Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Stranica s korisnim materijalima za medijske, filmske i fotoskupine

Smiješak snima se

U sklopu eTwinning projekta Smiješak, snima se!: mala škola filma napravljena je mrežna stranica s 11 lekcija o fotografiji i filmu, koje prate kreativni izazovi i kviz za učenike

Piše: Ivana Ostrički, prof. hrvatskoga jezika i književnosti i dipl. knjižničarka, stručna suradnica savjetnica u Osnovnoj školi kralja Tomislava, Našice

Školska godina 2020./2021. postavila je pred odgojno-obrazovne djelatnike brojne izazove, a epidemiološke su mjere dodatno otežale rad u programima izvannastavnih aktivnosti. Budući da učenici različitih razrednih odjela nisu smjeli istovremeno boraviti u istoj učionici, valjalo je osmisliti plan rada koji će omogućiti kvalitetne izvannastavne aktivnosti, uvažavajući pritom epidemiološke mjere.

ETwinning projekt Smiješak, snima se!: mala škola filma kreiran je radi rasterećenja učitelja i učenika u nepovoljnim pandemijskim okolnostima kroz kolegijalno učenje i primjere dobre prakse. Projekt su pokrenule Marijana Dostal, učiteljica engleskoga jezika iz Osnovne škole Bogumila Tonija, Samobor te Vesna Kovačević-Tomić, učiteljica hrvatskoga jezika i Ivana Ostrički, stručna suradnica knjižničarka iz Osnovne škole kralja Tomislava, Našice. U projektu su sudjelovali voditelji filmskih, novinarskih, medijskih i fotoskupina te učenici predmetne nastave, koji su usavršavali svoja znanja i tehničke vještine iz područja filmskog i fotografskog stvaralaštva te medijske pismenosti.

Učitelji su, u digitalnim alatima prema vlastitom izboru, izrađivali lekcije koje su učenici mogli samostalno obraditi u slučaju nastave na daljinu. Uz svaku su lekciju osmišljeni i kreativni izazovi kroz koje su učenici pokazivali naučene vještine. Na taj su način učenici postupno usvajali vještine fotografiranja i snimanja, koje su primjenjivali na pametnim telefonima, školskim fotoaparatima i kamerama.

U projektu je osmišljeno jedanaest lekcija: Ručne postavke fotoaparata; Likovni elementi fotografije; Važnost fotografije u objavi vijesti; Programi za obradu fotografija; Portretna fotografija; “Trikovi” za fotografiranje/snimanje mobitelom; Scenarij; Snimanje kamerom; Filmska izražajna sredstva; Stop animacija i Montaža.

Iz sljedećih primjera vidljiv je koncept lekcija osmišljenih u ovom projektu.

U lekciji Likovni elementi učiteljica Nevenka Mikenić iz Osnovne škole Bogumila Tonija, Samobor objasnila je osnovne likovne elemente fotografije: točku, crtu, odnos svjetla i sjene, ton i kontrast boja. Kako bi učenici mogli samostalno usvajati znanja, u prezentaciju su dodani primjeri i savjeti o uočavanju pojedinih likovnih elemenata u predmetima i pojavama u našem okruženju te savjeti o njihovom fotografiranju.

U kreativnim izazovima učenicima je ponuđen izbor fotografiranja jednog od pet likovnih elemenata fotografije, a fotografije učenika postavljene su na mrežnu stranicu ispod prezentacije.

Učiteljice Maja Priher i Sunčana Lelkić iz Osnovne škole “Vladimir Nazor”, Sveti Ilija u lekciji Stop animacija objasnile su temeljni pojam te prikazale primjere pojedinih vrsta animacije (glinena, lutkarska, izrezna, objektna, piksilacija, grafička). U prezentaciji je opisana i aplikacija za animaciju fotografija Stop Motion Studio te su ponuđeni savjeti za uspješno snimanje.

Učenici su svoje kreativne zadatke ostvarili na mobitelima i tabletima u spomenutoj aplikaciji te ih postavili na Padlet ploču ispod prezentacije o stop animaciji.

Temeljni je rezultat projekta mrežna stranica na kojoj se nalazi pet lekcija o fotografiji, pet lekcija o filmu i jedna lekcija primjenjiva u radu filmskih i fotoskupina. Uz lekcije su osmišljeni kreativni izazovi poticajni za učenike budući da nude mogućnost izbora različitih zadataka u svakoj lekciji.

Podstranica Izvori o filmu i fotografiji sadrži tematske popise korisnih mrežnih izvora koje su učitelji zajednički oblikovali za vrijeme trajanja projekta. Na podstranici Suradnja učenika nalazi se nekoliko primjera koji pokazuju mogućnosti suradničkog rada s pomoću Padlet ploče i aplikacije GooseChase. Na stranicu je postavljen kviz Mala škola filma i fotografije, uz koji učenici mogu utvrditi svoje znanje o ovim temama. Kviz se temelji na sadržaju lekcija nastalih u projektu Smiješak, snima se!.

Želja voditeljica projekta je da ova mrežna stranica postane izvor korisnih informacija i konkretnih materijala te poticaj učiteljima za kreiranje vlastitih kurikuluma medijskih, filmskih i fotoskupina.