Veličina fonta

Disleksija

Kontrast

ZAGova bogata filmska jesen!

ZAG – Idealni jelovnik

Filmska družina ZAG OŠ Marije Jurić Zagorke uspješno djeluje već 20 godina i okuplja mlade filmaše i filmoljupce. Zagovci su marljivo snimali tijekom godine i s početkom jeseni stigli su pozivi za sudjelovanje na nekoliko filmskih festivala.

FD ZAG bit će domaćini 61. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i 11. Smotre školskoga filma 5. – 8. listopada u kinu Tuškanac. Na Reviju i Smotru pozvani su filmovi Idealni jelovnik, s temom o besplatnim školskim obrocima i nepotrebnom bacanju hrane, i Ja sam Mary u kojem upoznajemo mladu Mariannu iz Ukrajine. Film o Mary već je sudjelovao na natječaju kratkog filma UNHCR-a i Festivala tolerancije na temu pozitivne integracije izbjeglica.

Idealni jelovnik pozvan je i na Festival djece Mediterana – Dubrovnik film festival (kategorija do 15 godina) koji će se održati u Dubrovniku 19. – 22. listopada, a bit će prikazan u konkurenciji s filmovima mladih filmaša iz Italije, Španjolske, Slovenije, Portugala, Grčke, Izraela… 

Zagovci snimaju autorske filmske projekte poput videonajava za lektirna djela po vlastitom izboru. Na natječaju Ministarstva kulture i medija za najbolju videonajavu u kategoriji od 5. do 8. razreda pristiglo je 89 radova, a videonajava zagovca Jone za Strašno simpa jezive priče izabrana je kao najbolja.

„Povjerenstvo (I. Filakovity, S. Stanić, I. Bodrožić) jednoglasno je izabralo ovu videonajavu kao najbolju na ovogodišnjem natječaju u kategoriji od 5. do 8. razreda. Jednostavnost i čistoća kadra, usklađenost teme i načina njezina predstavljanja, skromnost produkcije, a veselje izvedbe, elementi su koji potvrđuju duhovitost, dovitljivost i što je jako važno, šarmantnu drskost mladog autora. Najava nas zabavlja, informira o knjizi, ne upadajući pritom u klasične zamke prepričavanja, opisivanja, doslovnog pokazivanja onog o čemu se istovremeno govori. Videonajava je dobar primjer najavljivanja knjige s potpisom osobnog dojma i duha.“

Jona je osvojio nagradni izlet za cijeli svoj razred koji se realizirao posjetom Muzeju Apoksiomena na Malom Lošinju, 13. rujna, i nagradno kupanje u Velom Lošinju. Filmovi Strašno simpa jezive priče Kraljevna – autorica Eme, Emme i Dore predstavljat će ZAG na Fifesu, međunarodnom filmskom festivalu smijeha, 27. 10. u kategoriji do 13 godina.

Zagovce je posebno razveselio poziv AEI Film Festivala koji se održava 22. rujna u Nikoziji na Cipru. Na festivalu će se predstaviti film Pod vedrim nebom u okviru edukacijskog programa CINEeDUCATION kojem je cilj podizanje svijesti o važnosti očuvanja baštine i promicanje međukulturalnog razumijevanja. AEI Film Festival fokusiran je na zajednicu i inkluzivnost. Ciparski i strani filmaši pozvani su da se uključe u rasprave s kolegama i razgovore s publikom. 

U dokumentarcu Pod vedrim nebom baka Helena uspoređuje svoje ratno školovanje u 1. svjetskom ratu s djetinjstvom današnjih školaraca. Film su snimili bivši osmaši, a danas srednjoškolci Leda i Jan. Film Pod je prošle godine na 60. Reviji HFS-a na Malom Lošinju, Smotri školskoga filma u Zagrebu i Cameri Zizanio u grčkom Pyrgosu.

Svi filmovi snimljeni su pod stručnim vodstvom ZAG-ovih voditeljica Melite Horvatek Forjan i Nataše Jakob.

Filmovi se mogu pogledati ovdje: