Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Promijeni program, dođi u kino na 13. Porečdox!

13. Porečdox

Omiljeni kulturni događaj porečkih i istarskih filmoljubaca, Porečdox, ušao je u svoje tinejdžerske godine trinaestim izdanjem i pokazao novu razinu ambicioznosti produživši program na ukupno 8 dana. Ove godine Porečani i šira istarska publika imaju priliku uživati u relevantnim domaćim i stranim dokumentarnim ostvarenjima od subote, 4. studenog do subote, 11. studenog.

13. Porečdox donosi 9 vrhunskih dokumentarnih filmova u natjecateljskome dijelu programa i dodatnih 7 filmova izvan konkurencije, čija su nit vodilja ispreplitanje odnosa prošlosti i sadašnjosti, osobnog i političkog te stvarnosti i fikcije s posebnim naglaskom na ženska iskustva. Osim dokumentaraca, program je obogaćen i dvjema matinejama za najmlađe, izložbom o Nesvrstanima, filmovima s Umjetničke akademije u Splitu te glazbenim dijelom koji uključuje koncert i dva afterpartyja. 

Promijenite program i pogledajte suvremenu domaću i svjetsku dokumentarnu produkciju!

Natjecateljski program 

Filmski program 13. Porečdoxa počinje u subotu, 4. 11. u 19.30 filmom Snajka: Dnevnik očekivanjadebijem zagrebačke sociologinje i redateljice Tee Vidović Dalipi. Intimna priča o braku Hrvatice Tee i Roma Mirsada adresira mogućnosti ispunjavanja različitih očekivanja zajednice u srazu kultura, običaja i životnih stilova. Nesvakidašnji ljubavni par pokušat će pronaći mjeru između projiciranja vanjske slike svojim zajednicama i zadržavanja autentičnog jastva na razmeđu obiteljskih rituala, tradicijskih stereotipa i kulturnog rasizma.

Trećeg dana festivala, u ponedjeljak, 6. 11. s početkom u 20 sati, gledamo film Apolonia, Apolonia danske redateljice Lee Glob. Dugometražni dokumentarac prati stvaranje odnosa između dviju umjetnica, redateljice Lee i slikarice Apolonije, koje pokušavaju uspjeti u svijetu obilježenom patrijarhatom, kapitalizmom i ratnim sukobima te u njemu locirati mjesto umjetnosti, ljubavi, majčinstva i seksualnosti.

U utorak, 7. 11. u 19.30 portugalsko-brazilski dvojac Joana Pimenta i Adirley Queiros vode nas u ilegalnu rafineriju nafte u Brazilu kojom lokalno stanovništvo pruža otpor brazilskim ekonomskim i političkim elitama. Spajajući dokumentiranje zbilje s glumcima amaterima koji igraju verzije sebe, film Suho tlo u plamenu promišlja odnos tijela i teritorija kao odnos fikcije i stvarnosti postavljajući pitanje postoji li prostor u današnjem svijetu u kojem se može locirati stvarni život.

Peti dan festivala započinje u srijedu, 8. 11. u 18 sati hibridnim filmom Između revolucija rumunjskog redatelja Vlada Petrija. Kombiniranjem arhivskih snimki i dokumentarne građe s fikcionalnim elementima slaže se priča o dopisivanju dviju prijateljica iz različitih zemalja usred političkih previranja. Rumunjku Mariju i Iranku Zahru nakon studentskih dana u Bukureštu razdvoji Zahrin povratak u Iran. Kroz cijele osamdesete, sve do Rumunjske revolucije 1989., Marija i Zahra komuniciraju pismima, koja postaju subjektivna svjedočanstva o borbama za ženska prava u dvjema zemljama koje se kreću u različitim smjerovima.

Sljedeći je film, s početkom u 20 sati, Sakupljači bilja vizualne palestinske umjetnice Jumane Manne. U kontekstu ratnih sukoba koji su upravo u tijeku u Pojasu Gaze, smatramo iznimno važnim prikazati film o palestinskom narodu koji se opire izraelskim vlastima ilegalnim branjem divljih biljaka. Film ispreplitanjem arhivske građe, fikcije i opservacijskog snimanja prikazuje kako izraelski zakoni za zaštitu prirode služe kao demonstracija političke i ekonomske moći nad palestinskim narodom. Finim smislom za ironiju postavlja se pitanje gdje je razlika između očuvanja i uništenja te kome je dozvoljeno odlučivati što smije opstati, a što treba osuditi na izumiranje. 

U četvrtak, 9. 11. u 18 sati publika može pogledati film Ljubav nije u narančama moldavske dokumentaristice Otilije Babare. Ovaj dokumentarni film prati neobične obiteljske rituale između Moldavki koje su emigrirale trbuhom za kruhom i njihovih obitelji u Moldaviji. Kontakt s obitelji ostvaruju slanjem kartonskih kutija s hranom i poklonima, a zauzvrat od najmilijih dobivaju amaterske videozapise. Intimni osobni arhivi istovremeno prikazuju krhkost obiteljskih veza i breme političko-ekonomske tranzicije iz socijalizma u kapitalizam koje žene preuzimaju na sebe.

