Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Uskoro kreće Blankova kreativna filmska sesija

Blankova filmska sesija

Što je kreativno filmska sesija?

Kreativna filmska sesija je specifična edukativna online radionica kroz koju su implementirane umjetničke strategije za svjesno postizanje zadovoljstva unutar svakodnevnog življenja. To je zapravo individualizirana filmska radionica koja na neki način djeluje i kroz strategije art couchinga.

Na koji se način provodi?

Provodi se kroz individualiziran rad u online okruženju. Polaznik/polaznica radionice s voditeljicom prolaze edukativni te couch aspekt programa. Program uključuje 10 termina u trajanju od sat vremena, a prema potrebi se može produljiti i za nekoliko termina.

Programske aktivnosti: 

Prvi termin/Međusobno upoznavanje kroz analizu najdražeg filma 
Drugi termin/ Filmska izražajna sredstva- izražajnost u svakodnevnici
Treći termin/Film u mobitelu- sve što je u mom mobitelu zapravo je u filmu, scenarij
Četvrti termin/Filmska klasifikacija- rod, žanr i vrsta moje vrste
Peti termin/ Montaža- paralelna montaža ega i alter ega
Šesti termin/ Filmska kinestezija- želja za gledanjem vlastitog života
Sedmi termin/ Autorski film- realizacija
Osmi termin/ Govor u kameru
Deveti termin/ Autorski film- finalizacija
Deseti termin/ Autor o Autoru ili ja o sebi

Trajanje jednog termina je 1h.

Zašto upisati ovu radionicu?

Nakon ove radionice polaznik/polaznica bolje će razumjeti filmsku formu i sadržaj te će se naučiti koristiti aspektima filmskog jezika. Uz glavne teme svaki termin uključuje mini zadatke za inspiraciju i motivaciju. Uz učenje novih znanja i vještina, polaznik/polaznica imati će priliku realizirati vlastiti autorski film. Ukoliko polaznik/polaznica već ima prethodna znanja o filmu radionica će se još više fokusirati na samu realizaciju. Kroz savladavanje filmskog projekta polaznik/polaznica imati će mogućnost određene couch metode primijeniti i na svoju životnu svakodnevnicu jer će svaki termin radionice obuhvaćati i elemente couchinga.

Još malo o ideji „Kreativne filmske sesije“

Polaznici kreativne filmske sesije razmatrati će upotrebu filmskih izražajnih sredstava (filmski plan, rakurs, pokret kamere, scenografija, kostimografija…) unutar vlastitih životnih situacija koje će potom rekreirati u mediju filmskog scenarija i autorskog filma.

Prilikom prolaženja kroz proces polaznici će savladati osnove pripreme autorskog filma, snimanja, montiranja te pisanja scenarija. Iako se naravno za realizaciju mogu koristiti kamere te fotoaparati, dovoljno je imati samo mobitel koji može snimati te na kojeg je moguće instalirati neki od besplatnih i jednostavnih softvera za montiranje.

Kreativna filmska sesija zamišljena je u terminima/ modulima koji istražuju različite tematike i problematike.

Prilikom istraživanja filmskim jezikom se bilježi ; kako se osjećam, kako iznova percipiram određeni događaj te kako se osjećaji pretvaraju u objekte i subjekte.

 Uz korištenje filmskih alata polaznik/polaznica će zapravo imati priliku promotriti određeni aspekt događaja uz istovremenu posebnu bliskost i distancu.

Primjer:

Polaznik istražuje situaciju iz djetinjstva kada se tijekom posjeta trgovine s roditeljima slučajno zagubio između polica, što je uzrokovalo veliki stres.

Polaznik opisuje događaj bojama, oblicima, kroz objekte i subjekte kojih se prisjeća.

Potom odabire ulogu koju želi posebno obraditi (iz čije će fokalizacije film progovarati) te koncipira određeni sadržaj koji ne mora biti rekonstrukcija samog događaja već posveta tom osjećaju koji dominira ulogom koju korisnik odabire.

U aspektu filmskog roda film stoga može biti hibrid između, dokumentarnog, igranog i eksperimentalnog.

Uz pomoć alata filmske discipline približavati ćemo se osobnoj podsvijesti, osobnoj arhivi u dnu prostorije, na osmišljen te uvažavajući način kroz kojeg polaznik vlastitom emotivno-psihološkom organizmu može poslati poruke podrške i potpore kreirajući i neke nove rekreirane ambijente i osjećaje te će iz čitavog procesa nastati i autorski film polaznika.

Prijave traju do 20.4., a predviđeni početak je 23.4. u večernjim satima, u dogovoru s voditeljem i polaznicima.

O voditeljici radionice: 

Tamara Bilankov (Split, 1988.) nakon završetka srednje škole profesionalno se bavi novinarstvom, a od 2009. do 2010. radi kao glavna urednica programa Splitske televizije. Magistrirala je na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te Odsjeku za komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na poslijediplomskom studiju, u okviru Radboud Sveučilišta, educirala se kao RITHA praktičar (stručnjak za edukaciju darovitih). Završila je edukaciju za Therapeutic art life coach. Od 2015. radi kao edukatorica na raznim filmskim i umjetničkim radionicama u okviru udruge Blank. Od 2016. radi kao profesorica filma, videa, animacije i vizualne komunikacije u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Izlaže na mnogim skupnim izložbama te sudjeluje na stručnim radionicama i seminarima. Finalistica je književne nagrade Prozak (2020.i 2021.) i nagrade Na vrh jezika za 2020.godinu. Dobitnica je nagrade za najbolju kratku priču Muzeja anđela 2021. godine. Dobitnica je nagrade Post scriptum za književnost na društvenim mrežama 2022. godine u sklopu čega izlazi njezina zbirka kratkih priča, “Iz kuće po kojoj pada kiša“. Članica je Hrvatskog društva interdisciplinarnih umjetnika.

Cijena radionice: 

Ukupna cijena:  170 eura ( u cijenu je uključena godišnja Blankova članarina od 25 EUR)

Dodatni termin: 30 eura

Facebook

Instagram