Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

Zadnji Frooom! u sezoni

UBS Zadnji Froom

Dragi filmoljubci, stari i novi frooomovci, dođite na zadnje filmsko putovanje ove godine s fanstastičnim voditeljima i cool temama!

MJESTO: OSNOVNA ŠKOLA DR. IVAN MERZ, ulica Račkoga 4

VRIJEME: 28.8.-1.9. (8-16h)

Za zadnji termin FROOOM!a ove godine pripremili smo četiri uzbudljive i različite radionice, za svakoga po nešto. Uskoči s nama na putovanje. Pet dana maštaj s nama. Zatrčati ćemo se u filmsko stvaralaštvo, naučiti nešto novo, a nauči i ti nas. Ispričaj nam svoje priče, skupa ćemo ju prenijeti na filmsko platno, dobro se zabaviti, puno razgovarati, gledati filmove, uživati u finom ručku svaki dan, igrati se i steči nove prijatelje.

POČETNA RADIONICA: Namijenjena je djeci od 7 do 11 godina. Osim što se igramo, puno crtamo, prolazimo osnove filmske umjetnosti. Krećemo od povijesti, od camere obscure, preko različitih izuma koji su pokretali sliku i naposljetku dolazimo u digitalno doba. Kroz brojne praktične zadatke, gledanjem i raspravljanjem o najnovijim i antologijskim filmovima učimo igrajući se, a konkretno – učimo o planovima, kadrovima, filmskim vrstama i rodovima. Snimamo stop animacije, tv reportaže ili vijesti i eksperimentalne filmove. Voditeljice su iskusne edukatorice, glumice Lucija Alfier i Maruška Aras te psihoterapeutica i zaljubljenica u film Deša Matičević.

NAPREDNA RADIONICA: Idealno za djecu koja su prošla početnu radionicu, od 10 do 13 godina. Kroz intenzivni rad i igru, smišljamo svoju priču, razvijamo ju u scenarij, tražimo lokacije za snimanje i glumce. Puno se smijemo i šalimo, podijelimo se u grupe tko što radi te kreće produkcija našeg kratkog filma. Ponavljamo što smo učili i širimo to znanje kroz konkretni rad na filmu sa  snimateljicom i redateljicom Bojanom Burnać.

MAJSTORSKA RADIONICA “KAZALIŠTE U FILMU”: Namijenjeno za djecu od 12 do 14 godina. Kroz radionicu uhvatit ćemo se sličnosti i razlika ova dva umjetnička medija. Kako glumi glumac u kazalištu, a kako na filmu? Je li film popularniji od kazališta – i zašto? Kako dolazi od ideje od realizacije u filmu, a kako u kazalištu?

Na radionici ćemo gledati primjere nekih vrlo važnih kombinacija kazališta i filma. Predstavljat ćemo svoje ideje za priču. Igrat ćemo se kazališnih producenata. Zajedno ćemo pisati scenarij za kratak film i baviti se njegovom adaptacijom na kazališne daske. Tražit ćemo rekvizitu i kostime, graditi scenografije naših priča i igrati se nekih stvarnih ili izmišljenih likova. Svoju viziju suradnje filma i kazališta predstavit ćemo kroz lutkarske etide, kratke igrane scene ili izvedbene instalacije i performanse u javnom prostoru – kad se kazalište i film sretnu, sve je moguće! A sve je moguće uz naše voditeljice dramaturginju Anju Pletikosu te slikaricu i studenticu na ALU Melitu Radočaj Kovačević.

DOKTORSKA RADIONICA “SVE PERSPEKTIVE FILMA”: Za naše najstarije filmoljubce, filmske veterane, od 15 do 17 godina. Ova radionica je poseban i vrlo praktičan rad snimanja na razne načine s redateljem, scenaristom i glumcem Karlom Vorihom. Radionice se sastoji od osnova montaže, pisanja scenarija, osnova kamere i samoga snimanja. Materijali će se svaki dan pregledavati, proučavati, kritizirati i analizirati, a zatim će se montirati (ugrubo) te scene snimati ponovno, nanovo, iznova, opet i opet dok polaznici ne budu zadovoljni i voljni prepustiti izabrani materijal voditelju da ga konačno izmotira za slanje na festivale dječjih filmova širom svijeta.

Više o samoj FROOOM! školi: https://www.frooom.eu/o-frooomu/

Podrška FROOOM! programu: Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Agencija za elektroničke medije, Grad Zagreb, OŠ dr. Ivan Merz. Bacače sjenki podržava Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.