U 20 sati na programu je dokumentarno-igrani film El Eco meksičko-salvadorske redateljice Tatiane Huezo o djeci koja žive u izoliranome selu u meksičkim visoravnima. Međugeneracijsko ponavljanje životnih obrazaca i ustaljenih načina razmišljanja traje sve dok netko ne smogne hrabrosti prekinuti jeku koja odzvanja od bake i djedova do roditelja i djece. 

Pretposljednji dan festivala otvara se u petak, 10. 11. u 18 sati filmom Alis autorskog dvojca Nicolasa van Hemelrycka i Clare Weiskopf. Tinejdžerke iz skloništa u Bogoti kroz nevinu igru zamišljaju životnu priču imaginarne razredne kolegice Alis. Kreiranje fikcionalnoga lika omogućava mladim djevojkama da stvore odmak između sebe i vlastitog iskustva kako bi ga sagledale iz drugačije perspektive. Tako se kroz fikciju suočavaju sa surovom realnošću i stvaraju prostor za kreiranje alternativnog svijeta i bolje budućnosti.

U 20 sati publika ima priliku pogledati film Na Adamantu: Nitko nije savršen renomiranog francuskog dokumentarista Nicolasa Philiberta, dobitnika Zlatnog medvjeda za najbolji film na Berlinaleu. Philibert prati štićenike i djelatnike pariške dnevne psihijatrijske bolnice u svakodnevnim aktivnostima ocrtavajući neočekivano kolektivan duh ustanove koja postaje svojevrsno utopističko mjesto kreativne slobode, solidarnosti i harmonije. 

Filmovi izvan konkurencije

Osim natjecateljskog programa, off-program također nudi bogat izbor dokumentarnih filmova. Drugog dana festivala, u nedjelju, 5. 11.u 18 sati na rasporedu je dokumentarno-igrani film Zemlja ognja Mladena Đakovića o nacističkim zločinima na području Istre. Vraćanjem na svjedočanstva preživjelih promišlja se mogućnost pronalaska ravnoteže između oprosta i potrebe da se ne zaborave stradali u zločinima kako bi se nastavilo sa životom. S obzirom da se radi o filmu koji je itekako važan za naše podneblje, posebno nam je zadovoljstvo što će istarska publika nakon projekcije pedesetominutnog filma moći ostati na razgovoru s redateljem Mladenom Đakovićem.

U 20 sati slijedi kratkometražni prvijenac Baloni scenaristice i redateljice Meri Dishnice o metaforičkoj torturi udaljenosti i iščekivanja koje sa sobom nosi veza na daljinu u kojoj je zapela četrdesetogodišnja Sol.

Za kraj drugog dana, u 20.15 prikazujemo dugometražni dokumentarac Ennio velikog suvremenog talijanskog redatelja Giuseppea Tornatorea o velikanu filmske glazbe Enniju Morriconeu. Tornatore donosi intervjue sa samozatajnim Morriconeom i njegovim brojnim suradnicima koje spaja s glazbenim i vizualnim arhivskim materijalima ne bi li prikazao osobnu i manje poznatu stranu velikog Maestra, ali i začudna mjesta na kojima je pronalazio inspiraciju za formalna eksperimentiranja koja su obilježila jednu od najdužih karijera u povijesti filmske umjetnosti.

U ponedjeljak, 6. 11. s početkom u 18 sati zagrebački scenarist i redatelj Toma Zidić vodi nas na portugalski arhipelag u filmu Lutajući oceanom. Pratimo unutarnje duhovno putovanje kroz stalno kretanje kroz prirodu, čime se propitkuje naš sukobljeni odnos s okolinom i mogućnost vraćanja povjerenja prirode.

utorak, 7. 11. u 18 sati gledamo film Kako ubiti oblak finske redateljice Tuije Halttunen o mladoj finskoj znanstvenici koja sudjeluje u projektu umjetnog stvaranja kiše u pustinjskim područjima po narudžbi Ujedinjenih Arapskih Emirata. Nakon prvotnog oduševljenja inovativnim projektom, znanstvenica se bori s unutarnjim previranjima zbog etičkih implikacija upravljanja oblacima i mogućih opasnosti koje ono donosi u kontekstu globalnih odnosa moći.

U subotu, 11. 11., posljednjeg dana festivala, Porečdox donosi film Nesvrstani, dio dokumentarnoga diptiha Dosje Labudović srpske redateljice Mile Turajlić o Stevanu Labudoviću, omiljenom Titovu kamermanu. Turajlić nastavlja svoj dokumentarni opus spajanjem objektivnosti arhivske građe o jugoslavenskoj povijesti s osobnim osvrtom na baštinu Pokreta nesvrstanih kroz dosad neviđene Labudovićeve snimke. 

