Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Udruga Filmaktiv obilježava 20 godina postojanja uz dvodnevni program

FILODRAMMATICA & ART-KINO CROATIA
3. i 4. svibnja 2024.

Udruga Filmaktiv s ponosom objavljuje da već 20 godina postoji i uspješno djeluje na riječkoj (i regionalnoj)  filmskoj i kulturnoj sceni. Kako bismo proslavili ovaj značajni jubilej, pripremili smo dvodnevni program kojim ćemo pokušati ukratko obuhvatiti bogata dva desetljeća stvaranja, edukacija i suradnji.

Proslava će se održati 3. i 4. svibnja 2024. godine u prepoznatljivim prostorima Filodrammatice i Art-kina, a posjetitelje očekuju: projekcije filmova u našoj produkciji, izložba plakata koji će nas provesti kroz posljednjih 20 godina, projekcije radioničkih filmova nastalih u sklopu naših edukacija, kao i projekcije knjižnih foršpana – trailera za književna djela.

Pripremili smo i jednu premijeru – redateljica Barbara Babačić predstavlja “Srebrne”, dokumentarni film koji prati skupinu žena u bolivijskim rudničkim predjelima, koje prebiru ostatke od rudara u već iscrpljenoj planini. One nemaju pristup rudniku i čekaju da rudari izbace svoje rude, da zadruge uzmu vrijedne kovine, a one počiste za njima i od smeća koji ostaje slažu minerale i kovine koje bi mogle unovčiti. Premijera “Srebrnih” je u petak, 3. svibnja u 21:00h u Art-kinu.

Program dvodnevne proslave

Petak, 3. svibnja

Filodrammatica

11:00 – “Film svima svugdje” – OŠ Brajda (1.-4. razredi)

Art-kino
20:00 – Otvorenje + projekcija filma “Delta” (r. Marin Lukanović, 2015.) – 26 minuta
21:00 – PREMIJERA filma “Srebrne” (r. Barbara Babačić, 2024.) – 26 minuta + razgovor s redateljicom

Subota, 4. svibnja 

Filodrammatica

18:00 – Otvorenje izložbe plakata naših filmova, festivala, edukacija i projekcija kroz 20 godina, kratki filmovi s radionica Reci pa ispeci, Ulična oaza, Otoci, Stop animacija, Nova škola dokumentarnog filma; knjižni foršpani (galerija)
19:00 – Projekcija kratkih filmova “Martin Torpedo”, “Drmun je naš” i “In medias res” – 47 minuta (dvorana)
20:00 – Projekcija filma “Plenumovi” (Marta Batinić, Sanja Kapidžić, Ana Jurčić, 2015.) – 72 minute. Ovom ćemo se projekcijom prisjetiti nedavno preminule, drage Sanje Kapidžić.
Druženje i party

O udruzi Filmaktiv

Udruga Filmaktiv osnovana je 2004. godine s ciljem promicanja filmske kulture, poticanja filmskog stvaralaštva te edukacije mladih o filmskoj umjetnosti. Tijekom dvadeset godina postojanja, Filmaktiv je organizirao brojne projekcije, radionice, festivale te podržao mnoge mlade filmaše u razvoju njihovih kreativnih ideja.