Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Urboglifi: Množenje grada

Nedjelja, 25. veljače u 16h – Transformacije grada – kino popodne – MO “Matko Laginja”, ul. M. Laginje 11. 

– od 18h ugodni razgovor s filmskom autoricom Anom Hušman i arhitektom i urbanistom Ivanom Mlinarom moderira kulturna antropologinja i etnologinja Sonja Leboš.

Projekt Bacača sjenki, “Urboglifi – množenje grada”, počinje pomno odabranim kino programom u Mjesnom odboru „Matko Laginja“ već ove nedjelje, 25. veljače od 16:00h. 

U njemu se bavimo transformacijom mjesta, lokaliteta i grada. Promišljamo prostor kao tekst i kao resurs koji nam stoji na raspolaganju u svoj svojoj višeslojnosti. 

Kino program počinje eksperimentalnim filmom Plac Ane Hušman gdje na poseban način vidimo uobičajene probleme zagrebačke Dolačke tržnice, a to su, primjerice: koje su namirnice domaće, a koje uvozne, te je li nešto ženski ili muški posao. Odmah nakon njega slijedi antologijski film Radovi u tijeku (En Costruccion) španjolskog redatelja J. L. Guerina, jednog od najvažnijih dokumentarista Europe, koji prikazuje rušenje zgrade u radničkoj četvrti Barcelone i izgradnju novog objekta te sve dinamike koje to rušenje, iskapanje temelja te gradnju prate. 

Ovim projekcijama prisustvovat će autorica filma Plac, Ana Hušman, arhitekt i urbanist Ivan Mlinar, a razgovor će moderirati kulturna antropologinja Sonja Leboš.

Nastavno na dvadesetdvogodišnju praksu bavljenja gradom, njegovom materijalnom i nematerijalnom baštinom, čitanjem prostora i edukacije građana o resursnosti dijeljenih prostora, Bacači sjenki organiziraju ovaj projekt pod nazivom „Urboglifi: Množenje grada“ koji se nastavlja 10. ožujka kino programom “animacija emocija” u kojem prikazujemo slavni češki animirani film Jiří Trnke “Carev slavuj” koji je značajno utjecao na Zagrebačku školu crtanog filma te nagrađivani konceptualni igrani film Juraja Lerotića “I onda vidim Tanju” rađen u tehnici stop animacije.

Podrška projektu: Grad Zagreb
Podrška Bacačima sjenki: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada kultura nova, Hrvatski audiovizualni savez
Filmske projekcije omogućuje EU projekt CinEd – Gledajmo zajedno

Bacači Sjenki (Zagreb, Hrvatska) su višestruko nagrađivana i hvaljena međunarodna umjetnička i proizvodna platforma za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo te promišljanje intermedijalne umjetnosti, koja uspješno i bez poteškoća isprepliće međunarodnu suradnju, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje.
Kao vodeći partner na brojnim malim i velikim projektima na 3 kontinenta, u svom 16-godišnjem radu i javnom djelovanju ostvarila je više od 150 suradnji s profesionalcima iz više od 30 zemalja svijeta te realizirala više od 150 edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija. U svojim projektima potiču rasprave o prirodi i proturječnostima procesa globalizacije, bave se društvenim, političkim i kulturnim pitanjima otkrivajući akutne problemi lokalnih zajednica: politika javnih prostora, posljedica tranzicijskih procesa, statusa i oblika intime, kao i sustavne proizvodnje amnezije i diskontinuiteta.
Oni također temeljito istražuju prošlost i sadašnjost neuralgičnih urbanih lokacija te srodne teme skupnog i pojedinačnog sjećanja, čime dovode svoje projekte na mjesta i lokalitete koji su po prvi put su uključeni u suvremeni umjetnički diskurs.