Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Srednjoškolci se upoznali s filmskom kritikom u sklopu FILM-o-GRAMa

FILM-o-GRAM

U Centru za  kreativne industrije u Zadru, 11. studenog 2023. godine, održan je program filmske kritike za srednjoškolce pod nazivom FILM-o-GRAM. FILM-o-GRAM je filmsko-obrazovni program za učenike srednjih škola grada Zadra koji osim drugačijeg gledalačkog iskustva i susreta s manje poznatim domaćim kratkim filmovima, srednjoškolcima omogućava susret s mladom i vrlo živom hrvatskom filmskom scenom kroz razgovor s autorima filmova.

Učenici Prirodoslovno-grafičke škole Zadar ovu priliku iskoristili su za nova znanja o filmu i dobili su jedinstvenu priliku za upoznavanje s različitim žanrovima, ali i mogućnost izravnog razgovora s filmskim autorima. U programu su prikazani dokumentarni filmovi Precijenjena dramaturgija (r. Sunčica Ana Veldić, 2017) te Svaki dan je Božić (r. A.Z. Stolica, 2014.) kao i igrani filmovi Med i mliko (r. Marko Jukić, 2016.) te Hano, Hano, Hanice (r. Karlo Vorih i Marko Bičanić, 2016.). Nakon gledanja filmova uslijedila je rasprava o tehničkim i umjetničkim elementima, dojmovima i idejama.

Razgovor s redateljima Karlom Vorihom i Antom Zlatkom Stolicom moderirao je najpoznatiji šibenski filmofil Nikica Šupe, voditelj Kinokluba Šibenik i Art kina. FILM-o-GRAM predstavlja primjenu inovativnog pristupa u smislu pružanja neposrednog kontakta s filmskim profesionalcima s kojima u neformalnoj atmosferi mogu razgovarati i od njih upijati znanja te razvijati socijalno društvene kompetencije, kao i one uže vezane uz filmsku umjetnost. 

Udruga Djeca susreću umjetnost FILM-o-GRAM provela je u Zadru ove godine po prvi put u suradnji s Ustanovom za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVacija, a cjelokupni program zajedno s projekcijama održao se u Centru za kreativne industrije. Provedba programa sufinancirana je sredstvima državne potpore koju dodjeljuje Hrvatski audiovizualni centar.