Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Sedmi kontinent održao Alatnicu Filmskog foruma

Sedmi kontinent održao Alatnicu Filmskog foruma, edukaciju za zagrebačke profesore o alatima za interdisciplinarno korištenje filmske umjetnosti u nastavi

Sedmi kontinent, filmski program Udruge djeca susreću umjetnost, od 2012. mari o filmskoj pismenosti djece i mladih kroz brojne programe, no ovoga je puta pozornost usmjerena na odgojno-obrazovni kadar. Novopokrenutim programom Alatnica Filmskog foruma, udruga DSU u suradnji s dr. sc. Višnjom Pentić educira i kapacitira zagrebačke profesore o alatima za interdisciplinarno korištenje filmske umjetnosti u nastavi.

Filmski forum pokrenut je 2019. godine i redovito okuplja zagrebačke srednjoškolce u Kulturno informativnom centru KIC na besplatnim projekcijama klasika i suvremenih filmskih naslova. Nakon projekcija kroz strukturiranu analizu i interpretaciju isprepleću film s drugim umjetnostima te ga smještaju unutar širih kulturnih i društvenih praksi čime ih se osnažuje za buduće sudjelovanje u konstruktivnoj i osviještenoj konzumaciji i proizvodnji umjetničkih i medijskih sadržaja svih profila.

Nastavno na ovaj uspješni program, otvorena je Alatnica za profesore. Voditeljica Filmskog foruma Višnja Pentić s profesorima je pogledala dva uzbudljiva domaća kratka filma te kroz njihovu zajedničku analizu predstavila način na koji radi s učenicima osnažujući ih za emancipirano, aktivno i progresivno sudjelovanje u kulturnom polju. 

Na Alatnici Filmskog foruma predstavljen je program besplatnih filmskih projekcija za srednjoškolce grada Zagreba te su prikazani filmovi Moj stan (1962) i Laci bježi u Mađarsku (2020). Zajedničkom analizom i interpetacijom filmova prisutni profesori imali su priliku iz prve ruke saznati kako u praksi izgleda ovaj interdisciplinarni projekt usmjeren na osnaživanje učenika za samosvjesno i aktivno sudjelovanje u kulturnom polju.

— dr. sc. Višnja Pentić

Višnja Pentić predaje filmološke i medijske kolegije na Učiteljskom fakultetu i Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Objavljuje eseje o književnosti, filmu i likovnoj umjetnosti. Autorica je četiri nagrađivana kratka igrana filma. 2023. objavila je autorsku knjigu Prozori – ogledi iz filmske stvarnosti. Područja užeg stručnog interesa su joj hrvatski film i medijska pismenost djece i mladih.

Filmski forum financiran je od strane Ureda za kulturu Grada Zagreba i provodi se u suradnji s Kulturno informativnim centrom KIC.