Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Vrti svoj film u šk. godini 2023./2024. – Početak filmsko-obrazovne avanture!

Vrti svoj film 2023./2024.

Dragi učitelji i nastavnici,

dobrodošli na portal Vrti svoj film u šk. godini 2023./2024. Mnogi od vas su s nama treću godinu za redom i hvala vam što što birate portal Vrti svoj film za svoje učenike.

Vjerujemo da se do sada slegla prašina početka školske godine pa dozvolite par uvodnih riječi prije nego se otisnemo u ovu sjajnu filmsku godinu s filmovima koje smo za vas pripremili.

Odabir filmova za škole traje nekoliko mjeseci i rezultat su rada cijelog uredničkog tima. Vodili smo računa o različitim predmetnim područjima i međupredmetnim planiranjima kako biste mogli istraživati film kao umjetničku formu kao i priliku za poticajne temu u učionici. Osobito smo sretni jer smo nakon dvogodišnjih pregovora uspjeli dogovoriti važne i donedavno nedostupne klasike za prikazivanjeonlineMališan (1921.) i Moderna vremena (1936.) Charlija Chaplina, Crveni balon (1956). Alberta Lamourissa te Zazie u metrou (1960.) audiovizualni dragulj Louisa Mallea. I dalje nastavljamo u osnovne škole donositi hrvatska filmska ostvarenja u programu Licem u lice s hrvatskim filmom, nagrađivane radove autora koji su svojom poetikom snažno obilježili suvremenu hrvatsku kinematografiju istražujući granice filmskih rodova osobnom kao i društveno relevantnom tematikom. Filmovi su testirani na besplatnoj edukaciji za učitelje i nastavnikeMasterclass s filmskom kritičarkom Višnjom Vukašinović, a odnedavno svatko od vas na You tube kanalu Vrti svoj film može pogledati snimke i pripremiti se za analizu filmova.  U sklopu vašeg omiljenog programa Idu dani, imat ćete prilike pronaći filmske naslove i obilježiti Svjetski dan mentalnog zdravlja, Međunarodni dan djeteta, Dan ljudskih prava, Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, Svjetski dan čitanja bajki, Svjetski dan svjesnosti o autizmu, Međunarodni dan obitelji, Svjetski dan zaštite okoliša, a sve uz pomoć raznolikih filmskih rodova, tema i kinematografija.

Učenici koji pogledaju ovogodišnje naslove, uz diskusije u razredu i uz pomoć metodičkih sadržaja za obradu filma, napredovat će svakim sljedećim filmom, razumjet će i interpretitati filmski jezik i film kao umjetničko djelo u cjelini. Učeći o filmu, razumjet će bolje sebe, svoju kulturu i identitet jednako kao i druge narode i kulture, različita razdoblja, ideje i vrijednosti.  

Filmovi na portalu Vrti svoj film podižu kvalitetu iskustva gledanja filma – za svaki film su plaćena  autorska prava distributerima ili producentima. Time smo osigurali kvalitetnu kopiju za prikazivanje kao i profesionalni prijevod.

Posebnu pozornost posvećujemo razvoju metodičkih sadržaja koje možete očekivati uz svaki filmski naslov, nerijetko u suradnji s kolegama koje aktivno provode nastavu filma.

Ako se niste do sada pretplatili, još uvijek to možete učiniti. Vaša pretplata vrijedi godinu dana od dana uplate za sve vaše učenike i nastavnike. Budite s nama u kontaktu za sva pitanja i pratite nas na društvenim mrežama. Želimo čuti vaše komentare i sugestije.

Informirajte ostale kolege u svojim školama kako bi mogli pronaći i integrirati u svoj rad kvalitetne filmske naslove prilagođene osnovnoškolskoj dobi. Neka vaša pretplata u sljedećih 9 mjeseci bude maksimalno iskorištena.

Zahvaljujemo na povjerenju i ne propustite povodom početka rada portala i Svjetskog dana obilježavanja mentalnog zdravlja pogledati nagrađivani švedski igrani film Kraljica komedije.

Portal Vrti svoj film sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.