Festival zatvara film Bella ciao – Za slobodu Talijanke Giulije Giapponesi s početkom u 20 sati. Autorica istražuje korijene poznate partizanske pjesme „Bella ciao“ kroz sjećanja živih članova pokreta otpora i suvremenih aktivista diljem svijeta koji u različitim kontekstima tom pjesmom izražavaju bunt protiv vlastite potlačenosti. 

Nagrade publike i za publiku

I ove godine, u čast Dragi Orliću, dodjeljuje se nagrada publike Charming Porečdox za najbolji film. Glasanjem pomoću glasačkih listića nakon projekcije publika izabire pobjednika festivala kojemu će biti uručena novčana nagrada, dok će Porečdox nagraditi najsretnijeg gledatelja ili gledateljicu besplatnim kartama za dvije osobe za cjelogodišnji program Kultnog ponedjeljka. Ovogodišnji novitet je nagrada amaterske kritike koju će žirirati polaznici radionice filmske kritike.

Matineje za djecu

S ciljem uključivanja najmlađih u iskustvo gledanja filmova u kinu, i ove smo godine za dječju publiku osigurali dvije besplatne matineje u suradnji sa zagrebačkim Animafestom. Prva matineja za starije od 3 godine održat će se u srijedu, 8. 11. blokom animiranih filmova Čarobna prijateljstva, a u četvrtak, 9. 11. stariji od 7 godina moći će pogledati blok animiranih filmova pod naslovom Mali zeleni. Naše matineje izvrsna su prilika da svoje mališane prvi put dovedete u kino, a pozivamo vrtiće i osnovne škole da svojim dolaskom obogate festivalska jutra Porečdoxa.

Radionice filmske kritike i analogne fotografije

Ove godine u okviru Porečdoxa i u suradnji s Kinoklubom Poreč održat će se dvije radionice. Na radionici filmske kritike, od 4. do 11. 11., polaznici će se upoznati s teorijskim aspektima dokumentarnoga roda i kroz praktične vježbe naučiti pisati kratke filmske kritike o filmovima s ovogodišnjeg festivala, koje će biti objavljene na stranicama Pučkog otvorenog učilišta. Kroz taj proces vodit će ih Erika Roša i Ivori Sošić, a osim pisanja, polaznici će također izabrati film kojem će dodijeliti nagradu. Organiziramo i radionicu analogne fotografije, koja će se održati od 6. do 11. 11. Pod mentorstvom Svena Stilinovića polaznici će imati priliku zaviriti u svijet analogne fotografije od terenskih fotografiranja do razvijanja crno-bijelih fotografija u tamnoj komori, a svoje će radove prezentirati po završetku radionice. 

Popratni program

Velika nam je čast ove godine ugostiti i izložbu arhivskih materijala iz beogradskih Filmskih novosti koja se nadovezuje na dokumentarac Dosje Labudović: Nesvrstani redateljice Mile Turajlić na rasporedu posljednjeg dana festivala. Izložba pod naslovom Arhivski život Nesvrstanih otvara se prvi dan festivala, u subotu, 4. 11. u 18.30 u prostoru Male galerije. Radi se o rezultatu dugogodišnjeg Turajlićinog umjetničkog i istraživačkog rada nastalog iz suradnje sa Stevanom Labudovićem, Titovim omiljenim kamermanom. Projekt je za cilj imao ponovno pokretanje zaboravljenih audiovizualnih materijala i istraživanje njihovog potencijala kao živućeg arhiva u svrhu doslovnog i metaforičkog suočavanja s izbrisanom poviješću i zaboravljenim nasljeđem.

Izrazito nam je drago ugostiti produkciju Umjetničke akademije u Splitu koju će publika moći pogledati posljednji dan festivala, u subotu, 11. 11. s početkom u 16 sati. Prikazat ćemo filmove triju redateljica: One su tu Andrijane Mirne MarinAssembly of Life (Slagalica života) i Refleksije – Razgovor s umjetnikom Helene Bodlović te Ali ti je maca popapala jezik? Josipe Vulić.

Ni ove godine nismo zaboravili na glazbeni dio programa. Na dan otvaranja publiku čeka koncert Sakupljača perja u prekrasnome ambijentu lapidarija Zavičajnog muzeja Poreštine s početkom u 21 sat. Družit ćemo se i na dva afterpartyja u klubu Corner Le-Mat. U srijedu će nas zabavljati DJ Mekanino, dok će DJ, Osobna! zatvoriti Porečdox u subotu u 22 sata nakon službene svečanosti zatvaranja festivala i dodjele nagrada.