Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Snaga, hrabrost i supermoći na novim Senzornim projekcijama!

Senzorne projekcije Phantom Boy

Program senzornih projekcija koje poštuju dječju senzibilnost i različitost održava se već sedmu godinu zaredom. Koncept senzornih projekcija pokrenule su 2016. godine dr.sc. Eva Brlek, prof. reh., psihoterapeut i Sandra Malenica, prof. kroatistike i komparativne književnosti, a projekt su podržali Hrvatski audiovizualni centar i Hrvatski filmski savez u čijem su kinu Tuškanac projekcije prvi put i održane.

Pod krilaticom “Kino dostupno svima”, senzorne projekcije prenose izuzetno važnu društvenu poruku. Ona se ne odnosi samo na odlazak u kino i gledanje filma nego i na stvaranje zajedništva među djecom, poticanje tolerancije i prihvaćanja različitosti te širenje pozitivnih društvenih vrijednosti.

Projekcijski programi odvijaju se u prilagođenim uvjetima za djecu koja imaju poteškoće senzorne integracije. Filmovi se gledaju se uz prigušena svjetla i slabiji zvuk, a djeca mogu šetati, donijeti svoju omiljenu igračku, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja ili baka i djedova. 

U sklopu nove senzorne projekcije, 6. prosinca u 10:00 kinu Kinoteka (Kordunska 1, Zagreb), pogledajte francusko-belgijski animirani film “Phantom boy” koji uz humanističku priču donosi intenzivno likovno iskustvo za gledatelja u kojem će uživati djeca, ali i odrasli. Stilski je inspiriran noir filmom, kriminalističkim filmovima, grafičkim romanima te kubizmom i drugim umjetničkim pravcima. 

Jedanaestogodišnji Alex maštoviti je dječak koji dospije u bolnicu nakon što oboli. U bolnici otkriva da u snu ima sposobnost napustiti vlastito tijelo, levitirati i letjeti nad gradom. Na isti bolnički odjel dolazi i unesrećeni policajac Leo koji je otkrio zlog urotnika koji namjerava računalnim virusom pokoriti New York, ali mu šefovi ne vjeruju. Onemoćali policajac, dječak s čudesnom sposobnošću i domišljata novinarka udružuju se da bi spasili New York.

Ovo nije samo priča o spašavanju svijeta, već motivacijska poruka o pronalaženju hrabrosti i snage čak i u najtežim životnim trenutcima. 

U projekt je uključeno više kina diljem Hrvatske, a informacije o novim projekcijama bit će naknadno objavljene na stranicama Hrvatskog filmskog saveza. Ovim putem pozivamo sve gradove i kina da se uključe i podrže projekt te na taj način podrže neurorazličitost u svojim lokalnim sredinama.

Sve dodatne informacije možete saznati slanjem upita na e-mail adresu senzorne@hfs.hr

Senzorne projekcije održavaju se uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba.