Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Škola animiranog filma u Noći muzeja

ŠAF Muzejrad (4)

U dijelu programa ovogodišnje Noći muzeja, Škola animiranog filma (ŠAF Čakovec) u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec organizirala je interaktivnu muzejsko – filmsku radionicu animiranog filma za djecu nižih razreda osnovne škole, a na temu obitelji Legenstein. Ova obitelj važna je za razvoj kulture i sporta, te društvenog života u Čakovcu do Drugog svjetskog rata, a Lili Legenstein profesionalno se bavila glumom i plesom do kraja dvadesetog stoljeća u kazalištima (Komedija, Istarsko narodno kazalište, Narodno kazalište Ivan Zajc).

Djeca su imala priliku posjetiti muzejsko-dokumentacijsku izložbu, a zatim su viđeno i doživljeno na izložbi pretočili u likove i male priče koje su, po prvi puta imali prilike vidjeti u animiranom obliku uz pomoć Jasminke Bijelić Ljubić i Dine Nedeljko, edukatorica u ŠAF-u Čakovec.

Sama radionica uklapa se u školski kurikulum te će se ostvareni rezultat – animirane vježbe prikazati djeci, ali i roditeljima te publici Noći muzeja.

Vrlo pozitivne reakcije djece ukazuju da su ovakve interaktivne i vođene radionice dobrodošle u sferi razvoja filmske pismenosti te da bi ih trebalo češće kombinirati s nastavom, naravno – u skladu s nastavnim programom i organizacijskim mogućnostima škola.

Jasminka Bijelić Ljubić