Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

SKIG organizira 14. Ljetnu školu filma i filmsku reviju “Novo kino Osmijeh”

Vizual – SKIG organizira 14. Ljetnu školu filma i filmsku reviju "Novo kino Osmijeh"

U atriju Osnovne škole „Antun i Stjepan Radić“ u Gunji od 23. do 28. srpnja će se održavati filmska revija ,,Novo kino Osmijeh”, ljetno kino, te Ljetna škola filma Gunja koje organizira Studio kreativnih ideja Gunja (SKIG) i OŠ „Antun i Stjepan Radić“ Gunja, uz financijsku potporu Hrvatskoga audiovizualnog centra, HŽPP-a, Vindije i partnere Hrvatski filmski savez, općinu Gunja i Vukovarsko-srijemsku županiju. I, naravno snažnu potporu domaćih i regionalnih filmskih producenata i distributera.

Novo kino Osmijeh bit će otvoreno u nedjelju 23. srpnja u 20:00, otvaranjem Ljetne škole filma Gunja. Program revije sastavljen je od filmova recentne domaće i regionalne produkcije. 

Pod gunjanskim zvjezdanim nebom tako će se pronaći filmovi Ljeto kada sam naučila letjeti (Radivoje Andrić), El Shatt (Ivan Ramljak), Cvrčak i mravica (Luka Rukavina) te Garbura (Josip Žuvan). Uz četiri večeri dugometražnih filmova,  imat ćete još priliku pogledati izložbu GIF for FUSE i odabrane kratkometražne eksperimentalne i hibridne filmove, nakon kojih će se voditi filmska analiza.

Novost ove godine su tri dnevne dječje projekcije: jedan dan će biti film Dnevnik Pauline P (Neven Hitrec), jedan dan će se puštati nagrađeni filmovi Studija kreativnih ideja Gunja (SKIG), a jedan dan će se gledati filmovi nastali u Kinoklubu Sisak i Kinoklubu Karlovac. I, naravno, posljednju večer uživat ćemo u rezultatima ovogodišnje filmske škole. Ulaz na sve filmske projekcije je besplatan.

Sve to omogućeno je u sklopu Ljetne škole filma Gunja, čije se četrnaesto izdanje održava od 23. do 28. srpnja 2023. Ove godine pristiglo je oko 55 prijava iz cijele Hrvatske. Polaznici su raspoređeni u čak 7 radionica: igrani film, dokumentarni film, (za)igrani film, radioigra, glazbena produkcija, press radionica i radionica analogne fotografije. Filmovi i ostali uratci nastali u radionicama bit će prikazani 28. srpnja na zatvaranju Ljetne škole filma Gunja u 21:00h u atriju OŠ Antun i Stjepan Radić u Gunji.

Novo kino Osmijeh je obnovljena verzija izvornog Kina Osmijeh pokrenutog 1976. godine na inicijativu danas umirovljenog nastavnika Josipa Krunića, bivšeg predsjednika, a sada počasnog člana Studija kreativnih ideja Gunja. U kinu su se tijekom školske godine gledali filmovi, organizirane su filmske tribine, kvizovi te su se pisale filmske kritike. Projektor kina Osmijeh je uspješno vrtio filmove zagrebačke i osječke Filmoteke do početka 1991., ali je zatvaranjem obje filmoteke kino izgubilo izvor filmskih vrpci te prestalo s radom. Zahvaljujući inicijativi UNICEF-a, Festivala o Pravima djece i SKIG-a, prije 8 godina Novo kino Osmijeh ponovno je počelo s radom nakon dva desetljeća u obliku filmske revije.

Ljetna škola filma Gunja je projekt kojeg su 2009. godine pokrenuli studenti Akademije dramske umjetnosti i Fakulteta političkih znanosti te osnivači Studija kreativnih ideja Gunja (SKIG), u želji da svoje stečeno znanje prenesu mlađim SKIG-ovcima kroz zabavne i poučne ljetne radionice. LJŠFG se od tada razvio u školu prepoznatljivog filmskog rukopisa čiji radovi se uspješno prikazuju po filmskim festivalima i revijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Sve informacije o Ljetnoj školi filma Gunja potražite na www.facebook.com/ljsfg i https://www.instagram.com/ljsfgunja/

Program se održava uz financijsku potporu Hrvatskoga audiovizualnog centra, HŽPP-a, Vindije i partnere Hrvatski filmski savez, općinu Gunja i Vukovarsko-srijemsku županiju.