateljice Antonete Alamat Kusijanović. Projekcija je namijenjena mladima od 14 do 18 godina, a sudionici razgovora su dramaturginja i autorica CinEd pedagoške knjižice Anja Pletikosa i voditeljica CinEd projekta Ivana Šešlek.

Hrvatski filmovi: Prolaznost vremena

projekcija i razgovor, utorak, 21. 11. 2023., 16 – 19h

Kolekcija se sastoji od tri kratkometražna dokumentarna filma „Market“ Ane Hušman, „Mjesto odakle vam pišem pisma“ Nikoline Bogdanović i „Babajanja“ Ante Zlatka Stolice. Namijenjeno mladima od 13 do 17 godina, sudionici razgovora su scenarist, redatelj i profesor književnosti Ante Zlatko Stolica i filmska autorica i slikarica Mare Šuljak.

***

CinEd je višegodišnji europski projekt i program obrazovanja djece i mladih te nastavnika i edukatora o filmu kroz holistički digitalni i višejezični pristup, kako bi omogućio dostupnost europskog filma i potaknuo na obrazovanje o filmu i kroz film. Postoji i razvija se od 2015. godine. Glavni cilj programa je razviti trajna znanja i ljubav prema europskom filmu, razviti sposobnost mladih za kritičko mišljenje i kreativno izražavanje te kroz film doprinijeti općem obrazovanju i svijesti o kulturnoj različitosti Europe. Rad CinEd-a razvija se i poboljšava proširenjem u zemljopisnom, konceptualnom i tehnološkom smislu sa svrhom utjecanja na europske politike obrazovanja postavljanjem čvrstog temelja za formalno i neformalno obrazovanje putem umjetničkog filma.

Organizacija Bacači sjenki, jedan od CinEd partnera od 2019. godine, na području Hrvatske i regije organizira stručna usavršavanja u filmskom i medijskom opismenjavanju nastavnika, odgajatelja i edukatora te projekcije i radionice za djecu i mlade, promovirajući CinEd pedagogiju, filmove i digitalnu platformu. Godina 2023. iznimno je značajna za projekt, jer je čak šest hrvatskih filmova odabrano za ulazak u CinEd kolekciju te posredstvom besplatne CinEd digitalne platforme postalo dostupno diljem svijeta.

Bacači Sjenki su nagrađivana međunarodna umjetnička i proizvodna platforma za interdisciplinarne suradnju, stvaralaštvo te promišljanje umjetnosti, koja uspješno isprepliće kazalište, film, urbane projekte, pedagoški rad, video umjetnost i aktivizam u cjelovito umjetničko djelovanje. Od osnivanja 2002. godine, partneri su na brojnim projektima u Europi, Aziji, Africi, Australiji te Sjevernoj i Južnoj Americi, kojima potiču rasprave o raznim društvenim izazovima, političkim i kulturnim pitanjima, promiču educiranje djece i mladih posredstvom umjetnosti te aktivizam lokalnih zajednica: politika javnih i dijeljenih prostora, posljedice tranzicijskih procesa, kao i sustavne proizvodnje amnezije i diskontinuiteta.

Podrška CinEd projektu: Kreativna Europa – Media, HAVC- Hrvatski audiovizualni centar, Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu i civilno društvo, Ured za udruge RH

Podrška Bacačima sjenki: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada kultura nova, HAVC- Hrvatski audiovizualni centar, Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu i civilno društvo